Κοινωνικό μέρισμα: 200-250 ευρώ στους «έξτρα» δικαιούχους

Μέχρι τέλος Ιουνίου θα δοθούν και τα υπόλοιπα 320 εκατ. ευρώ - 206.000 νοικοκυριά το έλαβαν ήδη - Όλα τα σενάρια που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο.

Μετά τις ευρωεκλογές, τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου, θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για τη νέα κατηγορία δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, που θα προστεθεί σε εκείνες που το λαμβάνουν ως τώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κ. Χρήστου Σταϊκούρα, με τον υφυπουργό Εργασίας κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, το γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη και τους κ.κ. Γιώργο Κουτρουμάνη και Χρήστο Πρωτόπαππα, ως εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ:

– διαπιστώθηκε ότι η διαδικασία υποβολής αιτήσεων συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς. Καθημερινά τα νοικοκυριά υποβάλλουν πάνω από 7.000 αιτήσεις, κατά μέσο όρο.

– στόχος είναι έως το τέλος Μαΐου να έχουν υποβάλει αιτήσεις πάνω από 400.000 νοικοκυριά. Ήδη, σε 206.000 νοικοκυριά έχει καταβληθεί το «κοινωνικό μέρισμα». Άλλες 67.500 νέες αιτήσεις, που υποβλήθηκαν το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου, έχουν γίνει ήδη δεκτές.  

Επιπλέον 60.000 αιτήσεις είχαν γίνει αποδεκτές μέχρι τέλος Απριλίου, αλλά δεν καταβλήθηκε το ποσό για λόγους ελέγχου αυτών και οι μισές οδεύουν προς απόρριψη.

– ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η διαδικασία υποβολής και έγκρισης αιτήσεων, θα αξιολογηθούν τα κριτήρια χορήγησης του «κοινωνικού μερίσματος» τις τελευταίες δύο-τρεις ημέρες του Μαΐου.

– τα σενάρια που εξετάζονται είναι τρία: το ΠΑΣΟΚ ζητά να δοθεί ολόκληρο το ποσό του επιδόματος σε όσους υπερβαίνουν για λίγα ευρώ τα ισχύοντα όρια. Επειδή όμως έτσι θα το λάβουν λίγοι, εξετάζεται να μειώνεται το ποσό, όσο μεγαλώνει η υπέρβαση του σημερινού ορίου. 

Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ αντιδρά στο σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που είναι της ίδιας λογικής αλλά οδηγεί σε επίδομα έως μόλις οκτώ ευρώ. Αντ’ αυτού φαίνεται να προτιμά να μην είναι μικρότερο από 200-250 ευρώ το ποσό του επιδόματος (για τον άγαμο, ενώ θα αυξάνεται για οικογένειες).

– όλο το ποσό, μέχρι τέλος Ιουνίου, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις, θα αποδοθεί στην κοινωνία. 

 

Πηγή: ΠρώτοΘέμα