Εταιρία με μεγάλους επενδυτές και λαϊκή συμμετοχή η ΠΑΕ ΑΕΚ!

Μη κερδοσκοπική εταιρεία με μεγάλους επενδυτές και λαϊκή συμμετοχή η ΠΑΕ ΑΕΚ.

Την πιο δυνατή μετοχική ομάδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου φτιάχνει η ΑΕΚ.  Ακολουθεί το ρεπορτάζ για την επόμενη ημέρα της νέας ΑΕΚ.

Αναλυτικά:

«Ένα μοντέλο που δεν έχει εμφανιστεί ποτέ μέχρι σήμερα στην Ελλάδα θα εφαρμοστεί στη νέα ΠΑΕ ΑΕΚ. Συγκεκριμένα ιδιοκτήτης της νέας ΠΑΕ ΑΕΚ δεν θα είναι ο Δημήτρης Μελισσανίδης ή μια ομάδα 2-3 επιχειρηματιών αλλά μια μη κερδοσκοπική εταιρία που ήδη είναι στο τελικό στάδιο η σύσταση της. Η εταιρία αυτή θα συγκεντρώσει το απαραίτητο Μετοχικό κεφάλαιο, θα αγοράσει τις μετοχές που θα κυκλοφορήσουν και θα είναι η ιδιοκτήτρια της νέας ΠΑΕ ΑΕΚ. Eίναι μια ιδέα που επεξεργάστηκαν επί μήνες ο Δημήτρης Μελισσανίδης και οι στενοί του συνεργάτες και τελικά προκρίθηκε σαν η καλύτερη λύση για την ΑΕΚ. Η μη κερδοσκοπική εταιρία που θα φτιαχτεί θα είναι ιδιοκτήτρια της ΑΕΚ και ο σκοπός της εκτός από την απόκτηση των μετοχών και την καταβολή του αρχικού μετοχικού κεφαλαίου θα είναι στη συνέχεια η έξτρα χρηματοδότηση της ΠΑΕ όποτε αυτή απαιτείται για μεταγραφικές ή άλλου είδους υπερβάσεις.

Συγκεκριμένα ο στόχος της νέας υγιούς ΠΑΕ ΑΕΚ δεν είναι άλλος από το να μην δημιουργήσει νέα χρέη και να κάνει πρωταθλητισμό βασισμένη σε μεγάλο βαθμό σε ισοσκελισμό εσόδων εξόδων. Επειδή αυτό είναι δύσκολο να γίνει από τις πρώτες σαιζόν στην Α Εθνική, η ιδιοκτήτρια μη κερδοσκοπική εταιρία θα χρηματοδοτήσει όσο χρειάζεται χωρίς να χρεώνει την ομάδα ούτε ευρώ. Εννοείται πως η εταιρία που θα διοικείται από διοικητικό συμβούλιο θα επιλέγει και τον πρόεδρο και το ΔΣ της ΠΑΕ ΑΕΚ.

Η μεγάλη διαφορά του μοντέλου αυτού με τις εταιρίες λαϊκής βάσης που κατά καιρούς έχουν παρουσιαστεί χωρίς καμία τύχη για επιτυχία αλλά και με την τελευταία πρόταση του Τάκη Κανελλόπουλου για ΑΕΚ που να ανήκει στον λαό της, αφού βέβαια ο ίδιος και η μετοχική ομάδα του 2004 την είχαν αφήσει στην τύχη της ενώ δεν συζήταγαν κάτι τέτοιο τα καλά χρόνια, είναι πως στην μη κερδοσκοπική εταιρία που θα φτιαχτεί βασικοί χρηματοδότες θα είναι μεγάλοι Ενωσίτες επιχειρηματίες και από εκεί και πέρα θα έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο απλός οπαδός της ΑΕΚ με συμβολικό ή μεγαλύτερο ποσό. Ακόμη και… ένας μόνο οπαδός να αγοράσει μετοχή όμως η εταιρία θα μαζέψει το απαραίτητο κεφάλαιο από τα επιφανή μέλη της και η ΠΑΕ θα αγοραστεί κανονικά.

Με λίγα λόγια για να το πούμε απλά δεν θα βάλει τα ίδια λεφτά ο εφοπλιστής με τον απλό οπαδό ούτε θα περιμένει η ΠΑΕ ΑΕΚ να ζήσει από εισφορές του κόσμου της. Η εταιρία και κατ επέκταση η ΑΕΚ θα βασιστεί στα βαριά πορτοφόλια αλλά σίγουρα αν το εγχείρημα αγκαλιαστεί από τον κόσμο τότε η ρευστότητα υπέρ της ΑΕΚ θα είναι πολύ μεγαλύτερη. Ο κόσμος θα έχει το δικαίωμα να είναι μέλος της προσπάθειας για αναγέννηση της ΑΕΚ και να έχει λόγο και άποψη στις γενικές συνελεύσεις αλλά δεν θα κληθεί να είναι ο βασικός χρηματοδότης της ομάδας, σε ένα μοντέλο καταδικασμένο κυρίως αυτές τις δύσκολες εποχές. Ο απλός οπαδός θα βοηθάει όσο του επιτρέπει η τσέπη του αλλά δεν θα ξανακουστούν εκφράσεις του στιλ βάζουμε 1.000.000 Ενωσίτες από 20 ευρώ και σώζουμε την ομάδα ή μεγαλύτερα ποσά από λιγότερους όπως είχε προτείνει ο Τροχανάς.

Ένα άλλο καλό της υπόθεσης είναι πως δεν δεσμεύονται οι μέτοχοι και κυρίως τα μεγάλα πορτοφόλια με την αγορά μετοχών της ΑΕΚ απευθείας στο όνομα τους. Αυτό σημαίνει πως πολύ πιο εύκολα κάποιος μπορεί να χρηματοδοτεί μέσω της μη κερδοσκοπικής εταιρίας με χρήματα μάλιστα που θα εκπίπτουν και φορολογικά γνωρίζοντας πως οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να αποχωρήσει χωρίς ευθύνη ενώ πάντα η βασική ευθύνη απέναντι στον διαχρονικό ιδιοκτήτη της ομάδας, τον κόσμο της, θα είναι πάνω στον Δημήτρη Μελισσανίδη. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις οι επιχειρηματίες που θα συμμετάσχουν στην μην κερδοσκοπική εταιρία θα αποτελούν την πιο δυνατή μετοχική ομάδα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα είναι σχεδόν όλοι όσοι συμμετέχουν στο χτίσιμο του γηπέδου και όχι μόνο.

Οι λεπτομέρειες για το πως θα συμμετάσχει ο κόσμος αναμένεται να γίνουν γνωστές με καμπάνια που θα ξεκινήσει σύντομα η ΑΕΚ ενώ τα βαριά χαρτιά αναμένεται να αποκαλυφθούν σε βάθος χρόνου. Τα ιδρυτικά μέλη της εταιρίας που υπέγραψαν το καταστατικό που προχωράει για έγκριση είναι παλιοί παίκτες της ΑΕΚ και επώνυμοι Ενωσίτες ηθοποιοί, τραγουδιστές, δημοσιογράφοι κτλ.»