Ανακοίνωση της ΟΧΕ για τα επεισόδια στην Πυλαία

Εξέδωσε ανακοίνωση η ΟΧΕ, για τα επεισόδια στην Πυλαία, ανάμεσα στους οπαδούς της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.

Ανακοίνωση εξέδωσε η ΟΧΕ για τα επεισόδια στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδος Χάντμπολ, της ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ στην Πυλαία. Η ΟΧΕ έβγαλε μια ανακοίνωση δείχνοντας την αδυναμία της να αντιμετωπίσει τα σοβαρά ζητήματα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΧΕ:

«Μετά την συνεδρίαση του ΔΣ της 2/4/2015 σχετικά με την διεξαγωγή του Τελικού Κυπέλλου Ανδρών μεταξύ ΑΕΚ και ΠΑΟΚ την Κυριακή 29/3 στην Θεσσαλονίκη αναφέρονται τα ακόλουθα:

Η ΟΧΕ είχε ήδη ανακοινώσει από τον μήνα Νοέμβριο 2014 την απόφαση για την διεξαγωγή του Τελικού Κυπέλλου των Ανδρών στη Θεσσαλονίκη χωρίς να γνωρίζει ούτε καν τα ζευγάρια των ημιτελικών. Μετά από σχεδόν ένα χρόνο αποκλεισμό από την τηλεόραση, συμφώνησε με την Δημόσια Τηλεόραση να καλυφθούν και οι δύο Τελικοί Κυπέλλου Ανδρών και Γυναικών τηλεοπτικά το τριήμερο 27-29/3/2015, στο PAOK SPORTS ARENA το οποίο είναι ένα σύγχρονο στάδιο, όπου λειτουργούν κάμερες ασφαλείας και διεξάγονται διεθνείς και εγχώριοι αγώνες υψηλού επιπέδου. Σημειώνεται δε ότι σε όλα τα ομαδικά αθλήματα που διοργανώνουν Κύπελλο, δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει ένας τελικός να διεξάγεται στην έδρα του ενός εκ των δύο αντιπάλων.

Μετά την τελική σύσκεψη ασφαλείας στην Διεύθυνση Αστυνομίας Θεσσαλονίκης παρουσία όλων των φορέων (σωματεία, ΟΧΕ, ΔΕΑΒ, Αστυνομίας) συμφωνήθηκαν οι τελικοί αριθμοί των προς διάθεση εισιτηρίων: 1.000 για κάθε ομάδα και 1.600 και 500 προσκλήσεις για την Ομοσπονδία. Σημειώνεται ότι συνολικός αριθμός εισιτήριων που τελικά αποφασίστηκε να διατεθεί κάλυπτε το 45% της χωρητικότητας της εγκατάστασης.

Την ευθύνη για την διανομή των 1.000 εισιτήριων που παρέλαβαν, την ανέλαβαν οι δύο ομάδες, ενώ την ευθύνη για την διανομή των προσκλήσεων και των υπολοίπων εισιτήριων την ανάλαβε η Ομοσπονδία.

Η ΟΧΕ δεν φέρει καμία απολύτως ευθύνη για τον σωματικό έλεγχο των παρευρισκομένων καθώς το άθλημα του χάντμπολ υπάγεται στις διατάξεις που αφορούν τον ερασιτεχνικό αθλητισμό του Ν2725/99 όπως ισχύει. Τονίζεται δε ότι, από πλευράς ΟΧΕ ζητήθηκε εγγράφως από την αστυνομία εξονυχιστικός έλεγχος τόσο του σταδίου όσο και όλων των φίλαθλων πριν την είσοδο τους.

Μετά τα πρώτα συμβάντα στα μισά του πρώτου ημιχρόνου, ο παρατηρητής του αγώνα ζήτησε προσωρινή διακοπή. Στη συνέχεια και μετά από αλλεπάλληλες συσκέψεις μεταξύ ΟΧΕ, παρατηρητή αγώνα, εκπρόσωπων των ομάδων, παρουσία Εισαγγελέα και εκπροσώπων της αστυνομίας, αποφασίστηκε εκκένωση του σταδίου και επανέναρξη του αγώνα παρουσία μόνο των ανθρώπων που είχαν προσκλήσεις και διαπιστεύσεις, που ήταν δηλαδή στην πλειοψηφία τους άνθρωποι του αθλήματος και εκπρόσωποι των ΜΜΕ.

Η ΟΧΕ θεωρεί, ότι δεν μπορεί το αυτονόητο, δηλαδή η διεξαγωγή ενός τελικού κυπέλλου με φιλάθλους, να γίνεται το ζητούμενο. Στην προκειμένη περίπτωση κάποιοι βασικοί πυλώνες για την διεξαγωγή ενός αθλητικού γεγονότος δεν λειτούργησαν όπως θα έπρεπε. Ο αγώνας τελικά έγινε σε πείσμα όλων όσων ήρθαν να χαλάσουν αυτή την όμορφη γιορτή. Θα σταθούμε αρωγοί στις προσπάθειες της Πολιτείας για τη καταπολέμηση της ωμής βίας. Ταυτόχρονα όμως θεωρούμε ότι η παρουσία φιλάθλων στους αγώνες είναι η πεμπτουσία του αθλητισμού και όρος επιβίωσης για όλα τα ερασιτεχνικά αθλήματα. Τα φαινόμενα βίας πρέπει να αντιμετωπιστούν επιθετικά και συντεταγμένα. Στόχος των δύο τελικών ήταν να γίνει μια γιορτή για το χάντμπολ. Η οριστική διακοπή του αγώνα των ανδρών θα ήταν μια ήττα και το χάντμπολ με τις ήττες δεν συμβιβάζεται».