«Δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε τον υποβιβασμό»

Τι είπε ο Περικλής Δορκοφίκης για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ στην Α2, την άνοδο στην πρώτη κατηγορία αλλά και για το πως θα πρέπει να πορευτεί στο μέλλον η Ένωση.

Ο πρώην αρχηγός της ΑΕΚ, Περικλής Δορκοφίκης, αναφέρθηκε σε συνέντευξη του με μεγάλη πικρία στον υποβιβασμό στην Α2 και τόνισε ότι παίκτες και προπονητικό τιμ δεν μπορούσαν να διαχειριστούν την αγωνιστική καταστροφή.

«Αν τη θυμάμαι; Και να μην με είχε απαθανατίσει ο φακός θα θυμόμουν. Είναι η στιγμή που πιάνω το κεφάλι μου και ο Βαγγέλης Ζιάγκος, ο νυν τεχνικός της ΑΕΚ δηλαδή, σπεύδει να με παρηγορήσει. Τι να πρωτοπώ για εκείνη την ημέρα; Δύσκολες στιγμές. Ένα γήπεδο με ανάκατες εικόνες. Κάποιοι οπαδοί έκλαιγαν. Κάποιοι άλλοι δικαιολογημένα ξέσπαγαν στους παίκτες. Κάποιοι άλλοι έσπευσαν να μας αγκαλιάσουν. Κανείς μας δεν μπορούσε να το διαχειριστεί όλο αυτό», είπε αρχικά ο Δορκοφίκης στην Ώρα των Σπορ.

Υπήρξε απλώς η συνειδητοποίηση ότι προσπαθήσαμε. Όμως, επαναλαμβάνω, οι αντιδράσεις ήταν ανάμεικτες. Ήταν λες και οι θεατές είχαν δει διαφορετικό έργο. Κάποιοι τσακώνονταν και μεταξύ τους. Κάποιοι έβαλαν κατά του… Βασιλακόπουλου. Παρόλα αυτά, πιστεύω σ’ αυτό που λένε «κάθε εμπόδιο για καλό».

Στη συνέχεια, ο Δορκοφίκης επισήμαινε πως επέρριψε ευθύνες στον εαυτό του για την πτώση της Ένωση αλλά και πως τελικά, δίκαια υποβιβάστηκε η ΑΕΚ στη δεύτερη κατηγορία, υπονοώντας ότι έτσι τιμωρήθηκαν εκείνοι που είχαν ευθύνες για την κατάντια της ομάδας.

«Εννοείται πώς επέρριψα ευθύνες. Και είχαν εις διπλούν ευθύνες γιατί ήμουν και αρχηγός. Το περιβραχιόνιο και δη της ΑΕΚ δεν σου χαρίζεται. Δεν το φοράς για πλάκα. Υποτίθεται ότι το φοράς για να διαχειρίζεσαι καταστάσεις. Είναι προφανές ότι κάτι δεν έγινε καλά. Δεν είμαι και άνθρωπος εγώ που θα δείξω με το δάκτυλο ότι φταίει ο απέναντι. Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου και θεωρώ ότι έτσι γίνομαι και καλύτερος άνθρωπος. Σε κρατάει στάσιμο να λες συνέχεια ότι φταίνε οι άλλοι. Ως αρχηγός επωμίστηκα και ανέλαβα τις ευθύνες, που μου αναλογούν λοιπόν.

Όλο λέω να μην τα θυμάμαι, αλλά τα θυμάμαι. Είναι γεγονός ότι όλοι οι παίκτες, και οι προπονητές, είχαμε προσπαθήσει. Όμως, θεωρώ ότι με τον έναν ή άλλο τρόπο πληρώσαμε το τίμημα δικαίως! Δεν ξέρω αν αποδόθηκαν οι ευθύνες εκεί που έπρεπε, αλλά πάντως υπήρχαν ευθύνες εντός της ομάδας.

Δεν ξέρω αν η ευθύνη αγγίζει μόνο τον Μπάμπη. Ο Μπάμπης καταστράφηκε. Δεν καταστράφηκε; Έχασε προσωπικά του λεφτά για την ΑΕΚ. Οι ομάδες είναι εταιρίες όμως. Κάτι δεν έγινε καλά για πολλά χρόνια. Όλοι κρινόμαστε στο γήπεδο βέβαια. Σαν αξίες παικτών και σαν προσπάθεια, δεν αξίζαμε να πέσουμε. Είναι ξεκάθαρο αυτό. Αν αυτός ο γίγαντας που λέγεται… ΑΕΚ επιστρέφει έχοντας επουλώσει τις πληγές του και ξανασηκωθεί ξανά δυνατός και σταθεί στα πόδια του τότε καλά έκανε και έπεσε το 2011. Αν επιστρέφει με τις πληγές ανοικτές, κακώς έπεσε το 2011 και αδίκως συνέβη ό,τι συνέβη τότε».

Όσον αφορά το μέλλον της Ένωσης ο έμπειρος αθλητής υπογράμμισε πως πρέπει να υπάρξουν από δω και πέρα μικροί και εφικτοί στόχοι, ώστε να φτάσει ξανά στην κορυφή η ΑΕΚ βήμα-βήμα.

