Μπότος: «Η ΑΕΚ πρέπει να γυριστεί σε έργο»

Ο Κώστας Μπότος μίλησε για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, την υπόθεση Οκκά, αλλά και για το μέλλον της ΑΕΚ.

Ο ατζέντης Κώστας Μπότος, μίλησε στην εφημερίδα «Ώρα των Σπορ» για τον Δημήτρη Μελισσανίδη, το μέλλον της ΑΕΚ, τις Ακαδημίες της «Ένωσης» αλλά και για τον Τραϊανό Δέλλα.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:

Το σχόλιο σου για την επανεκκίνηση της ΑΕΚ σε όλα τα επίπεδα αγωνιστικά και διοικητικά έπειτα από την πτώση της στην Γ΄ Εθνική;

«Να ακολουθήσουν κι άλλοι (ευτυχώς ή δυστυχώς) το παράδειγμα της ΑΕΚ. Όχι όλοι, αλλά αυτοί που έχουν πρόβλημα. Η ΑΕΚ βλέπουμε να ξαναγεννιέται μέσα από τις στάχτες της. Σας μιλάω ειλικρινά. Η ΑΕΚ είναι το μεγαλύτερο έργο που μπορεί να πάρει ένας σκηνοθέτης και πρέπει να το δούνε αυτό οι άνθρωποι της. Η ΑΕΚ πρέπει να γυριστεί έργο. Το πώς δημιουργήθηκε, από πού ξεκίνησε, το τι κατάφερε μέσα σε όλη αυτή την πολύχρονη διαδρομή της. Μέχρι που έφτασε, πως κατέληξε στο γκρεμό, πως έπεσε και πως ξαναδημιουργείται. Η ΑΕΚ είναι ένα τρομακτικό project, το οποίο για έναν σκηνοθέτη, για έναν παραγωγό του Χόλιγουντ, μπορεί να το κάνει ένα τρομακτικό έργο. Πραγματικά σας μιλάω.

Έχει μια τεράστια ιστορία που πραγματικά πρέπει να στηθεί καρέ καρέ, ένα concept για να ξεκινήσει και να φτάσει κάπου. Η ΑΕΚ έχει είδωλα. Η ΑΕΚ έχει τέτοια είδωλα, τα οποία περάσανε τέτοιες καταστάσεις, που πραγματικά είναι παράδειγμα προς μίμηση. Δεν μιλάω μόνο για τους προγόνους ποδοσφαιριστές που ξεκίνησαν αυτή την ιστορία, μιλάω για αυτούς τους γνήσιους ΑΕΚτζήδες που έχουν αυτή την στιγμή την ομάδα. Ο Μπάγεβιτς είναι ΑΕΚτζής. Ο Μπάγεβιτς είναι είδωλο. Ένας άνθρωπος που αγάπησε και αγαπήθηκε, ένας άνθρωπος που τράβηξε τα πάθη του Χριστού για αυτή την ομάδα με τα θετικά και τα αρνητικά της. Ένας άνθρωπος που έκανε τα πάντα για την ΑΕΚ».

Θεωρείς πως ο Δημήτρης Μελισσανίδης ήταν η ενδεδειγμένη λύση για την ΑΕΚ;

«Η μόνη λύση και πρέπει να του βγάζουμε το καπέλο. Ξεκίνησε από μια σχολή οδηγών και έφτασε στο σημείο να κυριαρχεί στο NASDAG. Κυριαρχεί σε πέντε ωκεανούς και διαπραγματεύεται δισεκατομμύρια. Ξέρει να μανατζάρει τις εταιρείες του. Ξέρει να μανατζάρει την ομάδα και το project που έχει σχεδιάσει. Θα την φτιάξει την ΑΕΚ, θα χτίσει το γήπεδο, θα δημιουργήσει ένα πολύ καλό μοντέλο και από κει και πέρα σαν καλός επιχειρηματίας αυτό το πολύ καλό project που θα φτιάξει θα το παραδώσει στον επόμενο όταν ο ίδιος κρίνει κατάλληλο το τάιμινγκ. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες δεν «παντρεύονται» τις ομάδες».

Εκτός από χρήματα, η ΑΕΚ είχε ανάγκη κι από την παρουσία ενός διοικητικού ηγέτη;

«Ηγέτης είναι η φιλοσοφία που θα περάσει στην ομάδα. Τον τεχνοκράτη θα τον χρειαστείς κάτω από τον ηγέτη. Η φιλοσοφία, το όνειρο και η ιστορία δεν αλλάζει. Η ΑΕΚ μπορεί να στήσει project τρελό, από εκεί που γεννήθηκε. Να βρει τρελά λεφτά από τις ρίζες της. Αν το ψάξουν οι άνθρωποι της, είναι από τις λίγες ομάδες που μπορεί να δημιουργήσει ένα μοντέλο που μπορεί να αγαπήσει και να αγαπηθεί και εκτός ελληνισμού. Η ΑΕΚ έχει κουλτούρα, αυτό που σπάνια συναντάς στις ομάδες. Ο Ολυμπιακός έχει δύναμη κι ανέκαθεν είχε τους βαποράδες. Στο σημείο αυτό δράττομαι την ευκαιρία να πω και κάτι άλλο.

Η ΑΕΚ έχασε μια μοναδική ευκαιρία το 2007 ή 2008 αν θυμάμαι καλά επί προεδρίας Νικολαίδη, ο οποίος κατάφερε να φέρει στην ομάδα τεράστιους επενδυτές (Παππάς, Νοτιάς, Κανελλόπουλος, Χατζηιωάννου) κι αυτοί οι άνθρωποι δυστυχώς έχασαν τα λεφτά τους. Τότε τους προτάθηκε από τον Μελισσανίδη να μπει είτε στην ΠΑΕ, είτε στην Ερασιτεχνική και επειδή εμείς οι Έλληνες δεν παύουμε να είμαστε Έλληνες, σαν τον φοίνικα, δημιουργούμε και καταστρέφουμε. Ήταν η τεράστια η ευκαιρία η ΑΕΚ να απογειωθεί. Με τους δυνατούς έρχονται οι δυνατοί. Και να σας πω και το άλλο. Οι τεράστιοι δεν έχουν κόμπλεξ μαζί τους. Έχουν ένα κοινό στόχο, έναν κοινό σκοπό. Ο Μελισσανίδης τι αντιπαράθεση να΄χει για παράδειγμα με τον Νοτιά ή τον Παππά; Η ΑΕΚ έχασε μια τρελή ευκαιρία τότε. Αν είχε «τρέξει» τότε η ΑΕΚ εκείνο το project, θα μπορούσε αυτή την στιγμή να΄χει απογειωθεί να΄χει ο Ολυμπιακός έναν τεράστιο αντίπαλο και να΄χουμε ένα καλύτερο πρωτάθλημα.

Σήμερα η ΑΕΚ πηγαίνει βήμα, βήμα. Διαθέτει αυτή την στιγμή μια φιλοσοφία. Δουλεύουν σωστά αυτοί οι ΑΕΚτζήδες που έχουν πάρει την ομάδα. Η ΑΕΚ θέλει να βασιστεί σε αυτό το μοντέλο. Είναι έγκλημα όμως να λέμε πως η ΑΕΚ θα παίξει του χρόνου με τον Ολυμπιακό και θα του βάλει έξι γκολ. Δεν μπορεί η ΑΕΚ να γίνει καλύτερη από την μια μέρα στην άλλη. Θα αρχίσει όμως και ο Ολυμπιακός να΄χει έναν σοβαρό αντίπαλο».

Πώς κατάφερε να «κλέψει» η ΑΕΚ από τον Ολυμπιακό τον Γιάννη Οκκά το καλοκαίρι του 2003;

«Οι δουλειές γίνονται με προσωπικές επαφές. Χωρίς προσωπικές επαφές, δεν γίνεται κανένα deal. Ο Οκκάς το 2003 ήταν ένας πολύ καλός ποδοσφαιριστής και υπήρχε ένα σχεδόν κλειστό deal με τον Ολυμπιακό, που μόνο εγώ υπολόγιζα πως ίσως να μην ολοκληρωθεί. Ο Οκκάς επέλεξε την ΑΕΚ λόγω του Μπάγεβιτς.

