Δέλλας: «Μέσα από τη δουλειά θα βελτιωθούμε και θα είμαστε καλύτεροι»

Ο Δέλλας παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη και από τον ίδιο, αλλά και αρκετά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε πριν από λίγο ο Τραϊανός Δέλλας, υποσχέθηκε πως η ΑΕΚ θα ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο στις αυξημένες απαιτήσεις της Football League.

Αναλυτικά η συνέντευξη του:

Ο απολογισμός της χρονιάς:

«H σεζόν αυτή είχε πολλά περίεργα πράγματα. Και με αυτές τις συνθήκες που υπήρχαν προσπαθήσαμε να κάνουμε το καλύτερο. Υπήρχαν σκαμπανεβάσματα στην απόδοση μας. Το θέαμα ήταν κάτι που μας προβλημάτισε φέτος. Πρέπει να βάζουμε απέναντί μας και ο αντίπαλος, αν προσφέρεται ο αντίπαλος γι’ αυτό. Υπήρχαν λόγοι αλλά δικαιολογίες δεν θα ψάξω ποτέ. Οι δικαιολογίες είναι άλλοθι αποτυχημένων ανθρώπων. Η απάντηση είναι μόνο η δουλειά. Μέσα από την δουλειά θα προσπαθήσουμε να βελτιωθούμε και του χρόνου να είμαστε καλύτεροι».

Τα λάθη του:

«Τα λάθη μας πρέπει να τα αναγνωρίζουμε, να τα διορθώνουμε και να τα καταλαβαίνουμε. Κι εγώ εμπειρίες παίρνω. Ήταν η πρώτη μου χρονιά σαν προπονητής κι εγώ πρέπει να εμπλουτίσω τα σωστά και να διορθώσω τα λάθη, είτε από τη δική μου απειρία είτε με το κλίμα που επικρατούσε στην ομάδα, με την έννοια ότι έπρεπε να εμφανιζόμαστε συνέχεια καλύτεροι. Πάνω σε αυτό θα δουλέψω, για να παρουσιαστούμε καλύτεροι. Στο τέλος όλοι θα κριθούμε εκ του αποτελέσματος. Εγώ δεν θέλω να κάνω τον προπονητή, αλλά να είμαι προπονητής. Θα πρέπει να έχουμε έναν έλεγχο συναισθημάτων για ό,τι μας συμβαίνει, καλό ή κακό. Εγώ θέλω να έχω καθαρή τη συνείδησή μου γι’ αυτό που κάνω».

Την περιορισμένη ανάδειξη νέων παικτών:

«Στον προγραμματισμό που κάναμε, είχαμε 10 παίκτες από τις ακαδημίες μας και σιγά-σιγά βρήκαμε παίκτες για να στελεχώσουμε την ομάδα. Στόχος ήταν να πάρουν ευκαιρίες τα νέα παιδιά, όμως αυτό δεν έγινε λόγω της πίεσης αλλά και της ανετοιμότητας των παιδιών. Δώσαμε ευκαιρίες σε όλα τα παιδιά. Για μένα δεν μπορούσαν να είναι όλοι ίδιοι, αλλά για μένα ήταν όλοι ίσοι και εξαρτιόταν από τον καθένα τι θα δείξει στις προπονήσεις για να μπορέσει να έχει θέση στην ομάδα. Σε αυτό το κομμάτι προσπάθησα να είμαι όσο πιο δίκαιος μπορούσα σκεπτόμενος το καλό της ομάδας. Κάποια παιδιά έδειξαν καλά στοιχεία, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Χρειάζεται δουλειά από τους ίδιους, αλλά και από μας για να βάλουν δύσκολα στον προπονητή για το ποιους θα επιλέξει».

Το υπάρχον ρόστερ και τις μεταγραφές:

«Οι εισηγήσεις μου έχουν γίνει, τις επόμενες μέρες θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις για το ποιος θα μείνει και ποιος θα αποχωρήσει και τι χρειαζόμαστε σαν ομάδα. Αλλά μέχρι εκεί θα μιλήσω. Θα συζητηθούν αυτά μεταξύ μας. Ξέρουμε πάνω-κάτω τι χρειαζόμαστε σαν ομάδα. Έχουμε κάποιες αδυναμίες σε συγκεκριμένες θέσεις και πάνω σε αυτές θα επιλέξουμε. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε παίκτες που να καλύπτουν αυτά που θέλουμε να πετύχουμε σαν ομάδα».

Τους παίκτες που αποκτήθηκαν:

«Θεωρούμε ότι τα παιδιά που ήρθαν μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα να κάνουν το επόμενο βήμα. Εξαρτάται και από τους ίδιους. Οι περισσότεροι είναι παίκτες που έπαιζαν στη Σούπερ Λίγκα, αλλά θα πρέπει να έχουν κατά νου ότι το να παίζεις στην ΑΕΚ, σε όποια κατηγορία κι αν βρίσκεται, δεν είναι εύκολο. Θα πρέπει να καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια. Κανένα όνομα δεν παίζει ποδόσφαιρο, πρέπει να αποδεικνύουν κάθε μέρα την αξία τους. Σημασία δεν έχει τι έκανες χθες, αλλά το τι κάνεις σήμερα. Θα πρέπει να αποδεικνύουν συνεχώς το λόγο που βρίσκονται στην ομάδα».

Τον αριθμό παικτών που θέλει να έχει στην ομάδα:

«Δεν είχαμε φέτος μικρό κι ευέλικτο ρόστερ. Όταν έχεις 30-31 ποδοσφαιριστές η ποιότητα της δουλειάς δεν είναι επιθυμητή. Φέτος θα είναι γύρω στους 27 μαζί με τους τερματοφύλακες και θα μπορούμε να δουλέψουμε καλύτερα. Θα δούμε τις επόμενες μέρες πότε θα ολοκληρωθεί το ρόστερ».

Την ανανέωση του συμβολαίου του:

«Οι περισσότεροι με ξέρετε σαν ποδοσφαιριστή, έχετε μια άποψη για το χαρακτήρα μου και πώς λειτουργώ. Αν θυμάστε, σε κάποια άσχημα αποτελέσματα είχα πει πως ο πανικός είναι ο χειρότερος σύμβουλος. Δεν έχω μάθει στη ζωή μου να πανικοβάλλομαι και μου έχουν συμβεί πάρα πολλά στο ποδόσφαιρο και την προσωπική μου ζωή. Με ηρεμία μπορείς να δεις πιο καθαρά κάποια πράγματα. Στόχος μου ήταν πάντα η δουλειά κι ό,τι άλλο συνέβαινε γύρω μου ήθελα να το αφήνω στην άκρη. Για μένα το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι υπάρχουν άνθρωποι στην ομάδα, όπως ο κ. Μελισσανίδης και ο κ. Μπάγεβιτς, που μου έδειξαν εμπιστοσύνη. Για μένα αυτό είναι η μεγαλύτερη επιβράβευση για τη δουλειά και το χαρακτήρα μου. Από εκεί και πέρα ένας προπονητής δεν πρέπει να εφησυχάζει. Εμένα πάντα με ενδιέφερε να επιμορφώνομαι και να μαθαίνω καινούρια πράγματα. Αυτό θα συνεχίσω να κάνω για όσο διάστημα είμαι εδώ. Η εμπιστοσύνη του κ. Μελισσανίδη πέρα από ικανοποίηση, μου δίνει και τεράστια ευθύνη γιατί το επόμενο βήμα είναι το πιο σημαντικό. Όλοι κρινόμαστε, από το αποτέλεσμα κι όχι μόνο».

Το σκεπτικό των μεταγραφών:

«Το πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής είχε ξεκαθαρίσει από νωρίς. Έτσι μας δόθηκε η δυνατότητα να μπορέσουμε κατά προσέγγιση να προγραμματίσουμε την επόμενη χρονιά επενδύοντας σε παίκτες μικρής ηλικίας με προοπτική για να φτιάξουμε μια ομάδα που θα είναι φαβορί για την άνοδο, αλλά και κάποιοι παίκτες να μπορούν να εξελιχθούν για τη μεγάλη κατηγορία».

Τη συμμετοχή της ΑΕΚ στο Κύπελλο την επόμενη σεζόν:

«Από τη στιγμή που θα συμμετέχουμε στο Κύπελλο, θα διεκδικήσουμε αυτό το θεσμό, αλλά δεν πρέπει να ξεφύγουμε καθόλου από το πρωτάθλημα. Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε, ώστε να μπορέσουμε να φύγουμε όσο το δυνατόν πιο εύκολα από αυτή την κατηγορία. Παίζοντας σε αυτές τις κατηγορίες δεν έχεις να κερδίσεις πολλά πράγματα, παρά μόνο να χάσεις».

Το τι κρατά από τη φετινή σεζόν:

«Μου αρέσει η ομάδα μου να κυκλοφορεί τη μπάλα. Άλλα το στοιχείο της κατοχής της μπάλας στην επίθεση το κρατάμε και θα δώσω εκεί μεγάλο βάρος. Σε ένα πρόχειρο στατιστικό, είχαμε το 70% κατοχής. Αυτό δίνει τη δυνατότητα να κάνεις περισσότερες επιθέσεις άρα και γκολ. Στην επόμενη κατηγορία τα πράγματα δεν θα είναι ίδια αλλά οι παίκτες που θα μείνουν και θα έρθουν θα δουλέψουν πάνω σε αυτό. Θα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στην αμυντική λειτουργία, εκεί όπου φέτος είχαμε προβλήματα. Εσκεμμένα θα έλεγα αφήσαμε πίσω αυτό το κομμάτι. Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να βελτιώσουμε είναι τα στημένα. Πάλι στατιστικά μιλώντας πήραμε πάρα πολύ λίγα γκολ από τα στημένα. Θα πρέπει επίσης να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο θέμα του γκολ. Βάλαμε 80 γκολ, σε κάθε έξι προσπάθειες είχαμε ένα γκολ, ενώ μια ομάδα που θέλει να κάνει πρωταθλητισμό πρέπει να έχει 1 γκολ ανά 3 προσπάθειες».

Το αν είναι ευθύνη προπονητή η έλλειψη συγκέντρωσης:

«Στην προπονητική λένε πως αν μιλάς πολύ στον παίκτη αυτός θα κάνει το… 1 από τα 10. Έχω υπάρξει και από την πλευρά του παίκτη. Η συγκέντρωση είναι θέμα στιγμής. Είναι η δουλειά του προπονητή να μιλάει, να εμψυχώνει. Ο προπονητής είναι ένας πομπός. Σημασία έχουν και οι δέκτες».

Το αν θα προσαρμοστεί η ΑΕΚ στις απαιτήσεις της κατηγορίας ή θα παίξει το δικό της ποδόσφαιρο:

«Πάντα στο ποδόσφαιρο πρέπει να έχεις απαντήσεις για τα ερωτήματα που σου θέτει ο αντίπαλος, αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχεις πλάνο. Ο δικός μου στόχος είναι να έχει η ομάδα μου ένα πλάνο σαν βάση και πάνω εκεί θα πρέπει να βρούμε τις λύσεις. Θα πρέπει όλη η ομάδα να αντιληφθεί τι χρειάζεται η επόμενη κατηγορία».

Τη φιλοσοφία του για την επόμενη σεζόν:

«Στόχος μου είναι να έχουμε την κατοχή της μπάλας. Πρέπει σε αυτό να βάλουμε φέτος την ταχύτητα, με ή χωρίς την μπάλα, για να ανέβουμε ένα επίπεδο. Πάνω σε αυτό επιλέγονται και οι παίκτες που θα έρθουν στην ομάδα».

Τις ακαδημίες:

«Η δουλειά που γίνεται χρήζει ιδιαίτερης μνείας. Έχω καλή επαφή με τον Άκη Ζήκο και με τους άλλους προπονητές. Ο πρόεδρος αφουγκράστηκε την εισήγηση να φτιάξει το τρίτο γήπεδο για να είναι όλη η ΑΕΚ σε ένα μέρος. Αυτό μας επιτρέπει να είμαστε σε άμεση επαφή. Του χρόνου τα πράγματα θα είναι ακόμη καλύτερα με την επιλογή παικτών που γίνεται αυτή την περίοδο. Ο στόχος που έχουμε θέσει είναι τα επόμενα 2-3 χρόνια να έχουμε παίκτες από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα. Το πιο σημαντικό είναι να ξέρει ο παίκτης από τις ακαδημίες τι ζητά ο πρώτος προπονητής. Θα συζητήσουμε αν κάποια παιδιά από τις ακαδημίες θα προπονούνται με την πρώτη ομάδα και αν είναι έτοιμα να αντέξουν τη δουλειά μιας επαγγελματικής ομάδας. Έχω στα χέρια μου μια αξιολόγηση για ποια παιδιά είχαν βελτίωση και ποια έμειναν στάσιμα. Πάνω σε αυτή τη βάση πρέπει να δουλέψουμε για να μην έχουμε φαινόμενα παιδιών που δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν στην πρώτη ομάδα».

Την παρουσία της Εθνικής στο Μουντιάλ:

«Πέρασαν 10 χρόνια από το Euro, ένα πράγμα που χαρακτηρίζει την Εθνική είναι η σταθερότητα και η συνέπεια να δίνει το παρών στις μεγάλες διοργανώσεις. Σίγουρα πηγαίνοντας σε ένα Μουντιάλ με πολύ καλύτερες ομάδες, είναι κάτι όμορφο και κάτι ωραίο. Πρέπει να στείλουμε όλοι τη θετική μας ενέργεια και όχι να γκρινιάζουμε για το ποιον πήρε ποιον όχι. Σκοπός όλων είναι πάει όσο καλύτερα γίνεται».