Βενιζέλος: Ποτέ δεν μίλησα για αποχώρηση από την κυβέρνηση

«Σας εκτιμώ και σας αγαπώ», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στους βουλευτές του καιέδωσε διευκρινίσεις για τα διλήμματα που έθεσε σε σχέση με τις εκλογικές επιδόσεις της Ελιάς και την τύχη της συγκυβέρνησης

Στην παράμετρο των αποτελεσμάτων των αυτοδιοικητικών εκλογών στα συμπεράσματα που θα εξαχθούν μετά την 25η Μαϊου για την πορεία της κυβέρνησης, αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στην ομιλία του στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματος το πρωί της Παρασκεύης. 

Ο κ. Βενιζέλος υπογράμμισε ότι οι εκλογές δεν είναι βουλευτικές, αλλά ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές, αφήνοντας με αυτόν τον τρόπο να εννοηθεί πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο άμεσων πολιτικών εξελίξεων. Πιο συγκεκριμένα υπογράμμισε πως δεν μίλησε για αριθμούς και ποσοστά, αλλά μίλησε για το συνδυαστικό αποτέλεσμα αυτοδιοικητικών εκλογών και ευρωεκλογών. Είπε πως έχει μεγάλη σημασία η τελική πολιτική αίσθηση και πρόσθεσε ότι ποτέ δεν μίλησε για αποχώρηση από την κυβέρνηση, ότι η κυβέρνηση υπάρχει επειδή το ΠΑΣΟΚ κατέβηκε στις εκλογές μιλώντας καθαρά στον ψηφοφόρο. Επίσης τόνισε πως «δεν υπάρχει το σενάριο το αστείο της απόσυρσης υπουργών». 

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι με τις αναφορές του τις προηγούμενες ημέρες πως από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών διακυβεύεται η σταθερότητα της κυβέρνησης υπήρξε μεγάλη νευρικότητα, «είδα ότι ενοχλούνται εκ δεξιών, εξ αριστερών και εκ των ενδον». Διευκρίνισε πως δεν τίθεται μόνο ζήτημα σταθερότητας της κυβέρνησης, αλλά και της οικονομίας και της χώρας και πως έχει πολύ μεγάλη αξία η σταθερότητα της κυβέρνησης.

Αναφερόμενος στην κριτική που άκουσε σημείωσε ότι «εμφανίστηκαν τζάμπα μάγκες, έχουμε φεστιβάλ νευρικότητας, δωρεάν μαγκιας». Διαχώρησε εκείνους που του άσκησαν κριτική, σε τρεις κατηγορίες:

– σε εκείνους που δηλώνουν ότι εκτιμούν τη στάση του ΠΑΣΟΚ, ότι είναι δημοκράτες, αλλά ψηφίζουν ΝΔ

– σε εκείνους που ξεκαθαρίζουν πως θέλουν σταθερότητα, πως καταλαβαίνουν ότι χωρίς το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχει κυβέρνηση, αλλά δηλώνουν ότι δεν θέλουν να έχουν σχέση με το ΠΑΣΟΚ και ότι είναι πιο chic , comme  il faut

– σε εκείνους που λένε «ΠΑΣΟΚ ειμαστε, αλλά δεν γουστάρουμε τον Βενιζέλο», που θέλουν άλλη έκφραση του κόμματος και που υποστηρίζουν πως «θέλουμε κακό αποτέλεσμα για το ΠΑΣΟΚ για να κανονίσουμε τα εσωτερικά μας».

Μιλώντας για τη μετεκλογική φάση εντός του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι μπορούν να γίνουν πολύ μεγάλες υπερβάσεις. Απευθυνόμενος τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ είπε: «Δεν σας αγαπώ απλώς, σας αγαπώ για όλη αυτή την προσπάθεια», ενώ υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ υφίσταται «κολαφισμούς και ραπίσματα».

Επιπρόσθετα για τις προηγούμενες αναφορές του είπε:

«Έθεσα λένε ένα δίλημμα, έθεσα προεκλογικά το βασικό ερώτημα που θέτουν όλοι αλλά θα το πουν φωναχτά σε λίγες ημέρες. Είναι εκβιαστικό δίλημμα η περιγραφή της κατάστασης, η αλήθεια;», διερωτήθηκε απαντώντας: «Η περιγραφή της πραγματικότητας δεν είναι ποτέ εκβιαστική».

Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος είπε πως σημερα που γιορτάζουμε την ημέρα της Ευρωπης, είναι κρίμα αυτή την προεκλογική περίοδο έχει υποβαθμιστεί η συζήτη για το μέλλον της Ευρώπης. Σε αυτό το σημείο «κάρφωσε» το Ποτάμι λέγοντας πως όλοι λένε ποιες είναι οι συγγένειές τους στην Ευρώπη «πλην εξαιρέσεων που ούτε αυτό δεν μας λένε».

Μίλησε, επίσης, για εντυπωσιακές αντιφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στη χαραρότητα που έχει επικρατήσει. Αναρωτήθηκε, επίσης, για τις εναλλακτικές λύσεις που υπάρχουν: «Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρχει άλλη λύση, ποια λύση; Τσίπρα – Καμμένου; Ή αυτοδυναμία ΝΔ;», ήταν το ερώτημα που έθεσε ο κ. Βενιζέλος.

 

 

«Τη χώρα τη δίχασε το εύκολο ψέμα»


Σημείωσε επίσης ότι «στις εκλογές κρινόμαστε όλοι, όσοι είμαστε έξω από την αίθουσα και όσοι είμαστε μέσα».

Για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική κοινωνία σημείωσε πως υπάρχει μίσος που αναβλύζει και πως η κατάσταση του διχασμού, δεν μπορεί να συνεχιστεί. Υπογράμμισε επίσης ότι «δεν διχάσαμε τη χώρα εμείς, αλλά η εύκολη αντιμνημονιακή δημαγωγία».

«Τη χώρα τη δίχασε το εύκολο ψέμα. Η χώρα δεν μπορεί να μείνει διχασμένη σε μια ξεπερασμένη και ψευδή βάση», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και έκανε λόγο για μια κατάσταση διχασμού και «οιονεί εμφυλίου πολέμου».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε επίσης πως  δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας και επανέλαβε πως «το μεγάλο καμάρι», το πρωτογενές πλεόνασμα, είχε επιτευχθεί μέχρι τις εκλογές του 2012 κατά 85%. 

Προς το τέλος της ομιλίας του παραίνεσε τους βουλευτές να δίνουν συνεντεύξεις χωρίς αυτοσχεδιασμούς πολιτικού λόγου. Ολοκληρώνοντας εξέφρασε την ελπίδα πως «θα πάμε καλύτερα απ ότι περιμένουν οι αυτόκλητοι φίλοι μας». 

 

Πηγή: ΠρώτοΘέμα