Πώς είδαν τα διεθνή ΜΜE την συμφωνία της Ελλάδας στο Eurogroup

Σημαντική η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της, μετά από σειρά σκληρών διαπραγματεύσεων, αναφέρουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Στο χθεσινό Eurogroup έγινε ένα σημαντικό βήμα για την βοήθεια και των δύο πλευρών, αλλά και για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας.

Έντονο ήταν το ενδιαφέρον των αμερικάνικων μέσων ενημέρωσης για τη συνάντηση των υπουργών οικονομικών στις Βρυξέλλες και για την επίτευξη, εν τέλη, της συμφωνίας.

«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν την Παρασκευή να παρατείνουν τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα για τέσσερις μήνες, μετά από εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων» μεταδίδει η ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες στη New York Times.

Παράλληλα, τονίζεται «η συμφωνία που επιτεύχθηκε, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ανοίγει το δρόμο για την Ελλάδα ώστε «να ξεκλειδωθεί» περαιτέρω οικονομική βοήθεια από τα 240 δισεκατομμύρια ευρώ της δανειακής συμφωνίας, εφόσον η χώρα πληροί ορισμένες υποχρεώσεις που ορίζονται από τους πιστωτές της».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, παρατίθενται αποσπάσματα από τις δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και της Γενικής Διευθύντριας του ΔΝΤ που έγιναν μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, υπογραμμίζοντας την αναφορά του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι «έχουμε δημιουργήσει κοινό έδαφος και πάλι».

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συμφώνησαν επί της αρχής να παρατείνουν το πρόγραμμα διάσωσης της χρεωμένης Ελλάδας για τέσσερις μήνες, αποτρέποντας μια πιθανή έλλειψη ρευστότητας τον Μάρτιο, που θα μπορούσε να εξωθήσει τη χώρα εκτός της ζώνης του κοινού νομίσματος, αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters.

Και προσθέτει: «Η συμφωνία αυτή που πρέπει να επικυρωθεί μόλις οι δανειστές της Ελλάδας δηλώσουν ότι είναι ικανοποιημένοι από τη λίστα μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιάσει την επόμενη εβδομάδα, βάζει τέλος στις εβδομάδες αβεβαιότητας που προκάλεσε η δέσμευση της νέας κυβέρνησης της Αριστεράς να αντιστρέψει τα μέτρα λιτότητας».

«Η συμφωνία, που επιτεύχθηκε μετά από τρεις υπουργικές συνόδους και δύο εβδομάδες σκληρών δημόσιων εκφράσεων, παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μια περίοδο χάριτος προκειμένου να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους ένα μακροπρόθεσμο σύμφωνο ελάφρυνσης του χρέους από τους επίσημους δανειστές.

Επιπλέον, η συμφωνία υποχρέωσε το νέο ριζοσπάστη πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε μια πολιτική υπαναχώρηση από τις υποσχέσεις για αποχώρηση από το σύμφωνο οικονομικής διάσωσης, τερματισμό της συνεργασίας με την περιβόητη «τρόικα» και αντιστροφή της λιτότητας», εκτιμά το Reuters.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία που θα συνεχίσει τη ροή κεφαλαίων προς την Ελλάδα, στο πλαίσιο της δανειακής σύμβασης», αναφέρεται σε δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, προσθέτοντας «με αντάλλαγμα τη δέσμευση της Ελλάδας να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις, αγοράζοντας χρόνο για να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες της χορήγησης των μακροπρόθεσμων χρηματοδοτήσεων».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συνομιλίες στις Βρυξέλλες μεταξύ των υπουργών Οικονομικών από τα 19 μέλη της ευρωζώνης κατέληξαν σε συμφωνία για την «παράταση» της βοήθειας προς την Ελλάδα για τέσσερις μήνες.

Στη συνέχεια, παρατίθεται μέρος των δηλώσεων των Ευρωπαίων αξιωματούχων, υπογραμμίζοντας την επισήμανση του Αυστριακού υπουργού Οικονομικών, Χανς Γεργκ Σέλινγκ, ότι «συμφωνήσαμε σε τέσσερις μήνες υπό προϋποθέσεις» και ότι «η Ελλάδα πρέπει να υποβάλει την Δευτέρα κατάλογο των μέτρων που θα αναλάβει ως αντάλλαγμα» και πως «τα θεσμικά όργανα θα ελέγξουν αν η λίστα είναι επαρκής».

Για πυρετώδεις διπλωματικές διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες που πέτυχαν να διασφαλίσουν τη νέα συμφωνία παράτασης του προγράμματος της Ελλάδας, με τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να μην ανατρέψουν τα μέτρα λιτότητας, κάνει λόγο ο Guardian.

«Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πέτυχαν μια συμφωνία για να αποτρέψουν το κλείσιμο του προγράμματος χρηματοδότησης της Ελλάδας, ύστερα από έναν αγωνιώδη διπλωματικό γύρο στις Βρυξέλλες. Το πρόγραμμα βοήθειας της Ελλάδας θα παραταθεί για τέσσερις μήνες, με την νέα κυβέρνηση της Αριστεράς να δεσμεύεται ότι δεν θα αποσύρει τα μέτρα λιτότητας που συνδέονται με τη διάσωση», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα στην ιστοσελίδα της.

Την ίδια στιγμή, εκτεταμένη αναφορά κάνουν οι διαδικτυακές πύλες των μεγαλύτερων ιταλικών εφημερίδων στην συμφωνία του Eurogroupη οποία επετεύχθη στις Βρυξέλλες.

«Eurogroup, συμφωνία για την Ελλάδα: παράταση βοηθειών για τέσσερις μήνες», γράφει η εφημερίδα Λα Ρεπούμπλικα, η οποία προσθέτει ότι «τα πιο αρνητικά σενάρια διαψεύστηκαν, αφού το Eurogroup ολοκληρώθηκε με άσπρο καπνό».

Η εφημερίδα της Ρώμης αναφέρει ότι «η συμφωνία βασίζεται, σε τέσσερα σημεία: επέκταση της βοήθειας για τέσσερις μήνες, ολοκλήρωση της αξιολόγησης των μέτρων πριν την καταβολή νέας βοήθειας, απαρίθμηση των μεταρρυθμίσεων μέχρι την Δευτέρα και σεβασμός των συμφωνηθέντων. Η Ελλάδα δεσμεύθηκε, αφού θα συμφωνηθούν τα μέτρα, να μην τα αλλάξει ή να τα αποσύρει μονομερώς, σε περίπτωση που έχουν επιπτώσεις επί του δημόσιου προϋπολογισμού».

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, «η επέκταση θα χρησιμεύσει για να συζητηθεί η δυνατότητα μιας νέας συμφωνίας, η οποία μπορεί να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι». Η εφημερίδα προσθέτει, επίσης, ότι «πηγή της ελληνικής κυβέρνησης αναφέρει ότι η Ελλάδα θα παρουσιάσει την δέσμη μεταρρυθμίσεων για την επόμενη φάση, δίνοντας έμφαση σε εκείνες που αποτελούν κοινό έδαφος, όπως στην καταπολέμηση της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής, στην αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και στην αντιμετώπισης της κοινωνικής κρίσης».

«Στο τέλος του Γιούρογκρουπ τα πρόσωπα των πρωταγωνιστών προδίδουν έντονη κούραση και η επιφυλακτικότητα επιβάλλεται, από μέρους όλων», σημειώνει το ιταλικό ειδησεογραφικό πρακτορείο ANSA.

Το ANSA αναμεταδίδει τις δηλώσεις του Ιταλού υπουργού οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν, ο οποίος έκανε λόγο για «νίκη όλων» και για «βήμα προόδου για την Ευρωπαϊκή Ένωση» έστω και αν «δεν έγινε αναφορά σε αναλυτικό περιεχόμενο».

«Ελλάδα, βοήθεια για άλλους τέσσερις μήνες. Συμβιβασμός στο Eurogroup», γράφει, τέλος, η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore.

H εφημερίδα εκτιμά ότι «είναι βέβαιο πως η Ελλάδα δεν εξέρχεται ηττημένη από την σύνοδο των υπουργών του Eurogroup» και παραθέτει, μεταξύ των άλλων, την δήλωση του επιτρόπου οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Πιέρ Μοσκοβισί, πως «πρόκειται για ισορροπημένη συμφωνία, προς συμφέρον όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πηγή: news247.gr