Πρωταθλητές… στα πρόστιμα!

Έναν τίτλο αποκλειστικά για τον Παναθηναϊκό επιφυλάσσουν κάθε χρόνο τα πειθαρχικά όργανα της Super League και της ΕΠΟ: τον τίτλο του πρωταθλητή στις καμπάνες!

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος, στους «πράσινους» επιβλήθηκαν μακράν οι βαρύτερες τιμωρίες σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ΠΑΕ, πληρώνοντας πρόστιμα που στο σύνολό τους θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν ένα σχετικά καλό ετήσιο συμβόλαιο ποδοσφαιριστή.

Και δεν είναι μόνο οι συμπεριφορές των οπαδών του που πληρώνει ακριβά το «τριφύλλι», αφού τα πειθαρχικά όργανα δεν του χαρίζονται. Είναι και η κριτική που ασκεί στα θεσμικά όργανα ο Γιάννης Αλαφούζος μέσω twitter ή μέσω ανακοινώσεων, ή ακόμα και ο Γιάννης Αναστασίου με μια διαμαρτυρία ή μια δήλωση κατά της διαιτησίας. Η φίμωση η οποία επιχειρείται στις φωνές που στηλιτεύουν τα κακώς κείμενα, μέσω αυστηρών διατάξεων στον Πειθαρχικό Κώδικα, βρίσκουν μονίμως εφαρμογή στον Παναθηναϊκό κυρίως, αλλά και σε 2-3 άλλες ΠΑΕ που υψώνουν φωνή.

Για τους «πράσινους», οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ και οι πειθαρχικές επιτροπές, δεν κάνουν «εκπτώσεις»…

Αντίθετα, σε άλλες περιπτώσεις, άλλων ΠΑΕ, παρατηρείται το φαινόμενο να επιβάλλονται μικρές και ασήμαντες ποινές, ακόμα και για ίδιες παραβάσεις για τις οποίες στον Παναθηναϊκό ή και στον ΠΑΟΚ εξαντλείται συνήθως η αυστηρότητα.

Αναφερθήκαμε στον ΠΑΟΚ διότι η περίπτωσή του ομοιάζει σε πολλές περιπτώσεις με αυτήν του Παναθηναϊκού. Μπορεί συνολικά να του επιβλήθηκαν λιγότερα πρόστιμα, όμως κατέχει ένα σπάνιο ρεκόρ, δείγμα της αντιμετώπισης που τυγχάνει και εκείνος από τα όργανα της αθλητικής δικαιοσύνης: Ο «δικέφαλος του Βορρά» (τρόπον τινά και η ΑΕΚ όπως θα δούμε παρακάτω) είναι η μοναδική ομάδα της Super League που του αύξησαν πρόστιμο μετά από παρέμβαση του ποδοσφαιρικού εισαγγελέα της ΕΠΟ, Κωνσταντίνου Πετρόπουλου, στον οποίο φαίνεται δεν άρεσε η πρωτόδικη ποινή…

Στην ΑΕΚ δε, της επέβαλαν πρόστιμο (με αθώωση σε πρώτο βαθμό!!!) για ένα… καλοκαιρινό φιλικό, για το οποίο ο κ. Πετρόπουλος επέμενε πως πρέπει να τιμωρηθεί!

Στον αντίποδα, βρίσκεται η ομάδα με τους πιο πολλούς οπαδούς και με τον μεγαλύτερο μέσο όρο εισιτηρίων, ο Ολυμπιακός, ο οποίος δεν «τερμάτισε» καν τρίτος σε τιμωρίες, αλλά τέταρτος, αφού τον περνάει κατά πολύ… ο ΟΦΗ! Τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους «ερυθρόλευκους» για τους αγώνες πρωταθλήματος, είναι σχεδόν ίδια σε ύψος με αυτά που επιβλήθηκαν στον Πανιώνιο των… χιλίων εισιτηρίων κατά μέσο όρο!

Ρεκόρ στις κλήσεις και με λιγότερα ματς!

Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ είναι οι ομάδες που κλήθηκαν τις περισσότερες φορές σε απολογία από την πειθαρχική επιτροπή της Super League σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη ΠΑΕ. Συγκεκριμένα κλήθηκαν 22 φορές ο καθένας (μόνο στο πρωτάθλημα)!

Υπάρχει όμως και μια λεπτομέρεια εξόχως σημαντική: ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε κεκλεισμένων των θυρών την 1η και την 3η αγωνιστική από τιμωρίες που κουβαλούσε από πέρσι, ενώ ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε κεκλεισμένων των θυρών την 2η αγωνιστική (από περσινή τιμωρία) και την 30η αγωνιστική (την 27η και 28η αγωνιστική έπαιξαν όλες οι ομάδες κεκλεισμένων των θυρών).

Αυτό σημαίνει πως αν έπαιζαν σε αυτά τα παιχνίδια με κόσμο, πιθανότατα οι κλήσεις των δύο ομάδων σε απολογία να ήταν περισσότερες από 22, ενώ και τα πρόστιμά που τους επιβλήθηκαν συνολικά θα ήταν μεγαλύτερα.

Οι αριθμοί στο πρωτάθλημα

Ας δούμε αναλυτικά τι ποινές επιβλήθηκαν στις τρεις μεγάλες ΠΑΕ της Super League για τους αγώνες πρωταθλήματος:

-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 183.900 ευρώ + 2 αγωνιστικές κ.θ. + -3 βαθμοί

-ΠΑΟΚ: 104.700 ευρώ

-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 59.400 ευρώ

Οι διαφορές στα ποσά είναι χαώδεις. Όμως πάνω σε αυτά τα δεδομένα πρέπει να γίνουν οι εξής διαπιστώσεις:

Α) Η συνολική οικονομική ζημιά στον Παναθηναϊκό δεν είναι αυτά τα 183.900 ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα είναι υπερδιπλάσια(!), αφού αναγκάστηκε να δώσει επιπλέον δύο αγώνες χωρίς να κόψει εισιτήρια, ενώ υπέστη και βαθμολογική (δηλαδή αγωνιστική) ζημιά με αφαίρεση τριών βαθμών από τον βαθμολογικό πίνακα.

Β) Ο πίνακας αναφέρεται στις τρεις μεγάλες ΠΑΕ, όμως ο Ολυμπιακός δεν είναι στην πραγματικότητα τρίτος σε πρόστιμα! Τρίτος είναι με μεγάλη διαφορά ο ΟΦΗ, που του επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 78.300 ευρώ, καθώς και μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών! Πολύ κοντά στον Ολυμπιακό, δηλαδή 5ος σε πρόστιμα, είναι ο Πανιώνιος με 52.700 ευρώ, ενώ ακολουθεί ο Ατρόμητος με 41.200 ευρώ.

Γ) Με τον ΠΑΟΚ συνέβη κάτι που σπανιότατα βλέπουμε: Για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, η πειθαρχική επιτροπή της Super League του επέβαλε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ. Όμως η απόφαση δεν άρεσε στον ποδοσφαιρικό εισαγγελέα της ΕΠΟ, Κωνσταντίνο Πετρόπουλο, που «άδειασε» το πρωτοβάθμιο όργανο και έστειλε την υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ για να επανεξεταστεί! Το αποτέλεσμα; Τα 20.000 ευρώ έγιναν 36.000 ευρώ, ενώ ο ΠΑΟΚ θα μπορούσε να φύγει και με ποινή έδρας…

Δ) Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε στον Παναθηναϊκό για τους αγώνες πρωταθλήματος ήταν για τα όσα έγιναν στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στη Λεωφόρο (100.000 ευρώ πρόστιμο, δύο αγωνιστικές κεκλεισμένων και αφαίρεση τριών βαθμών). Εξάλλου, για τον εντός έδρας αγώνα με την Καλλονή του επιβλήθηκε πρόστιμο 11.500 ευρώ!

