«Αν κάποιος θίξει τον Ολυμπιακό, εξαφανίζεται»

Ο Γιάννης Αλαφούζος μίλησε για το ντέρμπι της Κυριακής κόντρα στον Ολυμπιακό, για την παρουσία του Μαρινάκη στη Λεωφόρο, αλλά και τους διαιτητές.

Αναλυτικά όσα είπε:

Για το τι φοβάται: «Αυτό που φοβάμαι είναι ο συγκεντρωμένος θυμός και πώς θα αντιδράσει ο κόσμος σε στραβές διαιτητικές αποφάσεις. Υπάρχει τέτοιος θυμός που δεν ξέρω πώς μπορεί να συγκρατηθεί. Θα είναι καταστροφή αν πάντως παρεκτραπεί ο κόσμος. Αν δεν μπορέσουμε εμείς που πιστεύουμε πως πρέπει να τηρούνται οι νόμοι και οι κανόνες τότε πώς να πείσουμε τους άλλους να το κάνουν. Κάνω έκκληση στον κόσμο μας. Η βία και η αγανάκτηση μόνο την ομάδα μας θίγει και δίνει τη δυνατότητα στον αντίπαλο να πει πως όλοι ίδιοι είμαστε».

Για τη προσωπική του άποψη για τους διαιτητές: «Εγώ έχω αρνητικά ουδέτερη μέχρι αρνητική άποψη για όλους. Δεν μιλάω με κανέναν και δεν θέλω να μιλήσω με κανέναν τους. Ο Σιδηρόπουλος είναι από τους καλύτερους διαιτητές στην Ελλάδα. Όμως μας έχει αδικήσει εμάς. Ειδικά πέρυσι το 0-3 στο Καραϊσκάκης».

Για το ποιον θα διάλεγε αν είχε δικαίωμα επιλογής: «Δεν ξέρω ποιον θα διάλεγα. Μάλλον τον Χιού Ντάλας. Αλλά δεν είναι μόνο οι διαιτητές , είναι οι παρατηρητές, είναι οι τέταρτοι διαιτητές, οι επόπτες.

Νομίζω πως αυτά που βλέπω να συμβαίνουν και με όλα τα στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί, σχετικά με τις τιμωρίες πιστεύω πως αν κάποιος θίξει τον Ολυμπιακό εξαφανίζεται για πάντα από το στερέωμα.

Αν αδικήσει τον ΠΑΟΚ, τον Παναθηναϊκό συνεχίζει κανονικά. Όποτε μιλάμε εμείς ασκούνται ποδοσφαιρικές διώξεις, όποτε μιλάνε άλλοι δεν κουνιέται φύλλο».

Για το τι μπορεί να επηρεάζει τους διαιτητές: «Διαφορετικοί διαιτητές θα έχουν διαφορετικά κίνητρα. Δεν είναι μόνο ο φόβος για τους διαιτητές. Αλλά έχουμε δει ανατινάξεις διαιτητών και διάφορα άλλα. Άρα και ο φόβος παίζει ρόλο».

Για τη παρουσία Μαρινάκη στη Λεωφόρο: «Έχει το δικαίωμα να έρθει. Και αν έρθει θα του παρέχουμε τη καλύτερη φιλοξενία και ό,τι πρέπει για να έχει τις καλύτερες συνθήκες. Ξεχνάμε το πρόσωπο και κοιτάμε πως θα έρθει ο πρόεδρος μιας μεγάλης ομάδας και πρέπει να του παρέχουμε τα πάντα. Είναι δύσκολο να πω πως είναι ευπρόσδεκτος.

Δύσκολο είναι να πω πως δεν είναι και ευπρόσδεκτος. Όλοι έχουμε ίσα δικαιώματα και με αυτή την έννοια θα καλωσορίσουμε τον κύριο Μαρινάκη. Οι προσωπικές μου απόψεις όμως είναι άλλες για το πρόσωπο του. Να σας πω πως μου είναι ο πιο συμπαθής άνθρωπος στο κόσμο, θα είναι υπερβολικό, γιατί δεν μου είναι. Οι κανόνες όμως πρέπει να τηρούνται».

Για τις αντιδράσεις των οπαδών του ΠΑΟΚ στο κοινό «μέτωπο» με Σαββίδη-Μελισσανίδη: «Είμαστε αντίπαλοι, αλλά μόνο αντίπαλοι. Αυτό είναι ξεκάθαρο. Αλλά ανέντιμοι και πισώπλατα μαχαιρώματα τουλάχιστον εγώ δεν θα το κάνω ποτέ. Ο κύριος Σαββίδης μου είχε πει πως και στη Ρωσία όταν είχε ομάδα συναντιόντουσαν οι ιδιοκτήτες και είχαν κοινά συμφέροντα. Μόνο έτσι με σύμπνοια θα αλλάξει το πρωτάθλημα μας».

Για την παρουσία του Κοντονή και τα «ραντεβού» του με τον Υπουργό Δικαιοσύνης: «Εύχομαι να δώσει λύσεις. Σε μένα τουλάχιστον τόνισε πως δεν θα ανεχτεί βία και πως θέλει να δώσει βαθιές και οριστικές λύσεις. Ελπίζω να βοηθήσει. Στις συναντήσεις μας τόνισε πως θέλει να γίνει πιστή εφαρμογή των νόμων».

Για την εγκληματική οργάνωση στο ποδόσφαιρο: «Αν υπάρχει εγκληματική οργάνωση ή όχι θα το αποφασίσει η Δικαιοσύνη. Η διαιτησία του κ. Σπάθα ήταν πέρα από κάθε όριο. Αλλά σφύριξε και πάλι και θα σφυρίξει και πάλι. Πέρυσι είχε παίξει στη Ξάνθη, στο παιχνίδι με εμάς. Ένα παιχνίδι που μου δημιούργησε τεράστια ερωτηματικό. Είναι τουλάχιστον κακός διαιτητής».

Για τα πολλά ύποπτα παιχνίδια στο Ελληνικό πρωτάθλημα, με τη παρουσία του Ολυμπιακού: «Όταν παίζουν δύο ομάδες, συνήθως μία στήνει εντός εισαγωγικών. Αλλά αυτά είναι ενδείξεις. Βέβαια σοβαρές. Ο κλοιός της Δικαιοσύνης «σφίγγει» πλέον και όλοι αισθάνονται αυτή τη πίεση. Είναι ανεξήγητοι αυτοί οι μεγάλοι στοιχηματισμοί. Με τα στοιχεία που γνωρίζουμε είναι πως κάποιοι κονομάνε στην πλάτη του ποδοσφαίρου. Οσο για τον Ολυμπιακό αυτό που πρέπει κανείς να ερευνήσει είναι να δει κανείς ποιος το ‘κανε και γιατί το ‘κανε. Αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι το πώς αντιδρούν ομάδες. Πρόεδροι ομάδων λένε στους προπονητές τους να κάνουν αλλαγές να μην παίξουν δυνατά για να μην γίνουν στόχος του ισχυρού. Γνωρίζω περιπτώσεις που έχουν παρέμβει πρόεδροι και λένε πως δεν θα παίξουν αυτοί».

Για τον δικό του επίλογο: «Εύχομαι η βία στο γήπεδο να περιοριστεί. Κάνω και πάλι έκκληση στους οπαδού μας να είναι συγκρατημένοι. Γίνετε μία οργανωμένη προσπάθεια από ομάδες για να «καθαρίσει» το ποδόσφαιρο. Η βία μόνο θα μας «αδυνατίσει» τη θέση μας».