Αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ στα κονδύλια της Περιφέρειας

Η παράταξη της κας Δούρου, εξέφρασε αντιρρήσεις στο κονδύλι για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, στάση που ενδέχεται να είναι προάγγελος και για την επιχορήγηση της ΑΕΚ.

«O Ολυμπιακός να έχει γήπεδο και οι υπόλοιποι να πάνε να γ…». Αυτό θα πρέπει να είναι το σλόγκαν της Ρένας Δούρου, η οποία προσφάτως εξελέγη Περιφερειάρχης Αττικής. Δεν εξηγείται αλλιώς, η στάση της αναφορικά με νέο γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά και η σημερινή αντίδραση της παράταξής της στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, όπου εγκρίθηκε η επιχορήγηση για την ανακατασκευή του γηπέδου της Λεωφόρου.
Μία αντίδραση, που δείχνει με σαφήνεια τις προθέσεις της νέας ηγεσίας της Περιφέρειας Αττικής, σχετικά με τα κονδύλια που είχε εγκρίνει ο κ.Σγουρός, τόσο για τους «πράσινους», όσο φυσικά και για τα 20 εκατ. ευρώ της ΑΕΚ.

Χαρακτηριστικό είναι το ρεπορτάζ  για την Λεωφόρο, από ΜΜΕ (prasinanea.gr) που πρόσκειται στο «τριφύλλι».

Αναλυτικά:

«Νέα προβλήματα στον Παναθηναϊκό ετοιμάζεται να δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού μετά τον καθοριστικό ρόλο που έπαιξε στη ματαίωση της κατασκευής του νέου γηπέδου στο Βοτανικό, προαναγγέλλει εμμέσως ότι θα εμποδίσει τη χρηματοδότηση της ανακαίνισης του «Απόστολος Νικολαΐδης» από το προβλεπόμενο κονδύλι της Περιφέρειας Αττικής.

Μπορεί το Περιφερειακό Συμβούλιο να ενέκρινε τη σύμβαση με τον Ερασιτέχνη και την καταβολή των 7 εκατομμυρίων ευρώ για τις εργασίες, όμως η παράταξη «Αττική Συνεργασία» η οποία πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, αποχώρησε πριν την έναρξη της συνεδρίασης υποστηρίζοντας ότι η απερχόμενη περιφερειακή αρχή δεν έχει τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει με αποφάσεις της την επόμενη, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα την 1η Σεπτεμβρίου.

Η σύμβουλος Ερμίνα Κυπριανίδου, η οποία έχει εκλεγεί αντιπεριφερειάρχης με το συνδυασμό της Ρένας Δούρου, ισχυρίστηκε ότι κακώς ο Γιάννης Σγουρός προχωρά στη δέσμευση σημαντικών οικονομικών πόρων χωρίς συναίνεση.

Δεν αναφέρθηκε εμμέσως στο κονδύλι που προορίζεται για την ανακατασκευή του «Απόστολος Νικολαΐδης», όμως καθίσταται σαφές ότι το συμπεριλαμβάνει στις «παράνομες» αποφάσεις της Περιφέρειας Αττικής. Διαφορετικά, έστω το συγκεκριμένο έργο θα το διαχώριζε από τα υπόλοιπα.

Αυτή η κίνηση αποτελεί προάγγελο για τη στάση που ενδέχεται να κρατήσει η Ρένα Δούρου, διότι δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά σε όσες ερωτήσεις έχει δεχτεί και έχει καταφύγει σε αόριστες τοποθετήσεις ότι υποστηρίζει την επίλυση του γηπεδικού ζητήματος του Παναθηναϊκού.

Επί της ουσίας, τα χρήματα δεσμεύτηκαν μετά την απόφαση της Περιφέρειας Αττικής και δεν μπορούν να ανακληθούν, όμως υπάρχει τρόπος να εμποδιστεί η καταβολή τους μέσω πλάγιων μεθόδων. Όπως για παράδειγμα, να εντοπιστούν «παραλείψεις» στις μελέτες που απαιτούνται για την εκταμίευση τους ή καθυστερήσουν χαρακτηριστικά οι αρμόδιοι φορείς να προκηρύξουν τους αναγκαίους διαγωνισμούς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της παράταξης «Αττική Συνεργασία – Όχι στο μνημόνιο»:

«Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή φέρνει προς απόφαση σειρά σοβαρών ζητημάτων. Ζητημάτων, που συνεπάγονται σημαντική δέσμευση οικονομικών πόρων. Και τούτο λίγες μόνο εβδομάδες πριν την επίσημη ανάληψη των καθηκόντων της νέας Περιφερειακής Αρχής.

Η απερχόμενη Περιφερειακή Αρχή, αντί να περιοριστεί, ως όφειλε, στο χειρισμό των τρεχουσών υποθέσεων, επιχειρεί να δεσμεύσει, μέσω προγραμματικών συμβάσεων σοβαρούς οικονομικούς πόρους, επιβάλλοντας συγκεκριμένες αποφάσεις στη νέα Περιφερειακή Αρχή.

Πρόκειται για μια πρακτική απαράδεκτη πολιτικά και ατελέσφορη οικονομικά. Για πρακτική που αγνοεί το αποτέλεσμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών εκλογών. Πρακτική που βρίσκεται στον αντίποδα κάθε έννοιας χρηστής διοίκησης.

Μια πρακτική που δεν επιθυμούμε να νομιμοποιήσουμε με την παρουσία και τη συμμετοχή μας. Δηλώνουμε λοιπόν ότι αποχωρούμε από τη σημερινή συνεδρίαση σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας την απαράδεκτη, αντιδημοκρατική μεθόδευση εκ μέρους της απερχόμενης Περιφερειακής Αρχής».