Αναξιόπιστο, μεροληπτικό και βίαιο το ελληνικό ποδόσφαιρο

Έρευνα όσον αφορά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Έρευνα όσον αφορά το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα διεξήγαγε το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για λογαριασμό του ΣΚΑΪ. Τα κρούσματα βίας, η ανοχή της κυβέρνησης και η αναξιοπιστία του ελληνικού πρωταθλήματος είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που οι φίλαθλοι δεν ασχολούνται συστηματικά με το ελληνικό ποδόσφαιρο ή δεν πηγαίνουν στο γήπεδο.

Πρόκειται για ποσοτική έρευνα η οποία διεξήχθη στο σύνολο της επικράτειας κατά το διάστημα 6-7 Νοεμβρίου του 2014, μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων με τη συμμετοχή 1.006 ατόμων.

Αρχικά, στο ερώτημα “πόσο παρακολουθείτε ή ενδιαφέρεστε για το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο” το 41,5% απάντησε “καθόλου”, το 23,5% “λίγο”, το 17,5% “αρκετά”, το 6,5% “πολύ” και το 11% “πάρα πολύ”.

Στα αποτέλεσμα της έρευνας συμπεριλήφθηκε μόνο η άποψη όσον απάντησαν από “λίγο” έως “πάρα πολύ”.

Το επόμενο ερώτημα αφορούσε “την εικόνα που παρουσιάζει το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο, για τον καθένα προσωπικά”, με το 28,5% να απαντάει “πολύ κακή”, το 27% “κακή” και το 36% “μέτρια”. Αντίθετα μόλις το 7,5 % έχει “πολύ καλή εικόνα” και το 1% “εξαιρετική”.

Όσον αφορά το “ποιοι παράγοντες θεωρείτε πως συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρνητικής εικόνας του”, οι ερωτηθέντες ήταν όσοι απάντησαν στην αρχική ερώτηση “κακή” και “πολύ κακή”, με τις επιλογές που τους δόθηκαν να είναι:

-Η μεροληψία των διοργανωτών προς συγκεκριμένος ομάδες (το 91,5% συμφώνησαν με την συγκεκριμένη άποψη, ενώ το 8,5% διαφώνησαν)

-Η ανοχή της κυβέρνησης σε παραβατικές συμπεριφορές (86,5% συμφώνησε με αυτή την άποψη, ενώ το 13,5% διαφώνησε)

-Η χαμηλή ποιότητα του αθλήματος (το 65% συμφώνησε, το 35% διαφώνησε)

-Τα κρούσματα βίας (το 85,5% συμφώνησε, το 14,5% διαφώνησε)

ereuna_podosfairo

 

Στο ερώτημα για το “ποιος παράγοντας θα σας ωθούσε να πηγαίνατε στο γήπεδο για να παρακολουθήσετε αγώνες του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου μαζί με την οικογένειά σας” το 6,5% απάντησε “πηγαίνω όταν παίζει πάντα η ομάδα μου”, το 16% “όταν αναμένεται να γίνει ένας ωραίος αγώνας”, το 37% “όταν αναμένεται να μη γίνουν επεισόδια”, το 11% “όταν αναμένεται ο αγώνας να είναι καθαρός”, ενώ το 29,5% δηλώνει ότι “δεν θα πήγαινε ποτέ”.

Αποτέλεσμα της αναξιοπιστίας που περιβάλλει το ελληνικό πρωτάθλημα είναι η απάντηση στο ερώτημα “στο ελληνικό πρωτάθλημα διεξάγονται πολλά παιχνίδια των οποίων το αποτέλεσμα αποτελεί προϊόν προσυνεννόησης”, με το 47,5% να “συμφωνεί απόλυτα” με τη συγκεκριμένη άποψη, το 29% να απαντά πως “μάλλον συμφωνώ”, το 10,5 “ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ”, το 7% “μάλλον διαφωνώ” και το 6% “διαφωνώ απόλυτα”.

Στο ερώτημα για το αν “η διαιτησία είναι αμερόληπτη και στο ελληνικό πρωτάθλημα υπάρχει ισονομία” το 58,5% απάντησε “διαφωνώ απόλυτα”, το 19,5% “μάλλον διαφωνώ”, το 8,5% “ούτε συμφωνώ, ούτε διαφωνώ”, το 8% “μάλλον συμφωνώ” και το 5,5 “συμφωνώ απόλυτα”.

Στο 64,5% ανέρχεται το ποσοστό αυτών που απάντησαν ότι συμφωνούν στο ότι “η κυβέρνηση δεν αντιδρά αποτελεσματικά στα φαινόμενα διάλυσης και παρακμής του ελληνικού επαγγελματικού πρωταθλήματος”.

Από τους συμμετέχοντες το 29,5% είναι φίλαθλοι του Ολυμπιακού, το 25% φίλαθλοι του Παναθηναϊκού, το 13,5% φίλαθλοι του ΠΑΟΚ, το 10% φίλαθλοι της ΑΕΚ, ενώ το 14% υποστηρίζει “άλλη ομάδα”.

πηγή: www.contra.gr