ΕΜΠ: Παραιτήθηκαν η πρόεδρος και η γγ των διοικητικών υπαλλήλων

Ορατός είναι ο κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο το οποίο παραμένει κλειστό ύστερα από την αιφνιδιαστική απόφαση που πήραν οι διοικητικοί υπάλληλοί του για συνέχιση της απεργίας τους για αόριστο χρονικό διάστημα.

Όλες οι είσοδοι του Ιδρύματος παραμένουν κλειστές, ενώ χιλιάδες φοιτητές βρίσκονται πολύ κοντά στο ενδεχόμενο να χάσουν την εξεταστική.

Την ίδια ώρα πάντως τις παρατήσεις υπέβαλαν στη Γενική Συνέλευση η πρόεδρος του Συλλόγου υπαλλήλων του ΕΜΠ κ. Ζάχου και η Γενική Γραμματέας κ. Φλωράκη, επειδή ζητούσαν συνέχιση των κινητοποιήσεων, αλλά με ανοιχτό το Ίδρυμα, προκειμένου οι φοιτητές να μη χάσουν το εξάμηνο.

Αρκετοί διοικητικοί πάντως υποστηρίζουν ότι συνάδελφοί τους μέμφονται επειδή θέλουν μία άλλη μορφή κινητοποιήσεων και κυρίως με ανοιχτό το Ίδρυμα.

Σύμφωνα με τους κοσμήτορες του ΕΜΠ έως σήμερα έχουν συμπληρωθεί εννέα (9) εβδομάδες μαθημάτων και υπολείπονται ακόμη τέσσερις εβδομάδες για τη συμπλήρωση των δεκατριών εβδομάδων που προβλέπονται από το νόμο για να ολοκληρωθεί το εαρινό εξάμηνο. Η συμπλήρωση των υπολειπόμενων εβδομάδων πρακτικά και αριθμητικά δεν είναι δυνατή αν δεν επαναλειτουργήσει το ΕΜΠ και οι Σχολές άμεσα, ώστε να ολοκληρωθεί η διδασκαλία των μαθημάτων του εαρινού εξαμήνου μέχρι την 1η Αυγούστου 2014, με δεδομένο ότι το εαρινό εξάμηνο δεν μπορεί να επεκταθεί στο επόμενο ακαδημαϊκό έτος.
Λοβέρδος: Τραγική η κατάσταση στο ΕΜΠ – Δεν έχω δυνατότητα να το ανοίξω

Την ίδια ώρα έκκληση τους διοικητικούς υπάλληλους να ανοίξουν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο απηύθυνε ο Ανδρέας Λοβέρδος, κάνοντας λόγο για «τραγική κατάσταση».

«Πάνε να τινάξουν στον αέρα ένα ολόκληρο εξάμηνο, κάνω έκκληση να το σταματήσουν. Δεν τούς ανήκουν τα πανεπιστήμια και τους καλώ να μην ρίχνουν λάδι στην φωτιά» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος, διευκρινίζοντας πάντως ότι «δεν έχω δυνατότητα για να ανοίξω τα πανεπιστήμια, δεν μού δίνει ο νόμος τέτοια δυνατότητα».

Έκανε γνωστό ότι εντός της ημέρας οι διοικητικοί θα έχουν συνάντηση με τον πρύτανη προσθέτοντας ότι υπάρχουν ακόμη μερικά παράθυρα ευκαιριών και πρέπει να ανοίξουν το ΕΜΠ.

«Το παιχνίδι για όσους κλείνουν τα πανεπιστήμια είναι χαμένο πολιτικά και κοινωνικά (…) πρόκειται για τυφλή ενέργεια που δεν έχει κανένα νόημα» ανέφερε στο Μega ο υπουργός Παιδείας, μετά την απόφαση των διοικητικών για επ’ αόριστον κλείσιμο του Ιδρύματος.

«Θα την πληρώσει ο κόσμος του ιδρύματος την απερίσκεπτη απόφαση (για επ’ αόριστον «λουκέτο» (…) Εξαιτίας του ενός χαμένου εξαμήνου το ΕΜΠ θα περάσει κρίση για πάρα πολλά χρόνια, σε ανάλογο περιστατικό ένα άλλο ίδρυμα έκανε πέντε χρόνια να επανακάμψει στην κανονική του λειτουργία» προειδοποίησε.

Τόνισε ότι οι διοικητικοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην αξιολόγηση, ενώ ανέφερε ότι «σωστά λένε ότι οι διοικητικές ανάγκες δεν καλύπτονται με τις απολύσεις, τα πανεπιστήμια δούλευαν επειδή οι διαθέσιμοι κάλυπταν τις ανάγκες τους αλλά όχι στο 100%». Πρόσθεσε ότι οι διοικητικοί έχουν δίκιο να λένε πως υπήρξε μια κυβερνητική αντίφαση σε αυτά που τους έλεγαν οι εκάστοτε υπουργοί.

Πηγή: protothema.gr