Ανακοίνωση ΚΚΕ: «Γεννά ερωτηματικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ»

Την έκπληξη του για την αλλαγή στάσης του ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ρυθμιστικού σχεδίου Αττικής εξέφρασε η τοπική οργάνωση Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ

H τοπική οργάνωση Νέας Φιλαδέλφειας και Νέας Χαλκηδόνας του ΚΚΕ ανακοίνωσε την “έκπληξή” της για όσα συνέβησαν σήμερα σχετικά με την στάση του ΣΥΡΙΖΑ για το γηπεδικό. αναδιατυπώνοντας την πάγια θέση του κόμματος στα θέματα του άλσους και της περιοχής γενικότερα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Με το νέο πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, στο οποίο περιλαμβάνεται και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική και το οποίο έχει κατατεθεί στη Βουλή, προσαρμόζεται ο χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός του Λεκανοπεδίου στη στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Στο νομοσχέδιο υπάρχουν και επιμέρους ρυθμίσεις, όπως αυτή που αφορά την κατασκευή γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Με αφορμή αυτό, το τελευταίο διάστημα διεξάγεται μια αντιπαράθεση που αποπροσανατολίζει από την ουσία του συνολικού ζητήματος. Η διαμάχη περιορίζεται σε δύο επίμαχα άρθρα που αφορούν τους όρους κατασκευής του νέου γηπέδου και το άλσος της Φιλαδέλφειας, την ίδια στιγμή που το σύνολο του νομοσχεδίου δίνει βορά στο μεγάλο κεφάλαιο τεράστιες εκτάσεις που εμπορευματοποιούνται.

Σε αυτό το πλαίσιο γεννά ερωτηματικά η στάση του ΣΥΡΙΖΑ, που, ενώ σε κεντρικό επίπεδο δηλώνει ότι θα καταψηφίσει το Ρυθμιστικό αλλά θα υπερψηφίσει τα άρθρα 81 και 82, στο δήμο Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας εμφανίζεται αντίθετος με όσα προβλέπουν αυτά τα άρθρα. Θυμίζουμε ότι τόσο ο νεοεκλεγείς δήμαρχος με το ΣΥΡΙΖΑ, Αρ. Βασιλόπουλος, όσο και η νεοεκλεγείσα περιφερειάρχης με το ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Δούρου, είχαν τοποθετηθεί προεκλογικά υπέρ του γηπέδου με διάφορες δηλώσεις τους.

Τη βδομάδα που μας πέρασε κατατέθηκε στη Βουλή το νέο πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού, όπου περιλαμβάνεται και το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική. Πρόκειται για ένα αντιλαϊκό νομοσχέδιο που προσαρμόζει το χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό της Αττικής στη στρατηγική της κερδοφορίας του κεφαλαίου, παραδίδοντας στους επιχειρηματικούς ομίλους βουνά, δάση, παραλίες, τους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους, καθετί που μπορεί να τους εξασφαλίσει κέρδος. Ανάμεσα στα άλλα προωθεί τη νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων δημόσιας και δασικής γης.

Την ίδια στιγμή δεν υπάρχει αναλυτικό σχέδιο για την πυροπροστασία, για αντιπλημμυρικά έργα, έργα αντισεισμικής θωράκισης (ζήτημα εξαιρετικά σημαντικό για την περιοχή της Φιλαδέλφειας – Χαλκηδόνας που έχει θρηνήσει νεκρούς και καταστροφές στο σεισμό της Πάρνηθας), συνολικά έργα για την κάλυψη λαϊκών αναγκών γιατί αυτά δεν έχουν κέρδος για το κεφάλαιο. Το ΚΚΕ δε θυμάται ευκαιριακά τα ζητήματα της προστασίας των ελεύθερων χώρων, του περιβάλλοντος. Τρανταχτό παράδειγμα η πρόσφατη κινητοποίηση που οργάνωσε για την προστασία του γειτονικού Πάρκου Τρίτση. Εδώ και χρόνια έχει αναδείξει τις ευθύνες των δημοτικών αρχών για την υποβάθμιση του Αλσους. Εχει τοποθετηθεί και κινητοποιηθεί για την ανάγκη διαφύλαξης, προστασίας, ανάδειξης και πρόσβασης στο Αλσος για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα της περιοχής. Η αντιλαϊκή πολιτική της συγκυβέρνησης και η εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου που προωθείται με το νέο Ρυθμιστικό Σχέδιο, οι ντιρεκτίβες της ΕΕ, είναι αυτές που θέτουν σε κίνδυνο το Αλσος.

Δηλώνουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε κάθε σχέδιο ιδιωτικοποίησης ή ξεπουλήματος του Αλσους της Φιλαδέλφειας. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που υποβαθμίζει τη ζωή μας με τα χαμηλά μεροκάματα, τις περικοπές στις συντάξεις, στην Υγεία, την Παιδεία, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, την εμπορευματοποίηση των ελεύθερων χώρων»