Η δική μου Μίλαν ο ΟΦΗ

Ο Τζενάρο Γκατούζο βρίσκεται από φέτος στο ελληνικό πρωτάθλημα, στο πάγκο του ΟΦΗ, και όπως υποστήριξε η κρητική ομάδα είναι η δικιά του Μίλαν.

Αναλυτικά όσα δήλωσε ο Ιταλός προπονητής του ΟΦΗ, Τζενάρο Γκατούζο, στη ΝΕΡΙΤ για:

– Τους λόγους που ήρθε στον ΟΦΗ: “Είναι τιμή μου που δουλεύω στην Ελλάδα και τον ΟΦΗ και ιδιαίτερα στην Κρήτη που είναι ένα νησί με μεγάλη ιστορία και πολλή κουλτούρα. Στόχος μου εδώ είναι να δουλέψουμε και να καλυτερέψουμε την ομάδα. Από την πρώτη μέρα που ήρθα εδώ, βρήκα ένα κλίμα εξαιρετικό και γεμάτο πάθος για την ομάδα”.

– Τον στόχο του να γίνει καλύτερος προπονητής από ποδοσφαιριστής: “Δεν το ξέρω. Η επιθυμία υπάρχει για να το κάνω αυτό αλλά το ξέρω είναι δύσκολο να το πετύχω. Υπάρχει το πάθος σίγουρα και πρέπει να σκεφτώ όσα πέρασα ως παίκτης. Αλλά υπάρχει η επιθυμία και το πάθος. Είναι ένα καινούριο επάγγελμα και εγώ έχω την διάθεση”.

– Το τι θα είναι επιτυχία για εκείνον και τον ΟΦΗ: “Αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι μόνο τη καριέρα μου, σκέφτομαι και θέλω να καλυτερέψουμε την ομάδα. Είναι μια καινούρια ομάδα. Έχει αλλάξει κατά πολύ, αλλά πιστεύω ότι είμαστε στον σωστό δρόμο. Είναι νορμάλ να ζούμε την μέρα. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε το μετά. Παιχνίδι με παιχνίδι, να δούμε τι θα κάνουμε”.

– Το πόσο απελευθερωμένος αισθάνεται στην Κρήτη και τις ομοιότητες της με το μέρος που γεννήθηκε: “Η Κρήτη
μοιάζει πάρα πολύ με το μέρος που γεννήθηκα. Εγώ ζούσα σε ένα χωριό που ζούσαν ψαράδες και βρίσκομαι πολύ καλά εδώ. Ο κόσμος εδώ είναι σαν εμένα και είναι κόσμος με πάθος. Αυτό που μετράει είναι να κάνουμε αποτελέσματα, να μαζέψουμε βαθμούς γιατί φέτος πέφτουν τέσσερις ομάδες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί”.

– Το τι είναι πιο δύσκολο, προπονητής ή ποδοσφαιριστής: “Είναι δύσκολο όταν κάνεις τον προπονητή. Πρέπει να είσαι ψυχολόγος, να είσαι φίλος με τους παίκτες και να είσαι αυτός που πρέπει να τους διδάξεις τι να κάνουν μέσα στο γήπεδο. Για αυτό και εγώ είμαι εδώ με την ομάδα μου και τους συνεργάτες μου. Εμείς είμαστε μια ομάδα που μάχεται μέσα στο γήπεδο και αυτό φάνηκε από το αποτέλεσμα με την Βέροια, που χάσαμε και βγήκαμε από το γήπεδο με τα χειροκροτήματα των οπαδών μας”.

– Την Μίλαν: “Εγώ είμαι ένας περίεργος τύπος και θέλω οτιδήποτε κατακτήσω, να το κατακτήσω μαχόμενος μέσα στο γήπεδο όπως έκανα σαν ποδοσφαιριστής. Αν το αξίζω, συνεχίζω, αν δεν το αξίζω κάνω στην άκρη. Εγώ πάντα έβαζα τα στήθη μου μπροστά, πάντα έπαιζα με πάθος. Σήμερα η δικιά μου η Μίλαν είναι ο ΟΦΗ της Κρήτης.

