Σαν σήμερα η έγκριση του Καταστατικού Ίδρυσης της ΑΕΚ!

Η ΠΑΕ ΑΕΚ εξέδωσε ανακοίνωση για τα 90 χρόνια από τη δημιουργία της «Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινούπολης».

Σαν σήμερα συμπληρώνονται 90 χρόνια από την ημέρα που δημιουργήθηκε το Καταστατικό της δημιουργίας της ΑΕΚ.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

«90 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα (18 Σεπτεμβρίου 1924) από την ημέρα που το Καταστατικό (απόφαση υπ’ αριθμ. 3844) της δημιουργίας της «Αθλητικής Ένωσης Κωνσταντινουπόλεως», ενός προσφυγικού Συλλόγου που θα μετέφερε τις αξίες του ξεριζωμένου Ελληνισμού μέσα στο χρόνο, εγκρίθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.

Κατατέθηκε στις αρμόδιες αρχές στις 7 Ιουλίου 1924  και στις 18 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους το Πρωτοδικείο Αθηνών αναγνώρισε τη σύσταση του Αθλητικού Σωματείου το Καταστατικό ίδρυσης του οποίου υπέγραψαν επιφανείς  Έλληνες από την Κωνσταντινούπολη που ζούσαν στην Αθήνα».

Το ιστορικό αυτό έγγραφο ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής :

«Υπό των εν Αθήναις και Πειραιεί εκ Κωνσταντινουπόλεως αθλητών και φιλάθλων ιδρύεται γυμναστικός Σύλλογος υπό την επωνυμίαν «ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΙΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ» με έδρα την Αθήνα. Σκοπός του Συλλόγου είναι η περισυλλογή και συγκέντρωση των εκ Κωνσταντινουπόλεως αθλητών προς συνέχιση του έργου διαφόρων αθλητικών σωματείων της Κων/πολης, των οποίων ενεργά μέλη ήταν οι αθλητές αυτοί, καθώς και η διάδοση του φίλαθλου αισθήματος στη νεολαία για την διάπλαση όλκιμων σωμάτων, θαρραλέων ψυχών, ευγενικών χαρακτήρων, ικανών για την εκπλήρωση κάθε υποχρέωσης προς την πατρίδα, την κοινωνία και την οικογένεια».