Γιατί να χαιρόμαστε με το να μην πάρουν τίποτα;

Ένα χαρτόσημο, μια χρεοκοπημένη ομάδα, ένα κράτος “θέατρο του παραλόγου”. Όλοι ξέρουμε ότι μέσα στην πρώην ΠΑΕ ΑΕΚ, φάγανε πολύ με ξένα χρήματα. Γνωρίζουμε πως λόγω κάποιων απατεώνων η ομάδα χρωστούσε σε όποιον μιλάει ελληνικά και όχι μόνο. Γιατί να μας αναγκάζουν όμως να χαιρόμαστε, με το να μην βάλει το ριμάδι το κράτος, ένα μέρος των χρωστούμενων στο ταμείο του;

Ένας νόμος που σε τρελαίνει 

Άραγε αυτός που ψήφισε αυτόν το νόμο, είχε ψάξει να βρει αν έχει λογική; Η περίπτωση της ΑΕΚ, απαντάει με “όχι”. Δεν μπορεί κάποιος να έκατσε να έψαξε κάθε ενδεχόμενο και να κατέληξε σε αυτόν τον νόμο. Μια χρεοκοπημένη Ανώνυμη Εταιρεία (και ξεχάστε ότι είναι η ΑΕΚ), έχει κερδίσει από δικαστική διαμάχη ένα ποσό 20 εκατομμυρίων ευρώ και έχει κάθε πρόθεση να το εκχωρήσει στο κράτος, στο οποίο χρωστάει πολλά. Όμως το κράτος, μην μπορώντας να δεχτεί πως η συγκεκριμένη εταιρεία δεν έχει περιουσία, αφού χρεοκόπησε ζητάει βάση νόμου, 3 εκατομμύρια ευρώ ακόμα, για να δεχτεί την εκχώρηση!

Η ΑΕΚ “πλήρωσε” τα χρέη της ακριβά

Το θέμα δεν είναι όμως το παρελθόν, αλλά τι ισχύει τώρα και τι θα ισχύει στο μέλλον. Αυτή η συμφωνία μπορεί να έγινε πριν ακόμα δικαιωθεί η εταιρεία. Ενώ το χρέος προς το δημόσιο υπήρχε παραπάνω από 10 χρόνια, κι όλο αυτό τον καιρό το Δημόσιο κάνει τα στραβά μάτια για να υπάρχει αυτή η ανώνυμη εταιρεία. Σύμφωνει. Και χρεώστε κι άλλα αν θέλετε. Πείτε ότι αν αποφάσιζε όλα αυτά τα χρόνια το Δημόσιο να τιμωρήσει και Ψωμιάδη και εταιρεία, τότε θα είχαν λήξει όλα. Η ΑΕΚ πλήρωσε τα χρέη της και με το παραπάνω. Έπεσε στην Γ’ Εθνική και πριν από αυτό έμεινε για πρώτη και τελευταία φορά στην ιστορία της, στην τελευταία θέση της πρώτης κατηγορίας. Δεν υπάρχει επαγγελματικά ποδοσφαιρική ΑΕΚ. “Πλήρωσε”.

Ένας άχρηστος νόμος, ένα άχρηστο κράτος(;)

Όμως, το ότι o νόμος προβλέπει πως μια εταιρεία πού έχει χρεοκοπήσει, πρέπει να πληρώσει για εκχώρηση ποσού, κερδισμένο μετά από δική, δεν έχει καμία λογική, ότι κι αν έχει κάνει η συγκεκριμένη Α.Ε. στο παρελθόν (και μην βάζετε την ΑΕΚ ως παράδειγμα, ούτε άλλη ομάδα). Στην προκειμένη περίπτωση, μπορεί να πει κάποιος ότι χρεοκόπησε η εταιρεία, όχι τα άτομα που τη χρεοκόπησαν. Αν μπορεί το κράτος να κυνηγήσει αυτούς που την χρεοκόπησαν. Μπορεί να το κάνει(;), ή μόνο να φτιάχνει παράλογους νόμους, που αμφιβάλω αν μπορεί ποτέ κάποια εταιρεία να τους χρησιμοποιήσει.

Μας κάνουν να θέλουμε “να μην πάρουν δεκάρα”

Εν κατακλείδι, υπάρχει ένα ποσό, το οποίο μπορεί να πάρει το κράτος από το πουθενά και ζητάει και τα ρέστα, ενώ μπορεί να μην πάρει και τίποτα όπως πάει το πράγμα και τα 20 εκατ. να μην υπάρχουν με την χρεοκοπία της ΑΕΚ χωρίς εκχώρηση. Λίγες μέρες έμειναν για να φανεί τι θα γίνει. Ο Οικονομόπουλος αναμένεται να αποσύρει τα ασφαλιστικά μέτρα. Το θέμα τώρα είναι, γιατί να μας φτάνουν στο σημείο, να θέλουμε να μην πάρουν τίποτα;