Μερικές φορές οι επιλογές μου είναι τρελές επιλογές. Το μέλλον μου είναι εδώ στον ΟΦΗ. Η Μίλαν ήταν ένα παρελθόν, ένα παρελθόν ωραίο αλλά το μέλλον είναι εδώ γιατί είμαι στον ΟΦΗ και μου αρέσει πολύ. Θέλω να ζω διαφορετικές κουλτούρες σε διαφορετικές εθνότητες. Μου αρέσει η κουλτούρα της Ελλάδας”.

– Την πτώση του Καμπιονάτο και της Μίλαν: “Στο παρελθόν, οι μεγάλοι παίκτες, οι πρωταθλητές, έρχονταν στην Ιταλία. Τώρα είναι σε δύσκολη οικονομική κατάσταση. Πιστεύω ότι οι μεγάλοι παίκτες δεν έρχονται πλέον στην Ιταλία. Για να παίξεις ένα ωραίο ποδόσφαιρο και να παρουσιάζεις κάτι καλό πρέπει να έρθουν μεγάλοι παίκτες. Σε σχέση με 10-15 χρόνια πριν δεν έρχονται μεγάλοι παίκτες, πηγαίνουν στην Ισπανία, την Αγγλία, την Γερμανία, για αυτό και εμείς γίναμε τέταρτη χώρα στην κατάταξη.

– Τον Ρανιέρι: “Ο Ρανιέρι είναι ένας προπονητής με μεγάλη εμπειρία είναι ένας άνθρωπος του ποδοσφαίρου ασχολείται καιρό με το ποδόσφαιρο και πιστεύω ότι θα κάνει όμορφα πράγματα. Η Εθνική Ελλάδας έχει μια νοοτροπία σκληρής ομάδας. Θα της κάνει καλό ο Ρανιέρι. Θα την βοηθήσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό.

Μιλήσαμε μια φορά με τον Κλαούντιο απ’ όταν ανέλαβε την Εθνική και μπορώ να πω ότι έχουμε μια καλή σχέση και θέλω να του ευχηθώ καλή επιτυχία στο ρόλο του. Ελπίζω να τα πάει καλά στην καινούρια του περιπέτεια για ένα κόσμο που είναι γεμάτος πάθος όπως εμείς οι Νότιοι που είμαστε λίγο παραπάνω του πάθους και της φωτιάς”.

– Την ρακή και τα κρητικά φαγητά: ” Ναι έχω δοκιμάσει ρακή και είναι σαν την δική μας τη γκράπα. Στην Ιταλία όταν γυρίζω σπίτι οποίος με βλέπει με συναντά να μου προσφέρει ένα καφέ εδώ οποίος σε βλέπει σου προσφέρει ρακή. Το φαγητό του Νότου μοιάζει πολύ με τα φαγητά μας.”

– Τον κόσμο του ΟΦΗ: “Είναι απίθανοι οι οπαδοί του ΟΦΗ βλέπεις άλλα γήπεδα που δεν έχουν κόσμο και ερχόμενος εδώ έζησα μια φανταστική ατμόσφαιρα στη θύρα 4 σας ευχαριστώ για ότι μας δώσατε σε αυτά τα δυο παιχνίδια και ελπίζω να ανταποδώσουμε με νίκες”.

– Το Τσάμπιονς Λιγκ: “Πιστεύω ότι κάθε χρόνο 4- 5 ομάδες είναι αυτές που μπορούν να κατακτήσουν το Τσάμπιονς Λίγκ. Είναι οι ίδιες, η Μπάγερν Μονάχου, η Ρεάλ, η Μπαρτσελόνα, η Τσέλσι. Βέβαια χρειάζεται και μεγάλη δόση τύχης ειναι και ποιον θα πετύχεις στην κλήρωση τον Μάρτιο τον Φεβρουάριο. Ποτέ δεν κερδίζει πάντα η καλύτερη ομάδα οι αξίες πάντα βγαίνουν στο τέλος και πιστεύω ότι αυτές οι τέσσερις πέντε ομάδες θα παλέψουν για στο Τσάμπιονς Λιγκ”.

– Την ελληνική Λίγκα: “Για το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος έχω να πω ότι είναι ένας πόλεμος και πρέπει να πολεμήσεις καινα τραβήξεις κουπί. Να δώσεις μάχη γιατί κανένας δεν σου χαρίζει τίποτα. Ήξερα ότι είναι ένα πρωτάθλημα δυνατό και για αυτό έχουμε δουλέψει πολύ πάνω σε αυτό”.