Ε) Η μεγαλύτερη ποινή που επιβλήθηκε στον Ολυμπιακό για τους αγώνες πρωταθλήματος ήταν ένα πρόστιμο ύψους… 9.000 ευρώ για το εκτός έδρας ματς με τη Βέροια! Για τα ντέρμπι στο Καραϊσκάκη με Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ, του επιβλήθηκαν πρόστιμα 7.500 ευρώ και 7.000 ευρώ αντίστοιχα…

Οι συνολικές ποινές

Καμπάνες στις ΠΑΕ βέβαια, δεν «πέφτουν» μόνο για τους αγώνες πρωταθλήματος και για τις συμπεριφορές των οπαδών. «Πέφτουν» και για τους αγώνες Κυπέλλου, καθώς και για δυσφήμηση του αθλήματος μέσω συμπεριφορών από παράγοντες, προπονητές ή παίκτες, για ανακοινώσεις ΠΑΕ ή για δηλώσεις αξιωματούχων.

Έτσι, για παράδειγμα, οι συνολικές ποινές του Παναθηναϊκού ανεβαίνουν κι άλλο, από τα «τιτιβίσματα» και τις δηλώσεις του Γιάννη Αλαφούζου, καθώς και τις δηλώσεις του Γιάννη Αναστασίου.

Τα συνολικά πρόστιμα του ΠΑΟΚ επίσης ανεβαίνουν, λόγω των ανακοινώσεων της ΠΑΕ εναντίον της ΕΠΟ ή λόγω συμπεριφορών από αξιωματούχους (π.χ. Κωνσταντινίδης, Ιωσηφίδης).

Και τα συνολικά πρόστιμα του Ολυμπιακού ανεβαίνουν, καθώς του επιβλήθηκε ένα πρόστιμο 7.500 ευρώ για τη συμπεριφορά του Περέιρα και του Κασάμι στον προημιτελικό του Κυπέλλου με την ΑΕΚ, καθώς και 5.500 ευρώ επειδή δεν πήγε ο Νικοπολίδης στη συνέντευξη Τύπου στο ματς με τον Φωστήρα.

Φυσικά, και των τριών ΠΑΕ τα πρόστιμα ανεβαίνουν, λόγω της συμπεριφοράς των φιλάθλων τους στους αγώνες Κυπέλλου.

Αναλυτικά οι ποινές που επιβλήθηκαν συνολικά στις τρεις μεγάλες ΠΑΕ, για συμπεριφορά οπαδών σε αγώνες Πρωταθλήματος, σε αγώνες Κυπέλλου, για συμπεριφορές παραγόντων-προπονητών-ποδοσφαιριστών και για ανακοινώσεις-δηλώσεις αξιωματούχων:

-ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ: 192.100 ευρώ + 2 αγωνιστικές κ.θ. + -3 βαθμοί

-ΠΑΟΚ: 113.700 ευρώ

-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: 77.900 ευρώ

Να σημειωθεί ότι: Και στο σύνολο, ο Ολυμπιακός παραμένει οριακά τέταρτος στις ποινές, καθώς ο ΟΦΗ εξακολουθεί να είναι τρίτος με πρόστιμα ύψους 78.700 ευρώ και 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών.

Το κεφάλαιο ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είναι ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στο αφιέρωμά μας, καθώς στη Football League τα πρόστιμα που επιβάλλονται είναι –βάσει Κανονισμού- μειωμένα.

Όμως οι αριθμοί της είναι άξιοι αναφοράς, καθώς προσομοιάζουν με αυτούς των ομάδων της Super League, έχει επίσης βαρύτατες ποινές και σε κάθε περίπτωση έχει τεράστιο αριθμό φιλάθλων, άρα είναι εξίσου επιρρεπής σε καμπάνες.

Στο πρωτάθλημα η ΑΕΚ τιμωρήθηκε συνολικά και τελεσίδικα με πρόστιμα ύψους 8.650 ευρώ, αν και σε πρώτο βαθμό της είχαν επιβληθεί 21.100 ευρώ! Η μεγάλη μείωση έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο ματς με τον Αχαρναϊκό της επιβλήθηκε αρχικά ποινή ύψους 19.000 ευρώ, όμως με την έφεση που έκανε, η ποινή «έπεσε» στα 6.250 ευρώ.

