Μουντιάλ 2014 με νέες τεχνολογίες

Το σύστημα Goal-Line θα κάνει για πρώτη φορά την εμφάνισή του στο Μουντιάλ της Βραζιλίας!

Η τεχνολογία goal-line (GLT) θα κάνει πρεμιέρα στο Μουντιάλ της Βραζιλίας  ως επιπλέον βοήθεια στους διαιτητές, μετά και την επισημοποίηση από την  FIFA το 2013 ότι η εταιρία GoalControl GmbH θα είναι ο επίσημος προμηθευτής της τεχνολογίας για τη διοργάνωση.

Η εγκατάσταση και η δοκιμή του συστήματος GoalControl σε καθένα από τα 12 γήπεδα του Μουντιάλ της Βραζιλίας είναι ένα από τα βασικά καθήκοντα ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκαν δοκιμές της τεχνολογίας στο “Στάδιο Μαρακανά” στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Το video που προβάλλεται στην ιστοσελίδα της FIFA  δείχνει την ποικιλία των δοκιμών που πραγματοποιήθηκαν, σε διαφορετικές συνθήκες, με σκοπό να καθορίσουν την ακρίβεια του συστήματος και να αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητά του.

Επίσης, στο video προβάλλεται η προσπάθεια του διευθυντή του GoalControl, Γιούργκεν Φίλιπς, αλλά και του μηχανικού του Labosport, Τζος Ρίτσαρντς, κατά τη διάρκεια του τεστ, τα οποία εξασφαλίζουν ότι το σύστημα φτάνει στο επίπεδο FIFA QUALITY PRO, το οποίο προβλέπεται από τους Κανόνες του Παιχνιδιού.

Το GoalControl είναι εξοπλισμένο με 14 κάμερες υψηλής ταχύτητας, που βρίσκονται γύρω από το γήπεδο, με επτά κάμερες να εστιάζουν σε κάθε εστία. Η θέση της μπάλας καταγράφεται συνεχώς και αυτόματα σε 3D και η ένδειξη του κατά πόσο έχει επιτευχθεί τέρμα επιβεβαιώνεται αμέσως μέσα σε ένα δευτερόλεπτο, σε ένα ρολόι που φορά ο κάθε διαιτητής του αγώνα.

Η εταιρία που εδρεύει στη Γερμανία κέρδισε μια διαδικασία υποβολής προσφορών τον Απρίλιο του 2013. Με το σύστημα να δοκιμάζεται ενόψει του Μουντιάλ της Βραζιλίας το κατά τη διάρκεια του Confederations Cup το 2013.

Αν και δεν υπήρχαν περιστατικά που έπρεπε να καθοριστεί εάν ένα γκολ είχε πράγματι σημειωθεί ή όχι, το σύστημα εκπλήρωσε όλες τις απαραίτητες προϋποθέσεις της FIFA και κατέγραψε κάθε ένα από τα 68 γκολ σωστά κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης. Σημαντικό είναι και το γεγονός ότι υπήρχε ένα υψηλό επίπεδο ικανοποίησης από τους αρμοδίους.

Το σύστημα GoalControl είχε επίσης χρησιμοποιηθεί και στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων που έλαβε χώρα στο Μαρακές του Μαρόκου τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Δείτε παρακάτω το video της FIFA που δείχνει αναλυτικά τις δοκιμές του Goal-Line: