Στηρίζουν Τσίπρα οι αγανακτησμένοι της Ισπανίας

Τον ηγέτη της αντιπολίτευσης στηρίζουν τα μέλη του Podemos.

Υπέρ του Αλέξη Τσίπρα, για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τάχθηκε το μικρό κόμμα της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς Podemos (Μπορούμε), που έκανε την έκπληξη στις ευρωεκλογές στη χώρα, εκλέγοντας πέντε ευρωβουλευτές.

Το μικρό αυτό κόμμα, το οποίο δεν υπήρχε πριν από τέσσερις μήνες, κατάφερε να πάρει ένα μέρος απο τις ψήφους εκείνων που υποστήριζαν το κίνημα των Αγανακτισμένων το οποίο είχε γεννηθεί το Μάιο του 2011, ως αντίδραση στην οικονομική κρίση. Σε μια ένδειξη της επιτυχίας που ξεπέρασε ακόμη και τις προσδοκίες του ίδιου του κόμματος, ο τρίτος του ψηφοδελτίου, ο πρώην εισαγγελέας που είχε αναλάβει τον αγώνα κατά της διαφθοράς Κάρλος Χιμένεθ Βιγιαρέχο, 78 ετών, επιβεβαίωσε ότι θα παραχωρήσει την έδρα του πριν αναλάβει καθήκοντα, τον Ιούλιο.

Απαντώντας στις επικρίσεις ότι χρησιμοποίησε ένα εκλογικό τέχνασμα, ο Ιγκλέσιας είπε ότι είχε ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πως ο Χιμένεθ Βιγιαρέχο θα αποσυρόταν ακόμη κι αν κέρδιζε μια έδρα για «προσωπικούς και οικογενειακούς λόγους».

Πέρα από τη στήριξη στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, ο επικεφαλής του κόμματος, Πάμπλο Ιγκλέσιας, επιτέθηκε στην Κριστίν Λαγκάρντ, καταγγέλλοντας ότι κερδίζει 300.000 ευρώ το χρόνο ως γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, αλλά καλεί να αυξηθεί ο ΦΠΑ και το όριο ηλικίας για τη συνταξιοδότηση στα 67 έτη.

Το Podemos θα καταλάβει τις πέντε από τις 54 έδρες της Ισπανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα που αποτύπωσε την κρίση του δικομματισμού στη χώρα. Το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (δεξιά) κατέλαβε την πρώτη θέση αλλά εξέλεξε μόλις 16 ευρωβουλευτές (από 24) ενώ το Σοσιαλιστικό Κόμμα ήλθε δεύτερο και είδε τις έδρες του να μειώνονται εξίσου εντυπωσιακά, σε 14 (από 23).

Πηγή: iefimerida.gr