«Πρέπει να βάλει μικρούς, εφικτούς στόχους και να πηγαίνει στον επόμενο. Βήμα-βήμα. Καταλαβαίνω, ότι όλοι στην ΑΕΚ μπορεί να θέλουν τη «Βασίλισσα» πρωταθλήτρια από την πρώτη χρονιά, αλλά δεν γίνεται. Και εγώ την θέλω, αλλά δεν γίνεται. Δεν σημαίνει βέβαια αυτό, ότι δηλαδή πηγαίνοντας με μικρούς στόχους και με μεθοδικότητα, ότι δεν θα έλθουν επιτυχίες νωρίτερα. Δεν αποκλείεται να φτάσεις ψηλά έχοντας ξεκινήσει δειλά-δειλά. Τρανό παράδειγμα η Νέα Κηφισιά φέτος, ή το Ρέθυμνο παλαιότερα και χωρίς να έχουν το ιστορικό βάρος της ΑΕΚ».

Αναλυτικά όσα ακόμα είπε ο πρώην αρχηγός της Ένωσης:

-Βρέθηκες κοντά στο να επιστρέψεις στην ΑΕΚ το περασμένο καλοκαίρι; Τι έγινε τότε;

«Υπήρξε μια προσπάθεια. Μιλήσαμε με την ΑΕΚ και τον προπονητή. Δεν ευδοκίμησε όλο αυτό. Δεν έχει σημασία τώρα πια. Η ΑΕΚ επέστρεψε στην Α1, έπειτα από δύο χρονιές μεγάλης προσπάθειας από το τεχνικό επιτελείο αλλά και από την διοίκηση, που είχε το όραμα»

-Νιώθεις ανακουφισμένος που η ΑΕΚ επέστρεψε, πιθανότατα και καθαρή στην Α1; Θέλουμε να πούμε είχες ένα βάρος στην ψυχή σου για 3 χρόνια, ή όχι;

«Μου έφυγε ένα μεγάλο βάρος με την επιστροφή της «Βασίλισσας» στην Α1. Είχα ένα βάρος στη ψυχή μου για τον υποβιβασμό του 2011 και δεν το κρύβω. Δεν ένιωθα καλά. Σας είπα. Εγώ δεν κρύφτηκα ποτέ πίσω από το δάκτυλό μου. Πόνεσα την ΑΕΚ. Την αγάπησα. Όταν με ρωτούσαν πάντα έλεγα από πού προέρχομαι. Νιώθω πράγματα γι’ αυτήν. Θέλω να είναι στην Α1 και να παίρνει τίτλους. Μου άρεσε που κάποτε ο Δημήτρης Χατζηχρήστος είχε βγει και είχε πει ότι «ο Περικλής γεννήθηκε στην Θύρα 7, αλλά είναι πιο… ΑΕΚτζής από πολλούς ΑΕΚτζήδες». Δεν γεννήθηκα στη Θύρα 7 ακριβώς, αλλά δεν έκρυψα ποιας ομάδας οπαδός είμαι πριν πάω στην ΑΕΚ. Όμως, στην ΑΕΚ εκτιμήθηκε η προσπάθειά μου για τρία χρόνια. Κι αυτό είναι το σημαντικό».

-Πόσο υπερήφανος νιώθεις που φόρεσες το περιβραχιόνιο του αρχηγού της ΑΕΚ, έστω πριν «πεθάνει» με την πρότερη μορφή της;

«Η υπερηφάνεια είναι πολύ μεγάλη. Θα το λέω πάντα. Ήμουν αρχηγός της ομάδας, που έφερε το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο στην Ελλάδα. Φόρεσα το περιβραχιόνιο που φόρεσαν παίκτες με τεράστια αξία και προσωπικότητα πριν από μένα».

-Δεν παρακολούθησες την ΑΕΚ στα δύο τελευταία πέτρινα χρόνια, καθώς ήσουν-είσαι ενεργός αθλητής, αλλά που θεωρείς ότι έγκειται η επιτυχία της ομάδας του Βαγγέλη Ζιάγκου;

«Θεωρώ, ότι υπήρξε συνδυασμός. Ήταν η σταθερότητα που βρήκε η ΑΕΚ λόγω της παρουσίας των Κοτσάτου-Αλεξίου. Ήταν ο Ζιάγκος, που αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο με το παρελθόν. Όποιος έζησε πράγματα στα τελευταία δύο χρόνια στην ΑΕΚ πριν πέσει, και μεταξύ αυτών ήταν και ο Ζιάγκος ως βοηθός προπονητή, είναι σαν να έζησε πολλές ζωές. Ήταν… Πανεπιστήμιο η ΑΕΚ του 2010 και του 2011. Όταν ζεις έντονες καταστάσεις γίνεσαι σοφότερος. Ο Ζιάγκος λοιπόν είχε την τύχη-ατυχία να τα ζήσει αυτά και έγινε σοφότερος. Είναι και ώριμος από την φύση του, αλλά είχε έξτρα γνώσεις γιατί πέρασε διάφορα. Και έστησε ομάδες έχοντας ως γνώμονα και τις επικρατούσες συνθήκες στο μεγάλο αυτό σωματείο. Και το διαχειρίστηκε και εξαιρετικά. Ήξερε πώς να αποφύγει τις παγίδες. Βεβαίως, ο Ζιάγκος είναι δουλευταράς. Η ομάδα είχε και εξαιρετική μαγιά παικτών. Και το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο».