Μετωπική σύγκρουση Interpol με FIFA!

Η Interpol έρχεται σε ρήξη με τη FIFA αφού αποφάσισε να «σπάσει» τη δεκαετή χορηγία με την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ, εξ αιτίας του σκανδάλου διαφθοράς.

Το σκάνδαλο που ξέσπασε στους κόλπους της FIFA με τη σύλληψη πρώην αξιωματούχων της στη Ζυρίχη τον περασμένο Μάιο δεν άφησε ανεπηρέαστη τη σχέση της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας με την Interpol.

Η τελευταία αποφάσισε να έρθει σε ρήξη με τη FIFA διακόπτοντας τη δεκαετή συμφωνία που είχε επισυναφθεί προκειμένου να καταπολεμηθούν σκάνδαλα στημένων αγώνων και παράνομοι στοιχηματισμοί στο ποδόσφαιρο.

Η απόφαση αυτή πάρθηκε από τον Γενικό Γραμματέα της Interpol, Γιούργκεν Στοκ, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε σχέση με τα τελευταία περιστατικά που έχουν να κάνουν με τη FIFA, και ενώ η Interpol είναι ακόμα προσηλωμένη στο πρόγραμμα της ανάπτυξης της ακεραιότητας του αθλήματος, αποφάσισα να διακόψω τη συμφωνία».

Η συμφωνία που είχε υπογράψει η FIFA με την Interpol τον Μάιο του 2011 ήταν μία από τις μεγαλύτερες που είχαν ποτέ επισυναφθεί, ωστόσο ο όρος που είχε μπει σχετικά με τις προϋποθέσεις βιωσιμότητας της συμφωνίας ήταν αμείλικτος. Σύμφωνα με το συμφωνητικό που είχε υπογραφεί, η FIFA θα έπρεπε να συμβαδίζει με τις αρχές, τους στόχους και τις δραστηριότητες της Interpol, κάτι που τελικώς δεν έγινε από τη στιγμή που η ίδια η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία φάνηκε ανακόλουθη με τα σκάνδαλα που διαδραματίζονταν τόσα χρόνια στους κόλπους της.

Η τελευταία εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για το «σπάσιμο» της χορηγίας, καλώντας την Interpol να ανακαλέσει, επισημαίνοντας πως «το επιτυχημένο αυτό πρόγραμμα δεν έχει σχέση με τα πρόσφατα περιστατικά στη FIFA και πιστεύουμε πως αυτή η μονομερής απόφαση θα έχει αρνητική επίπτωση στη μάχη εναντίον της εγκληματικής δραστηριότητας».

Από τη μεριά της πάντως η Interpol δεν φαίνεται πως έχει καμία διάθεση να ρίξει νερό στο κρασί της και να ανακαλέσει την απόφαση που πήρε. Αντίθετα δείχνει να σκληρύνει τη στάση της καθώς περνάει στην αντεπίθεση, κυνηγώντας ουσιαστικά την Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία για το διεφθαρμένο προφίλ που έκρυβε καλά τόσα χρόνια μέσω των σκανδάλων με τις αναθέσεις των Παγκοσμίων Κυπέλλων σε συγκεκριμένες υποψηφιότητες.

Πηγή: sdna