Πολιτικές πιέσεις για το νομοσχέδιο

Σημερινό δημοσίευμα κάνει αναφορά στις πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τη νέα δασική νομοθεσία, που αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ.

Στις πολιτικές πιέσεις που δέχεται η κυβέρνηση για τη νέα δασική νομοθεσία, που αφορά και το γήπεδο της ΑΕΚ (λόγω του άλσους), κάνει εκτενή αναφορά δημοσίευμα του «reporter.gr». Όπως τονίζει μάλιστα, τον Αύγουστο οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν.

Δείτε αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Με την κυβέρνηση να φορτσάρει για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, ώστε εάν είναι δυνατόν να έχουν προωθηθεί πριν το κλείσιμο της Βουλής, τον Αύγουστο οι πολιτικές και κοινωνικές πιέσεις αναμένεται να ενταθούν.
Ήδη μια πρώτη γεύση δόθηκε στη Βουλή όπου ξεκίνησε στην Επιτροπή η συζήτηση για τη νέα δασική νομοθεσία, που συνδέεται με πολλές επενδύσεις, όπως οι Σκουριές Χαλκιδικής αλλά και αστικά σχέδια ανάπλασης μεγάλης κλίμακας, όπως το γήπεδο της ΑΕΚ.

Φωτιά… από τα δάση
Οι τόνοι ήδη σηκώθηκαν στη Βουλή με αιχμή το νομοσχέδιο από το ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι με φωτογραφικές διατάξεις προωθεί συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. «Διευκολύνει την υφαρπαγή της δημόσιας περιουσίας και παρακάμπτει περιορισμούς – εμπόδια για τους «επενδυτές» – που ίσχυαν μέχρι σήμερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ανέγερση του εργοστασίου εμπλουτισμού στις Σκουριές, από την Ελληνικός Χρυσός, για την οποία, μέχρι αυτή τη στιγμή, απαιτείται ύπαρξη «προσώπου γηπέδου».
Με το κατατεθέν Ν/Σ αίρεται η υποχρέωση αυτή και λύνονται τα χέρια του «επενδυτή» αναφέρει χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Ιγγλέζη, η οποία συμπληρώνει ότι το νομοσχέδιο «λεηλατεί τα δασικά οικοσυστήματα καθώς επιβραβεύει τους μέχρι σήμερα καταπατητές δασικών εκτάσεων, διευκολύνει την παραχώρηση δασών σε ιδιώτες, και επιτρέπει σε αυτά κάθε είδους δραστηριότητα – από χωροθέτηση τουριστικών χωριών μέχρι και δεξαμενών καυσίμων».
Από την πλευρά της η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει ότι το νομοσχέδιο αποτελεί «διαβατήριο» για την προσέλκυση επενδύσεων. Με το νομοσχέδιο για την προστασία των δασών δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για τις σύνθετες τουριστικές εγκαταστάσεις σε δασικές εκτάσεις ειπε στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.
Επίσης ανέφερε ότι θα επιτρέπονται σύγχρονες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις στις δασικές εκτάσεις με υλικά που ταιριάζουν με το περιβάλλον, προσθέτοντας ότι κάτω από προϋποθέσεις θα επιτρέπονται εγκαταστάσεις όπως γήπεδα γκολφ και κέντρα ιαματικού τουρισμού.
Για τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς είπε ότι όσοι είχαν δυνατότητα οικιστικής καταλληλότητας, θα μπορούν να οικοδομήσουν στην έκταση που τους ανήκει με αυστηρές προϋποθέσεις.
Επιπλέον δίνεται η δυνατότητα ανταλλαγής των εκτάσεων που έχουν οι συνεταιρισμοί με δημόσια γή κοντά σε παλαιούς οικισμούς. Παράλληλα προωθείται ένα νέο μοντέλο ήπιας οικιστικής ανάπτυξης με περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά, λαμβάνοντας υπόψη το σύνολο της εθνικής και ευρωπαϊκής νομοθεσίας.
Όπως είπε όλες οι διαδικασίες θα απαιτούν εγκρίσεις από τους αρμόδιους φορείς. Ο επενδυτής θα καταθέτει τη μελέτη και μέσα από προεδρικό διάταγμα θα νομιμοποιήσει την εγκατάσταση. Θα ξεκινήσουμε από χορτολιβαδικές και εκτάσεις και δασικές εκτάσεις και στο τέλος τα δάση».