
Για την παρουσία της Εθνικής μας ομάδας στο Μουντιάλ, την πρόοδο της Ελλάδας και τις… αιχμές του Σάντος εναντίον των παικτών, μίλησε στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ και νυν προπονητής της Κ20, Στέλιος Μανωλάς.
Αναφερόμενος στην εμφάνιση της ομάδας μας, είπε: «Δεν έχω ξαναδεί τόσο καλή την ομάδα. Αυτή τη φορά παίξαμε καλά, τουλάχιστον στα δύο τελευταία ματς με Ακτή Ελεφαντοστού και Κόστα Ρίκα. Είχαμε δοκάρια, ευκαιρίες. Δηλαδή, είδαμε και μπάλα», ενώ αναφερόμενος στο μέλλον της Εθνικής, έδειξε αρκετά αισιόδοξος:
«Αποχωρούν Καραγκούνης, Κατσουράνης, δεν ξέρω τι θα γίνει με τον Σαλπιγγίδη, αλλά υπάρχει ένας σταθερός κορμός με Χολέβα, Τοροσίδη, Σαμαρά, Καρνέζη, Γλύκο, τον Κώστα τον ανιψιό μου, ακόμη τους Κονέ, Σάμαρη, Χριστοδουλόπουλο, που έλαμψαν. Από νεότερους, οι Κλωναρίδης, Καρέλης. Πλούσιο υλικό…».
Η πρόοδος επέρχεται με αργό, αλλά σταθερό βηματισμό…
– Εμείς ανοίξαμε την πόρτα του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994 στις ΗΠΑ, μετά ήρθε η ανεπανάληπτη επιτυχία του 2004, στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής σημειώσαμε την πρώτη μας νίκη και τώρα παραλίγο να μπούμε στους 8.
Τι εξήγηση δίνεις;
– Κάθε Εθνική ομάδα αντιστοιχεί με τη δική της εποχή. Υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Εχουμε πλησιάσει πλέον πολύ κοντά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, οι αποστάσεις έχουν μικρύνει. Στις ημέρες μας δεν υπήρχε επιστημονική υποστήριξη. Αλλος σημαντικός παράγοντας είναι πως τα τελευταία χρόνια παίζουν πολλά παιδιά στο εξωτερικό. Τον Μαραντόνα εμείς στην Αμερική τον βλέπαμε σαν Θεό. Τώρα, οι παίκτες μας που αγωνίζονται σε ξένα πρωταθλήματα έχουν απομυθοποιήσει τους σύγχρονους σταρ, αφού διαπιστώνουν στην καθημερινότητά τους πως δεν είναι τίποτα σπουδαίο. Η Αργεντινή, το ’94, εκτός από Μαραντόνα, είχε στις τάξεις της Ρεδόνδο, Σιμεόνε, Μπατιστούτα, Κανίγια, η Βραζιλία είχε τον Ρομάριο στις δόξες του. Σήμερα, με τους περισσότερους αστέρες ο Καραγκούνης ήταν συμπαίκτης. Κατάλαβε, όπως και οι υπόλοιποι που αγωνίζονται στο εξωτερικό, πως δεν έχουν να ζηλέψουν τίποτα, δεν υστερούν έναντι των άλλων. Έπειτα, ο Χολέβας κι ο Κώστας (Μανωλάς) έχουν έρθει κοντά σ’ αυτά τα μεγαθήρια μέσω των αγώνων του Τσάμπιονς Λιγκ, έχουν μάθει το παιχνίδι τους.
Διαθέτουμε κι εμείς πάντως τους δικούς μας άσους, τον Σωκράτη, τον Σαμαρά, τον Τοροσίδη…
– Θεωρώ ότι ο Τοροσίδης είναι αυτή τη στιγμή ο καλύτερος Ελληνας ποδοσφαιριστής, ο πιο ολοκληρωμένος…
Ο Παπασταθόπουλος σε είχε πρότυπο…
-Κι εγώ τον θαύμαζα, από μικρό. Τον είχα στην Εθνική Ελπίδων, όταν ήμουν προπονητής. Επαιζε μαζί με τον Γκαλίτσιο στο κέντρο της άμυνας. Επί Ιβιτς τεχνικού διευθυντή τον πρότεινα στην ΑΕΚ, γιατί τον πίστευα. Εβλεπα ότι θα γίνει μεγάλος παίκτης. Οταν ψηφίστηκε μάλιστα MVP του πρωταθλήματος πήγα και του έδωσα το βραβείο. Πέρα από τον Σωκράτη, από εκείνη την ομάδα των Ελπίδων ξεπήδησαν οι Καρνέζης, Σαλπιγγίδης, Τοροσίδης, Μόρας, Τζιόλης, Βύντρα.
