Πλατινί: «Αν μπουν φυλακή θα δείτε προκοπή»

Ο Μισέλ Πλατινί πιστεύει πως μόνο όταν οι φυσικοί αυτουργοί των επεισοδίων στα ελληνικά γήπεδα μπουν στην φυλακή, τότε θα γίνει και το καθοριστικό βήμα για την πάταξη της βίας. Η πρόταση του προέδρου της UEFA για το αγγλικό μοντέλο.

Τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα και την διακοπή της Super League δεν μπορούσε να μην απασχολήσει και τον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί. Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία παρακολουθεί τις εξελίξεις, με την πρώτη αντίδραση του Πλατινί, μετά το προσωρινό λουκέτο στο πρωτάθλημα.

«Πάλι τα ίδια με εσάς; Προφανώς δεν θα ξεμπερδέψετε ποτέ… Οι ίδιες συζητήσεις σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα απολύτως», ήταν η αντίδραση του ισυχρού άνδρα της UEFA στο άκουσμα της είδησης για αναστολή της Super League.

O πρόεδρος της ΕΠΟ είχε βρεθεί μαζί με τον Πλατινί στα γραφεία της UEFA στην Νιόν και τον ενημέρωσε σχετικά με τα γεγονότα. Ο Πλατινί πάντως δεν πιστεύει πως η αναβολή βοηθάει ουσιαστικά, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι η αναβολή μίας ή και παραπάνω αγωνιστικών μπορεί να αποτελέσει τη λύση στο πρόβλημα. Το μόνο που εξυπηρετεί η αναβολή μιας αγωνιστικής είναι να ηρεμήσουν τα πνεύματα, όταν έχει συμβεί κάτι και βοηθά στο να πέσουν οι τόνοι. Από εκεί και πέρα τίποτα παραπάνω».

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Ανδρέα Δημάτου, ο Μισέλ Πλατινί πρότεινε στον Γιώργο Γκιρτζίκη και μέτρα τα οποία θα πρέπει να ληφθούν στην χώρα μας: «Λύση δεν πρόκειται να υπάρξει, αν δεν την πληρώσουν κάποιοι από τους υπαίτιους των επεισοδίων και όσο μένουν ατιμώρητοι. Ας μπουν οι πρώτοι… μέσα, μόνο τότε θα δείτε προκοπή. Και ας μη μιλήσω για φυλακή. Ας εφαρμόσετε «banning order» των Άγγλων. Για μένα αυτό είναι και το πλέον αποτελεσματικό σύστημα απ΄ όσα έχουμε μελετήσει ως UEFA. Εντοπισμός των ταραχοποιών από τις κάμερες, απόδειξηγ της ενοχής τους και απαγόρευση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα από το να παρακολουθούν τα παιχνίδια της ομάδας τους. Αυτό μπορεί να είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά καθοριστικό».

Κουβέντα έγινε και για το θέμα με τις κάμερες στα γήπεδα, με τον πρόεδρο της UEFA να είναι ξεκάθαρος πως δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αγώνας χωρίς το κλειστό κύκλωμα. Όσον αφορά την πρόταση για το «banning order», αυτό εφαρμόζεται στην Αγγλία ως μία λίστα στην οποία υπάρχουν οπαδοί που απαγορεύεται να βρεθούν στο γήπεδο. Οι συγκεκριμένοι περνάνε από το αστυνομικό τμήμα όταν παίζει η ομάδα τους και αυτή την στιγμή η Νιούκαστλ είναι πρώτη με 127 οπαδούς σε αυτή την λίστα και ακολουθούν η Τσέλσι με 91 και η Γουέστ Χαμ με 67.
Επικοινωνία είχε πριν από το ντέρμπι της Λεωφόρου ο Σταύρος Κοντονής με την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ομοσπονδία. Από την πλευρά της η UEFA δεν μπορεί να επέμβει σε θέματα διαφθοράς της κάθε χώρας, ωστόσο μπορεί να δώσει την βοήθειά της ακόμα και στην Πολιτεία.

Πάντως ο Μισέλ Πλατινί θεωρεί πως ο αποκλεισμός των ελληνικών ομάδων από την Εύρωπη θα είναι καταστροφικός και πιστεύει πως μπορούν να βρεθούν λύσεις δίχως αυτό το ακραίο μέτρο.

Πηγή: Εθνος