«Εκπαίδευση, φιλοσοφία, όρεξη»

Ο τεχνικός διευθυντής των ακαδημιών της ΠΑΕ Μιχάλης Μητροτάσιος, βρέθηκε στο Αγρίνιο και στην Πρέβεζα στο πλαίσιο της κοπής της πίτας της ακαδημίας «Αθλόπολις» και εγκαινίασε τη συνεργασία της ΑΕΚ με την Ακαδημία των κ.κ. Μπέκα και Ντοματά.

Ο Μιχάλης Μητροτάσιος μίλησε στο «Joinsports.gr» για τους στόχους της ΑΕΚ σχετικά με τις Ακαδημίες, αλλά και το τρίπτυχο της επιτυχίας.

Αναλυτικά όσα είπε:

Κύριε Μητροτάσιο καλωσορίσατε στην όμορφη Πρέβεζα. Θέλω να μας πείτε δύο λόγια γι αυτή την μεγάλη συνεργασία που ξεκινάει η «Αθλόπολις» Πρέβεζας με τις ακαδημίες της ΠΑΕ ΑΕΚ;

«Καταρχάς χαίρομαι που βρίσκομαι στην όμορφη πόλη της Πρέβεζας και σε αυτό το όμορφο μέρος που λαμβάνει χώρα η εκδήλωση δίπλα στον Αμβρακικό κόλπο. Την προηγούμενη φορά που πετούσα για Κέρκυρα, είδα το ωραίο αυτό μέρος και μπορώ να πω ότι είστε τυχεροί που ζείτε εδώ. Όσον αφορά την συνεργασία με την ακαδημία «Αθλόπολις» και γενικότερα για την όλη εκδήλωση, όλα ήταν πολύ φανταστικά, είδα αρκετό κόσμο, είδα τον πρόεδρο της ΕΠΣ Πρέβεζας – Λευκάδας, και άλλα άτομα που ασχολούνται εδώ με το ποδόσφαιρο, ενώ είμαι ικανοποιημένος που θα συνεργαστούμε με δύο ανθρώπους γνώστες του ποδοσφαίρου τους κ.κ. Μπέκα και Ντοματά. Με τον κύριο Μπέκα γνωριζόμαστε εδώ και πολύ καιρό και μάλιστα υπήρξε και ένα τηλεφώνημα πριν καιρό για να συνεργαστούμε.

Για εμάς και φυσικά αυτό το συζητήσαμε και με τον Γενικό διευθυντή των ακαδημιών της ΑΕΚ τον κ. Άκη Ζήκο, είπαμε να δημιουργήσουμε, ένα δίκτυο ακαδημιών, όπου θέλουμε να περάσουμε την εκπαιδευτική φιλοσοφία προς την περιφέρεια. Δηλαδή μια εκπαιδευτική φιλοσοφία που θα στηρίζεται στην ποιότητα και στην εκπαίδευση του παιδιού. Αυτό πρεσβεύουμε εμείς. Αυτό κάνουμε στην ΑΕΚ.

Για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι πέρασε λίγος χρόνος για να οργανωθούμε, αφού υπήρχαν και τα γραφειοκρατικά και τώρα πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι για να μεταφέρουμε όλο αυτό το σχέδιο προς τα έξω. Για να λειτουργήσει το δίκτυο σωστά, έπρεπε να βρούμε κάποιον συντονιστή για να ασχοληθεί με όλο αυτό το εγχείρημα. Όλο αυτό το δίκτυο θα αναπτυχθεί γεωμετρικά γιατί όσο περισσότερες ακαδημίες μπουν μέσα, τόσο θα αυξηθεί και η δουλειά. Αρκεί να στηριχθούμε στην ποιότητα και ας έχουμε και λιγότερες ακαδημίες. Το σημαντικό είναι να γίνει σωστή εκπαιδευτική δουλειά και να περάσουμε την φιλοσοφία μας στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το ποδόσφαιρο».

Ποιος είναι ο στόχος της ΠΑΕ ΑΕΚ σε συνεργασία με τις ακαδημίες της περιοχής για τους ποδοσφαιριστές;

«Το δίκτυο αυτό είναι κάτω από την σκέπη της ΠΑΕ ΑΕΚ. Δεν είναι κάτι ξεχωριστό. Δηλαδή δεν είναι δίκτυο που είναι κάποια άτομα που ασχολούνται και προσπαθούν να πείσουν άτομα να προωθήσουν κάποια πράγματα. Κάτω από την καθοδήγηση του κ. Μπάγεβιτς, θα λειτουργήσει όλο αυτό το εγχείρημα. Έχουμε χωρίσει με τον κ. Ζήκο τα δύο τμήματα. Το ένα τμήμα είναι το λεγόμενο αγωνιστικό τμήμα των επίλεκτων αθλητών. Στα τμήματα αυτά είναι τα παιδιά που έχουν αξιολογηθεί και πρέπει να ακολουθήσουν μια εκπαιδευτική διαδικασία.