Ενα ογκώδες κεφάλαιο, που αφορά τον Καραγκούνη, έκλεισε…
– Είναι ο πολυτιμότερος παίκτης της Εθνικής. Το λένε και οι συμμετοχές του. Από μικρό παιδί είχε τρομερό πάθος με τις Εθνικές ομάδες. Το στοιχείο αυτό τον χαρακτήριζε. Εχει ταυτιστεί με τη γαλανόλευκη φανέλα.
Εκτός από τον «Κάρα», απ’ αυτό το Μουντιάλ θα θυμόμαστε και το χαμένο πέναλτι του Γκέκα…
– Δεν ήταν άσχημα χτυπημένο. Απέναντι ωστόσο ήταν ο Νάβας, ένας από τους καλύτερους τερματοφύλακες στον κόσμο, τρομερά εκρηκτικός και γρήγορος. Συντέλεσε αποφασιστικά, ώστε να παραμείνει η Λεβάντε στην πρώτη κατηγορία Ισπανίας.
Ο Σάντος άφησε αιχμές, φεύγοντας, ότι κάποιοι στην παράταση με την Κόστα Ρίκα έπαιζαν για τον εαυτό τους, ώστε να πετύχουν το ιστορικό γκολ της πρόκρισης για τους «8»…
– Δεν είδα κάτι τέτοιο. Εψαχνα να βρω κι εγώ ποιους εννοούσε. Τον Χριστοδουλόπουλο; Αφού είχε βρει έναν… τροχονόμο από την πλευρά του, τι έπρεπε να κάνει; Τον Καραγκούνη; Τον Τοροσίδη; Τον Χολέβα; Ολοι τους τα έδωσαν όλα, ήταν από τους καλύτερους σε απόδοση. Δεν ήταν σωστό αυτό που έκανε.
Μήπως παρεξηγήθηκε ο Καραγκούνης, που δεν άφηνε άλλον να εκτελέσει φάουλ;
– Τι πάει να πει αυτό; Κι εγώ με τη Δρέσδη πήρα την μπάλα, είπα στους συμπαίκτες μου, αφήστε θα το βάλω και το έβαλα (27/9/89, κύπελλο πρωταθλητριών, α’ γύρος, ΑΕΚ-Δυναμό Δρέσδης 5-3, επική ανατροπή του 0-1 της Γερμανίας).
Αφού αισθανόταν σίγουρος για τον εαυτό του, καλώς έπραξε ο Γιώργος. Δεν πήγε κανείς άσχετος να πάρει την μπάλα. Αλλωστε έχει πετύχει πολλά γκολ από φάουλ. Δεν μπορείς να λες τέτοια πράγματα κατόπιν εορτής.
Ο Σάντος συνέχισε ό,τι ξεκίνησε ο Ρεχάγκελ…
– Δεν είχε επιτυχίες όταν ήρθε στην Ελλάδα. Γνώστης ασφαλώς του ποδοσφαίρου, αλλά πήρε και ευκαιρίες πολλές, ως ξένος. Ευκαιρίες, που δεν έχουν δοθεί σε Ελληνες, όπως για παράδειγμα στον Παράσχο, τον Τσιώλη, τον Δώνη, τους οποίους θεωρώ από τους καλύτερους Ελληνες προπονητές. Ο Σάντος στην Ελλάδα βελτιώθηκε κι έγινε καλός προπονητής. Μην ξεχνάμε πως πήγε στον Παναθηναϊκό κι έφυγε στην προετοιμασία, πριν αρχίσει το πρωτάθλημα. Παρ’ όλα αυτά, του δόθηκαν πάλι ευκαιρίες. Θα πρέπει να δούμε την παράμετρο αυτή. Αλλωστε όλες οι προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, Γερμανία, Ολλανδία, Βραζιλία, Αργεντινή, Ισπανία, Πορτογαλία, Αγγλία, έχουν προπονητή γηγενή.
Ο κύβος ερρίφθη, ο Ρανιέρι έρχεται…
– Εχει τεράστια πείρα, αλλά πρέπει να ταιριάξει με την ιδιοσυγκρασία των Ελλήνων. Το έργο του δεν θα είναι εύκολο, γιατί παραλαμβάνει σπουδαία παρακαταθήκη. Θα πρέπει να πάει την Εθνική παραπέρα. Ενδεχόμενος αποκλεισμός από τελική φάση μεγάλης διοργάνωσης δεν θα είναι αποτυχία;