Η μεγάλη καμπάνα όμως, έπεσε ως γνωστόν για το διακοπέν ντέρμπι του Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Συγκεκριμένα, μόνο γι’ αυτό το παιχνίδι, στην ΑΕΚ επιβλήθηκαν 17.000 ευρώ πρόστιμο, 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών!

Πριν δούμε το σύνολο, να αναφέρουμε για την ΑΕΚ δύο ακόμα στοιχεία:

Α) Επιβλήθηκε στην ΠΑΕ πρόστιμο 2.000 ευρώ για δηλώσεις του Δημήτρη Μελισσανίδη (9.000 ευρώ στον ίδιο) μετά το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ, ζήτημα για το οποίο η Ένωση έχει διαρρεύσει ότι θα κινηθεί νομικά, καθώς ο Μελισσανίδης δεν συμμετέχει ούτε στο Δ.Σ. της ΠΑΕ ούτε στη μετοχική σύνθεση της εταιρίας.

Β) Η ΑΕΚ κλήθηκε σε απολογία από την πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ για τη συμπεριφορά των οπαδών της σε ένα φιλικό παιχνίδι με τη Ρόμα πέρσι τον Αύγουστο. Η Ένωση απαλλάχθηκε, όμως ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, επέμενε για την τιμωρία της και άσκησε έφεση. Έτσι σε δεύτερο βαθμό της επιβλήθηκε πρόστιμο 2.000 ευρώ.

Οι συνολικές ποινές που επιβλήθηκαν στην ΠΑΕ ΑΕΚ για πρωτάθλημα, κύπελλο, δηλώσεις κλπ, για τη σεζόν 2014-15, ήταν:

-31.450 ευρώ + 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών + -3 βαθμοί.

Οι ποινές στα πρόσωπα

Πέρα από τις ΠΑΕ, καμπάνες «έπεσαν» και ατομικά σε πρόσωπα τα οποία σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο με τις παραπάνω ομάδες. Οι ποινές είναι για δηλώσεις τους ή συμπεριφορές τους και είναι ανεξάρτητες από τις ποινές που επιβάλλονται στις ΠΑΕ για τις πράξεις τους.

Αναλυτικά:

Πρόσωπα από Παναθηναϊκό:
-Γιάννης Αναστασίου: 5.000 ευρώ + 10 μέρες αποκλεισμό
-Γιάννης Αλαφούζος: 4.000 ευρώ
-Γιάννης Αλαφούζος: 3.000 ευρώ

Πρόσωπα από ΠΑΟΚ:
-Παντελής Κωνσταντινίδης: 1500 ευρώ + 10 μέρες αποκλεισμό

Πρόσωπα από Ολυμπιακό:
-Βίτορ Περέιρα: 9.000 ευρώ
-Παϊτίμ Κασάμι 7.000 ευρώ
-Αντώνης Νικοπολίδης: 1 αγωνιστική απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους

Πρόσωπα από ΑΕΚ:
-Δημήτρης Μελισσανίδης: 9.000 ευρώ

Σύγκριση με πέρυσι

Ο Παναθηναϊκός ήταν και τη σεζόν 2013-2014 πρωταθλητής στα πρόστιμα και κυμάνθηκε πάνω-κάτω στα ίδια επίπεδα. Του επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 209.600 ευρώ και 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών (πάλι για ντέρμπι με τον Ολυμπιακό).

Ο ΠΑΟΚ ήταν και πάλι δεύτερος και μάλιστα με πολύ μεγαλύτερες καμπάνες: Του είχαν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 137.600 ευρώ, 2 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών, καθώς και αφαίρεση 3 βαθμών στα πλέι οφ.

Ο Ολυμπιακός από την άλλη, ήταν και πάλι… τέταρτος σε ποινές, με χαώδη διαφορά από τους ανταγωνιστές του: Του επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 80.700 ευρώ και 1 αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών. Τρίτος τη σεζόν 2013-2014 ήταν ο Άρης, με πρόστιμα ύψους 87.250 ευρώ.

Πηγή: sdna