Η «Βασίλισσα» πρέπει να αγωνιστεί στην Α1

Ο Κωνσταντίνος Ακρίβος γράφει για το πόσο απαραίτητο για το παρόν και το μέλλον της μπασκετικής ΑΕΚ αποτελεί η υπόθεση «πρώτη κατηγορία».

Τις τελευταίες μέρες πολλά ακούγονται για ενδεχόμενη μη συμμετοχή της Ένωσης στην πρώτη κατηγορία, λόγω των προβλημάτων της Ερασιτεχνικής, τα οποία προξενούν θέμα με την αδειοδότηση του συλλόγου.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση, η ΑΕΚ βρίσκεται αυτή την στιγμή στην Α1, έστω και τυπικά.

Γράφοντας «τυπικά» εννοώ ότι ακόμα δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα από την Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) οι ομάδες που θα αγωνιστούν στην πρώτη κατηγορία την επόμενη σαιζόν, αφού δεν έχουν δοθεί από πλευράς ομοσπονδίας οι απαραίτητες αδειοδοτήσεις.

Με λίγα λόγια, η Ένωση αυτή τη στιγμή βρίσκεται προ των πυλών της Α1, μαζί με άλλους 13 συλλόγους φυσικά.

Αυτό που εμποδίζει την επιστροφή της ΑΕΚ στην πρώτη κατηγορία, έπειτα από τρεις σαιζόν, είναι η οικονομική κατάσταση που ταλανίζει το τμήμα (και όπως όλοι γνωρίζετε όχι μόνο το συγκεκριμένο τμήμα της Ερασιτεχνικής), με κίνδυνο να μη λάβει ούτε την απαραίτητη αδειοδότηση από την αρμόδια αρχή.

Το θέμα είναι ότι ο Δικέφαλος πρέπει πάση θυσία να αγωνιστεί την επόμενη αγωνιστική περίοδο στην Α1.

Αυτό διότι σε περίπτωση που η ΑΕΚ δεν αγωνιστεί του χρόνου στην Α1 λόγω οικονομικών δυσκολιών, τότε ο κόσμος αλλά και το αυτό το περήφανο τμήμα της Ένωσης θα συνεχίσουν να μαραζώνουν.

Και μετά από αυτά τα σκληρά τρία χρόνια, δεν μπορώ να απαντήσω με σιγουριά αν κυρίως ο κόσμος θα μπορέσει να υποστεί ξανά να βλέπει τον Δικέφαλο να αγωνίζεται με στόχο την άνοδο σε ανώτερες κατηγορίες.

Αρέσει δεν αρέσει, σε κάποιους, το DNA της Ένωσης είναι να «κτυπάει» στα ίσια τις μεγάλες διοργανώσεις και όχι να κυνηγάει την άνοδο στην Α2.

Ιδιαίτερα μάλιστα, για δεύτερη φορά στην ιστορία της.

Εξάλλου, δεν αρμόζει κιόλας και στην ιστορία της Ένωσης να μην μπορεί να σηκώσει κεφάλι.

Είναι και άδικο αλλά και κρίμα αν θέλετε, ενώ το προπονητικό τιμ και οι «κιτρινόμαυροι» καλαθοσφαιριστές να έχουν δώσει όλη τους την ψυχή για την κατάκτηση της ανόδου στην Α1, να ακυρώνονται όλες τους οι προσπάθειες, επειδή κάποιοι δεν φρόντισαν να εκτελέσουν εξίσου καλά το ρόλο τους.

Στην Α1 η ΑΕΚ σίγουρα δεν θα ξεκινήσει για να μπει στην τετράδα (βέβαια ποτέ μην λες ποτέ, μπορεί και να το πετύχει) μα για να παλέψει για την παραμονή της.

Όμως για να μιλήσω και καθαρά οικονομικά, ακόμα και στην περίπτωση που η ΑΕΚ παλέψει για την παραμονή της στην πρώτη κατηγορία, μόνο τα έσοδα που θα εισπράξει στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό από το γεμάτο κλειστό, στο οποίο η Ένωση θα αγωνίζεται, θα είναι αρκετά για να καλύψουν αρκετές οικονομικές τρύπες.

Οι όποιες βεβαίως δεν θα πρέπει να υπάρξουν, ξανά, από τη στιγμή που το τμήμα θα ανέβει στην Α1 «καθαρό».

Για να μην αναφέρω και την επαναφορά του χαμένου prestige του συλλόγου.

Εν ολίγοις, τυχόν επιστροφές σε Β’ Εθνική ή Α2 με πρόσχημα την οικονομική κατάσταση του συλλόγου δεν υφίστανται και πρέπει να καθιστούν απαγορευτικές, εάν υπάρχει θέληση για την σταδιακή επαναφορά της «Βασίλισσας».