Κοντονής: «Επιτέλους εφαρμόστηκε ο νόμος»

Τι είπε ο Υφυπουργός για το ΑΕΚ – Ολυμπιακός, την αθλητική δικαιοσύνη, τις συμπεριφορές των παραγόντων και το πότε περιμένει ορατά αποτελέσματα!

Αναλυτικά, όσα ανέφερε ο Υφυπουργός Αθλητισμού σε συζήτησή του με δημοσιογράφους την Πέμπτη:

Για το ταξίδι στη Νιόν:

«Στην UEFA είχαμε μια πρώτη γνωριμία, έγινε μια συζήτηση για νομικά θέματα, τους έθεσα υπόψη τις πρώτες σκέψεις της κυβέρνησης για το τι θα περιλαμβάνει ένα νομοσχέδιο που θα δημοσιοποιήσουμε την επόμενη εβδομάδα, πιο σύντομα από ότι είχαμε πει. Αύριο πιστεύω θα έχουμε την τελική ανάγνωση του νομοσχεδίου με τους νομικούς του υπουργείου, αν όχι την τελική σίγουρα μια από τις τελευταίες».

Για τη διακοπή του ΑΕΚ – Ολυμπιακός, το νομοθετικό πλαίσιο που δημιουργείται και πότε περιμένει αποτελέσματα η κυβέρνηση:

«Χθες (σ.σ. Τετάρτη) εφαρμόστηκε ο Νόμος επιτέλους. Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε από όλη την ιστορία είναι ότι ούτε με μια εξαγγελία μέτρων, ούτε με μέτρα τα οποία ψηφίζονται και νομοθετούνται πατάσσεται η βία. Η βία πατάσσεται με τη συνεπή εφαρμογή του Νόμου σε μακρά περίοδο και υπό καθεστώς ισονομίας. Γιατί μπορεί να έχεις έναν καλό Νόμο που μπορεί να μην εφαρμόζεται και μπορεί να έχεις έναν μέτριο Νόμο που να εφαρμόζεται με ισονομία και αυστηρότητα και ο οποίος μπορεί να σου δώσει αποτελέσματα. Αυτή τη στιγμή δημιουργούμε το δεύτερο. Δημιουργούμε ένα νομοθετικό πλαίσιο αυστηρό, διότι τα τελευταία χρόνια γιγαντώθηκε το φαινόμενο της βίας και πλέον έχουμε να κάνουμε με ένα τέρας, όχι με μία κατάσταση που διαχειρίζεσαι εύκολα.

Στην Ελλάδα προσπαθούμε πλέον να δημιουργήσουμε μια αυστηρή νομοθεσία. Ευτυχώς αυτά που είδατε χθες, τη διακοπή του αγώνα με το παραμικρό έχουν συμφωνήσει οι διοργανώτριες Αρχές του ποδοσφαίρου επομένως έχουμε ένα καλό πλαίσιο για να δουλέψουμε, ξεκινάμε καλά. Αν αυτός ο οδικός χάρτης προχωρήσει σε συνεργασία, θα έχουμε γρήγορα αποτελέσματα. Πιστεύω ότι καλώς εχόντων των πραγμάτων, μπορεί σε ένα χρόνο, λίγο περισσότερο, λίγο λιγότερο, θα έχουμε ορατά αποτελέσματα στο ποδόσφαιρο. Όμως επαναλαμβάνω, δεν γίνονται με εξαγγελίες».

Για την αναβολή της περασμένης αγωνιστικής:

«Για το πρωτάθλημα που αναβλήθηκε διαβάζω »τι έγινε που αναβλήθηκε μια αγωνιστική». Από μόνο του και σαφώς δεν προσφέρει κάτι. Είναι μόνο ένα μέτρο από τα πολλά, έρχονται και άλλα. Δημιουργούμε ένα πεδίο ούτως ώστε ο κόσμος να αισθάνεται ασφαλής και να πηγαίνει στο γήπεδο και ταυτόχρονα όσοι δημιουργούν πρόβλημα να ξέρουν ότι κινδυνεύουν και ότι θα βρεθούν το βράδυ στο αυτόφωρο, ότι θα υπάρχει ένα πλαίσιο ποινής το οποίο δεν αναστέλλεται. Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν».

Για τις αλλαγές στην αθλητική δικαιοσύνη:

«Η ΕΠΟ έχει συμφωνήσει να δικάζουν τακτικοί δικαστές. Θα πρέπει να γίνει μια αλλαγή του καταστατικού τους. Δεν γίνεται σε όλα τα αθλήματα να υπάρχουν τακτικοί δικαστές και στο ποδόσφαιρο να υπάρχουν συνταξιούχοι και δικηγόροι».

Για το αν σκέφτηκε να εισηγηθεί κάτι πιο αυστηρό:

«Πρέπει να κινούμαστε σταθερά και να μην παρεκκλίνουμε της πορείας μας είτε συμβαίνουν ευχάριστα είτε συμβαίνουν δυσάρεστα. Εσύ πρέπει να έχεις ένα στρατηγικό στόχο, πρέπει να έχεις διαμορφώσει μια τακτική και να την ακολουθείς. Ίσως χθες (σ.σ. στο ΟΑΚΑ) αν δεν έμπαινε το γκολ να μην είχαμε τίποτα, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να επηρεάσει την ηγεσία του υπουργείου αθλητισμού, και να πει ότι εντάξει πατάξαμε τη βία; Προφανώς όχι».

