Πέρασαν τα άρθρα 5 και 15, αποφασίζει η UEFA

Τα άρθρα 5 και 15 πέρασαν κατά πλειοψηφία (146 "ναι" σε 246 που ψήφισαν για το άρθρο 5) και πλέον αναμένεται η ετυμηγορία της UEFA, που είδε πάντως τον Σταύρο Κοντονή να κάνει τροπολογία στο άρθρο 15.

To νέο αθλητικό νομοσχέδιο πέρασε από την Ολομέλεια και πλέον η… μπάλα περνάει στα πόδια των ανθρώπων της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, που θα αποφασίσει αν κάποιο από τα άρθρα θίγει το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Τα επίμαχα άρθρα 5 και 15 για τους τακτικούς δικαστές και το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, πέρασαν κανονικά από τη Βουλή και στο πρώτο μάλιστα υπήρξε ονομαστική ψηφοφορία (146 ψήφοι σε σύνολο 246 που ψήφισαν), κάτι που είχε ζητήσει η Νέα Δημοκρατία.

Μάλιστα, το Κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε ζητήσει αρχικά και για το άρθρο 15, αλλά μετά την αλλαγή που έγινε από τον Σταύρο Κοντονή, αποφάσισε να αποσύρει το σχετικό αίτημα, αφού η λέξη «εσωτερικές» βγήκε και ως εκ τούτου έγινε αυτό που ήθελαν οι διεθνείς Συνομοσπονδίες.

Η UEFA θα λάβει μεταφρασμένο το νομοσχέδιο και θα πάρει την τελική της απόφαση, όπερ σημαίνει ότι η αγωνία είναι μεγάλη, καθώς αν ανάψει το «κόκκινο φως», αυτό θα σημαίνει Grexit. Πάντως, από την πλευρά του Υπουργείου τονίζεται πως έγινε ό,τι χρειαζόταν, για να συμβεί το απευκταίο σενάριο και έδειξαν στην UEFA και στην FIFΑ πως δεν έχουν κανένα ζήτημα να επέμβουν στο αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Κοντονής: «Λειτουργήσαμε με αίσθημα ευθύνης και συναίνεσης»
»Πιστεύω ότι κάθε Έλληνας φίλαθλος αντιλαμβάνεται ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν διανοήθηκε να οδηγηθούν εκτός των ευρωπαϊκών διοργανώσεων οι ελληνικές ομάδες και πολύ περισσότερο η εθνικής μας ομάδα.

Πλέον, το βάρος το έχουν άλλοι… Πιστεύω ότι όλοι θα καταλάβουν και θα αντιληφθούν τις μεγάλες ευθύνες τους. Τροποποιήσεις να κάνουμε; Ακόμη δεν ψηφίστηκε το νομοσχέδιο! Και μάλιστα είναι από τις πολύ λίγες πλειοψηφίες τέτοιου βεληνεκούς στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Επαναλαμβάνω πως η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ στο μυαλό της την έξοδο από τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα και λειτούργησε με αίσθημα ευθύνης και συναίνεσης», ανέφερε αμέσως μετά ο υφυπουργός Αθλητισμού.

Η στάση των Κομμάτων
Το Ποτάμι, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ επέλεξαν ως στάση το «παρών», ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες ψήφισαν κατά συνείδηση. Εκείνος που διαφοροποιήθηκε, ήταν ο Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος προτίμησε να πει «όχι», έχοντας εκφράσει τις ενστάσεις του για την τριετή θητεία των τακτικών δικαστών.

Η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στο άρθρο 5 φώναξε «απέχω», μη ακολουθώντας την γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τους 100 που δεν ψήφισαν το επίμαχο άρθρο, «Οχι» ψήφισαν 67 και 33 «Παρών». Κατά πλειοψηφία ψηφίστηκαν τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου. Η Χρυσή Αυγή καταψήφισε όλα τα άρθρα.

Διαφοροποιήθηκαν:

-στο Άρθρο 1 το Ποτάμι (όχι) και το ΠΑΣΟΚ (παρών).

-στο Άρθρο 3 το ΚΚΕ (παρών)

-στο Άρθρο 4 το ΚΚΕ (παρών)

-στο Άρθρο 8 το ΚΚΕ (παρών)

-στο Άρθρο 12 το ΚΚΕ (όχι)

-στο Άρθρο 15 το Ποτάμι (παρών) και το ΚΚΕ (όχι)