Είναι θέμα στόχων η πρώτη χρονιά στην Α1

Ο Κωνσταντίνος Ακρίβος γράφει για την επάνοδο της ΑΕΚ στην Α1 και αναρωτιέται πιο στόχο θα πρέπει να κυνηγήσει η Ένωση στην πρώτη της χρονιά, έπειτα από τρεις σαιζόν, στη μεγάλη κατηγορία.

Το συγκρότημα του Βαγγέλη Ζιάγκου έκανε το αυτονόητο απέναντι στον Φίλιππο Βέροιας: πήρε το «διπλό» και κέρδισε τη μαθηματική άνοδο στην Α1.

Οπότε η «Βασίλισσα» του ελληνικού αθλητισμού, από το προηγούμενο Σάββατο, επέστρεψε στην πρώτη κατηγορία του ελληνικού μπάσκετ, έπειτα από τρεις σαιζόν στις ερασιτεχνικές και ημιεπαγγελματικές κατηγορίες.

Από την σαιζόν 2014-15 η ΑΕΚ θα αγωνίζεται ξανά στην Α1 και σίγουρα το καλοκαιρινό μεταγραφικό «παράθυρο» θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς στελέχωσης ρόστερ.

Βέβαια, η Ένωση ήδη έχει αρκετά πολύπειρο έμψυχο υλικό που γνωρίσει την πρώτη κατηγορία, απέξω και ανακατωτά, που λέγαμε και μικροί!

Ενδεικτικά αναφέρω τους  «κιτρινόμαυρους» καλαθοσφαιριστές με σημαντική θητεία στην Α1: Πολυτάρχου, Γκιζόγιαννης, Δέσπος, Φαλέκας.

Όμως, εάν οι άνθρωποι της διοίκησης αποφασίσουν ότι στόχος στην πρώτη χρονιά στην Α1 δεν είναι απλά η καλή παρουσία στην κατηγορία αλλά μια ενδεχόμενη έξοδος στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τότε θα πρέπει να αναθεωρεί ένα αρκετά μεγάλος μέρος του ρόστερ της ΑΕΚ.

Δηλαδή, για να «κτυπήσεις» Ευρώπη χρειάζονται δυνατοί και σχετικά υψηλού επιπέδου αθλητές που θα πλαισιώσουν τον φετινό κορμό, καθώς και δυο καλοί ξένοι που θα μπορέσουν να καλύψουν τυχόν κενά στο ρόστερ του Δικεφάλου και να κάνουν όταν χρειαστεί τη διαφορά.

Γιατί για μια θέση στην τετράδα θα «παλέψεις» απέναντι στον ΠΑΟΚ και στον Πανιώνιο, ομάδες που έχουν την απαραίτητη εμπειρία και κατά καιρούς «χτίζουν» αναγνωρισμένης ποιότητας σύνολα.

Το «κλειδί» της επόμενης σαιζόν θα είναι να διατρηθεί το δέσιμο και το κλίμα ομάδας που κυριαρχεί φέτος, κάτι που σίγουρα πιστώνεται στον Βαγγέλη Ζιάγκο.

Είμαι της άποψης πως ο Ζιάγκος πρέπει να παραμείνει του χρόνου στο πάγκο της Ένωσης γιατί πρώτα από όλα η επιτυχία της ανόδου είναι προσωπική του επιτυχία και δεύτερον γιατί ο Έλληνας τεχνικός έχει κτίσει άριστες σχέσεις με τους αθλητές του, όπου κάποιοι από αυτούς, όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, θα αποτελέσουν το κορμό της ΑΕΚ της επόμενης περιόδου.

Έτσι και αλλιώς, η ομάδα είναι δικιά του και πρέπει να του δοθεί πίστωση χρόνου στην πρώτη κατηγορία. Ίσως ο Ζιάγκος να είναι ο επόμενος Φώτης Κατσικάρης.

Θεωρώ ότι η πρώτη χρονιά στην Α1 θα είναι μεταβατική. Υπάρχει όμως η δυνατότητα για «τετράδα» αν τεθεί ως στόχος από τους Αλέξη Αλεξίου και Κωνσταντίνο Κοτσάτο.

Πολλά θα κριθούν από την οικονομική δυνατότητα των ανθρώπων του συλλόγου. Είναι πολύ σημαντικό, όπως ξεκινήσει την επόμενη περίοδο το ρόστερ της ΑΕΚ να διατρηθεί μέχρι το τέλος της αγωνιστικής περιόδου.

Άρης, ΠΑΟΚ και Πανιώνιος έχουν στο παρελθόν αποδυναμωθεί σημαντικά στην μέση της σαιζόν λόγω οικονομικών προβλημάτων, και από εκεί που ήταν στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίες έκανα κατακόρυφη «βουτιά».

Εξίσου σημαντικό είναι οι αθλητές που θα αποκτηθούν, οι ξένοι ιδίως, αν τελικά «βγουν» να ανανεώσουν το συμβόλαιό τους και να παραμείνουν στην Ένωση.

Βέβαια, είναι αρκετά νωρίς για τέτοιες συζητήσεις.

Εν ολίγοις, επειδή η ΑΕΚ έχει μέταλλο ως σύλλογος και «μιλιούνια» κόσμου που την ακολουθούν σε όπου και αν αγωνίζεται, θα τα καταφέρει και θα σταθεί επάξια στο ύψος των περιπτώσεων και της μπασκετικής ιστορίας της.