Η ΑΕΚ είχε προβλήματα εκείνη την εποχή. Τότε λοιπόν είχα πάει στον κουμπάρο μου τον Μάκη Ζουμπουλίδη, τον πρώην πρόεδρο του Εθνικού και του ζήτησα την συμβουλή του. «Ρε Κώστα μόνο ένας μπορεί να δεσμευτεί και εγγυηθεί αυτή την υπόθεση που θέλεις να κάνεις με την ΑΕΚ. Ο Μελισσανίδης». Τον πήρε τηλέφωνο, είχανε μιλήσει με τον Μπάγεβιτς και κλείσαμε ραντεβού στο σκάφος του Μελισσανίδη. Καθίσαμε 20 λεπτά και του είπα: «πρόεδρε, ο παίκτης μένει ελεύθερος . Αν εσείς σαν εγγυητής δεσμευτείτε με την ΑΕΚ να κάνετε αυτή τη ταμειακή διευκόλυνση και να λειτουργήσει το project, εμένα χαρά μου». Τα βρήκαμε σε τρία λεπτά και όχι μόνο δώσαμε τα χέρια, αλλά ότι ζητήσαμε το πήραμε την ίδια στιγμή.

Λάβαμε τις εγγυήσεις αυτό που είχαμε συμφωνήσει και ανακοινώθηκε η μεταγραφή του στην ΑΕΚ. Από ‘κει και πέρα στην ΑΕΚ και εγώ και ο πελάτης μου, συμπεριφερθήκαμε άψογα. Στην προσφυγή που κερδίσαμε, κάναμε… αβάντες στην ΑΕΚ την εποχή της εξυγίανσης της και βοηθήσαμε χωρίς να σφραγίσουμε επιταγές και προβλήματα, παρά την αντιπαράθεση που είχαμε τότε με τον Νικολαΐδη. Πήραμε τα λεφτά μας, μετά από τέσσερα χρόνια κάτι που λέει πολλά».

Η άποψή σου για τις Ακαδημίες;

«Δημιούργησαν ένα μοντέλο στις ακαδημίες που σε τρία χρόνια θα είναι άπαικτο. Η ΑΕΚ θα ξεπεράσει τα αντίστοιχα πολύ καλά μοντέλα ακαδημιών του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, του Ατρόμητου. Γιατί; Διότι έχει φέρει σωστούς τεχνοκράτες από το εξωτερικό. Έχει μια σωστή φιλοσοφία, με μια ηγετική φυσιογνωμία που έχει δουλέψει στο εξωτερικό και αναφέρομαι στον Άκη Ζήκο.

Έχω προσωπική άποψη αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας των ακαδημιών διότι έχω τα δύο ανίψια μου στην ΑΕΚ, τον Ιάσωνα και τον Ιωάννη Μπότο. Είναι πολύ καλοί ποδοσφαιριστές κι έχουν όλες τις προδιαγραφές να δημιουργήσουν και να δημιουργηθούν. Ο Γιάννης είναι 13 ετών και 8 μηνών. Για να μην παρεξηγηθώ δεν έχω πάρει κανέναν τηλέφωνο μέσα στην ομάδα. Με αυτό το παιδί ασχολούμαστε από πίσω. Θα δούμε φέτος πως θα πάει και εάν δείξει πρόοδο μετά τα 14, θα ασχοληθούμε σοβαρά. Μέχρι και αυτή τη σεζόν δεν έχω ενοχλήσει κανέναν. Όπως λέει και ο γίγαντας Βενγκέρ μέχρι τα 14 -14,5 το παιδί ακόμη παίζει. Όταν μπει στην εφηβεία βλέπουμε τι γίνεται και το βάζουμε σε επαγγελματικά καλούπια».

Ποια είναι η άποψη σου για τον κόουτς Δέλλα;

«Είναι ένα αρσενικό παιδί, ένας τζέντλεμαν. Η ΑΕΚ πρέπει να επενδύσει πάνω του. Διαθέτει μεγάλες παραστάσεις από το εξωτερικό. Τον πιστεύω, θέλει όμως βοήθεια. Να προστατευτεί το project που λέγεται Δέλλας. Να πλαισιωθεί με σωστούς ανθρώπους γύρω του, να επιμορφωθεί να πάει σε μεγάλους προπονητές έξω. Όταν φτιάχνεις ένα μοντέλο πρέπει να στηρίξεις αυτό το μοντέλο. Και ο μεγάλος Μπάγεβιτς ήρθε στην Ελλάδα και είχε τα προβλήματα του. Χωρίς στήριξη δεν γίνεται».