Για το πότε θα αρχίσουν να φαίνονται τα αποτελέσματα των μέτρων που θα πάρει η κυβέρνηση για την πάταξη της βίας:

«Θα αρχίσουμε να έχουμε αποτελέσματα, όπως τα υπολογίζω, του χρόνου τον Δεκέμβριο που θα έχουμε στα χέρια μας το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Δεν θα ξεκινήσει το πρωτάθλημα χωρίς να υπάρχει το σύστημα αυτό, είναι συμφωνημένο από όλες τις πλευρές και θα περαστεί και στο Νόμο. Θα δούμε εκεί πως θα λειτουργήσει το όλο σύστημα, πως θα παταχθεί η φοροδιαφυγή, πως η βία».

Για τις συμπεριφορές παραγόντων του ποδοσφαίρου (παίκτες, προπονητές, πρόεδροι) που δημιουργούν προβλήματα και εντείνουν το φαινόμενο της βίας:

«Τέτοιες συμπεριφορές είναι σίγουρα προβληματικές. Εμείς αποφασίσαμε και το επιβάλαμε: δεν θα μπαίνει κανένας παράγοντας στους αγωνιστικούς χώρους, όποιος το κάνει θα του απαγορεύεται η είσοδος. Δεν είναι όμως αυτό το βασικό. Και όπως έχω πει και στους ίδιους τους παράγοντες, να μην δικαιολογούν ακραίες συμπεριφορές εξ” αιτίας κάποιων άλλων συμπεριφορών που μπορεί να είναι προκλητικές».

Για το μέτρο κεκλεισμένων των θυρών αυτή την αγωνιστική:

«Και αυτή την αγωνιστική θα ισχύσει, όπως είχαμε πει. Πήραμε αυτή την απόφαση γιατί βρήκαμε ανταπόκριση σε αυτά που θέλαμε από τις διοργανώτριες Αρχές. Αποφασίσαμε να πάρουμε αυτό το μέτρο για να αντιληφθούν και οι φίλαθλοι ότι εδώ υπάρχει μια Πολιτεία η οποία δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια στα φαινόμενα βίας.

Όσον αφορά στο γιατί τα μέτρα πάρθηκαν μόνο στο ποδόσφαιρο ενώ υπήρχαν επεισόδια και σε άλλα σπορ, αυτό έγινε γιατί εκεί υπήρξαν τα πιο ακραία φαινόμενα και η μεγαλύτερη σύγκρουση παραγόντων που προδιέγραφε ακόμη χειρότερα πράγματα. Θα τα δούμε όλα σιγά σιγά. Εμείς θα βάλουμε ένα αυστηρό πλαίσιο το οποίο θα ισχύει απαρέγκλιτα. Θα δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Θα δούμε τις αδυναμίες του πλάνου, θα το μελετήσουμε και θα το βελτιώσουμε αλλά όλα αυτά θέλουν ένα βάθος χρόνου. Ελπίζω ότι και ο οπαδός θα αντιληφθεί ότι η συμπεριφορά του καταστρέφει την ομάδα που αγαπάει, θα το ξανασκεφτεί, όπως θα το σκεφτεί και ο διπλανός του να μην του επιτρέψει να ξεφύγει.

Αλλά ακόμη και αυτό να μην συμβεί, αν το κράτος δεν μπορεί να περιορίσει 50, 100, 200, όσοι είναι αυτοί που δημιουργούν μόνιμα πρόβλημα, να τους πει »ξέρω ποιος είσαι, σου απαγορεύω να μπεις στο γήπεδο ή αν μπεις μέσα έχω τον τρόπο να σε ελέγχω και να σε περιορίσω» τότε να φύγουμε όλοι, δεν κάνουμε τίποτα. Τα μέτρα δεν θα είναι μόνο αυτά βέβαια, θα υπάρχουν και πολλά άλλα.

Είμαι 40 μέρες υπουργός. Αυτά που γράφουν οι εφημερίδες είναι χιουμοριστικά μέχρι απαράδεκτα. Εγώ δικαιολογώ μια επιφυλακτικότητα αλλά δεν δικαιολογώ στάσεις τύπου ότι »μια από τα ίδια θα κάνετε». Και πού το ξέρεις εσύ; Εδώ και σαράντα μέρες έχουμε κάνει δέκα πράγματα, έχει πάρει φωτιά η νομική υπηρεσία, καταστρώνουμε ένα νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να βάλει κάποια όρια και να αυστηροποιήσει τις ποινές. Όποιος πιστεύει ότι η κυβέρνηση θα σταματήσει εκεί κάνει λάθος. Δεν λέμε ότι είμαστε μάγοι».

Για τα θεσμικά ζητήματα της ΕΠΟ:

«Τα της ΕΠΟ (εκλογικό σύστημα, αθλητική δικαιοσύνη κλπ) δεν θα συμπεριληφθούν σε αυτόν το νόμο. Θα ήταν χτύπημα κάτω από τη ζώνη αν τα περνούσαμε τώρα. Υπάρχει ένα χρονοδιάγραμμα και για αυτά τα ζητήματα. Εγώ νομίζω ότι μπορούμε να γεφυρώσουμε απόψεις σε σχέση με τα θεσμικά ζητήματα της ΕΠΟ. Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο, αν προχωρήσουμε μαζί θα τελειώσουμε γρήγορα, αν έχουμε διαφωνίες θα έχουμε και κάποιες καθυστερήσεις».

Πηγή: sdna.gr