Από την άλλη πλευρά είναι το τμήμα του δικτύου που σημαίνει ότι μπορεί να παρέχει πολλά πράγματα. Με το δίκτυο αυτό όσο καλά θα πάει, τόσο θα αυξηθεί ο αριθμός των φιλάθλων, όλο και περισσότεροι θα αγαπήσουν την ομάδα, αλλά και το ποδόσφαιρο. Τρίτον θα υπάρχει καλύτερη ανίχνευση παικτών στην περιφέρεια. Για παράδειγμα το «Αθλόπολις» και οι προπονητές οι οποίοι θα εκπαιδεύονται κάτω από την φιλοσοφία την δική μας, θα ξέρουν τα κριτήρια, τις προϋποθέσεις, σε συνεργασία με άλλες ακαδημίες, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε το καλύτερο δυναμικό παικτών και φυσικά να τους μεταφέρουμε κάτω στην Αθήνα».

Κύριε Μητροτάσιο πόσο σημαντικό είναι για τις ομάδες να δίνουν βάρος στις ακαδημίες, να δίνουν την ευκαιρία σε γηγενείς παίκτες να ξεδιπλώσουν το ποδοσφαιρικό τους ταλέντο;

«Νομίζω ότι έχει γίνει μια μεγάλη στροφή από όλες τις ομάδες για να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις ακαδημίες. Σε αυτό βέβαια έπαιξε σημαντικό ρόλο στο ποδόσφαιρο και δη στο ελληνικό, η προσπάθεια που έκανε η Εθνική Ελλάδος, κατακτώντας το Euro το 2004. Μετά από αυτό, για παράδειγμα ξεκίνησε μια πληθώρα παικτών να παίξει ποδόσφαιρο. Η πρώτη δουλειά είναι να ενταχθούν σε κάποιες ακαδημίες, και βέβαια αυτό είναι πάρα πολύ καλό για τις ΠΑΕ. Και λόγω κρίσης και λόγω καταστάσεων υπάρχει αυτή η τάση στις ομάδες να δίνουν έμφαση. Ο βασικός στόχος είναι να υπάρχουν γηγενείς παίκτες προς την πρώτη ομάδα. Αυτό είναι ένα στοίχημα. Μπορεί να λέγεται εύκολα, αλλά δύσκολα να γίνεται. Υπάρχουν ορισμένα πραγματάκια, τα οποία χρειάζεται να διορθωθούν. Το σημαντικό είναι ότι πλέον στην ΑΕΚ έχει εισχωρήσει ένα καλό στελεχιακό δυναμικό.

Το μότο το δικό μας είναι να βγάλουμε παίκτες. Πρέπει να στηριχτεί στην εκπαίδευση και στην όλη εργασία. Όσο λοιπόν και τα νέα παιδιά είναι ανταγωνιστικά προς τους ξένους παίκτες μπορούμε να μείνουμε στον ίδιο παρανομαστή. Εφόσον έρθουν παιδιά και πληρούν κάποια κριτήρια, τότε πιστεύω με σωστή δουλειά, θα μπορούν να ανταποκριθούν στο υψηλότερο επίπεδο».

Τέλος μια ευχή για την συνεργασία με την «Αθλόπολις, αλλά και για τις υπόλοιπες ακαδημίες της Δυτικής Ελλάδας»;

«Υπάρχει ιδιαίτερη ευαισθησία στην συγκεκριμένη περιοχή. Τυχαίνει να ασχολούμαι με την εκπαίδευση προπονητών στην ευρύτερη περιοχή και γνωρίζω αρκετό κόσμο. Βρίσκομαι σε επαφή με παιδιά. Είναι χαρά που συνεργαζόμαστε με την ακαδημία. Θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων. Αυτό το πρόγραμμα θα βοηθήσει και την «Αθλόπολις» και τις ακαδημίες. Όλα αυτά βοηθούν στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο της περιοχής για να μπορέσει να αναβαθμιστεί».