Κατάσταση ολίγον… επίφοβη!

Ο Κωνσταντίνος Ακρίβος γράφει για την έκρυθμη οικονομική κατάσταση που επικρατεί στα τμήματα της Ερασιτεχνικής.

Καταρχήν να επισημάνω πως στόχος του σημερινού άρθρου δεν είναι ούτε να τρομάξει, ούτε να τρομοκρατήσει, ούτε να μηδενίσει τους κόπους των εκάστοτε διοίκησεων των Ερασιτεχνικών τμημάτων της Ένωσης, μα μόνο να κάνει τον αντίλογο όλων αυτών που συμβαίνουν, καθώς και να προσπαθήσει να διατυπώσει το άμεσο μέλλον της Ερασιτεχνικής ΑΕΚ.

Μπάσκετ:
Πριν τρία χρόνια, η Βασίλισσα έπαισε για πρώτη φορά στην ιστορία της στην Α2. Αυτό συνέβη για τον πιο απλό λόγο, που φυσικά όλοι μας γνωρίζουμε: χρέη. Τα χρέη οδήγησαν την ΑΕΚ τα τελευταία πέντε χρόνια της στην πρώτη κατηγορία, στο να είναι κομπάρσος αντί πρωταγωνίστρια. Εν πάσει περιπτώση, πέσαμε κατηγορία, πικραθήκαμε όμως είπε η «κιτρινόμαυρη» διοίκηση Κωνσταντίνου Κοτσάτου, ο οποίος εν τω μεταξύ είχε αναλάβει τις τύχες της Ερασιτεχνικής, πως στόχος αποτελεί η επιστροφή στην Α1 μιας ΑΕΚ ξεχρεωμένης. Για αυτό τον λόγο, η ομάδα έπεσε και στη Β’ Εθνική και μέχρι πριν ένα μήνα έπαιζε ακόμα στην Α2.

Που είναι η δέσμευση λοιπόν της διοίκησης Κοτσάτου; Που είναι παρακαλώ; Μήπως χάθηκε στο δρόμο για την Α1; Γιατί το να υπόσχεσαι ότι στην πρώτη κατηγορία θα αγωνιστεί μια ομάδα πλήρως ξεχρεώμενη, όμως λίγο πριν συμβεί αυτό, δηλαδή η οριστική εκκαθάριση της ΚΑΕ, χρωστάς χρήματα στη μισή και ομάδα, τότε υπάρχει χοντρό πρόβλημα κ. Κοτσάτε.

Η δικαιολογία πως με την εκκαθάριση της ΚΑΕ, όλα αυτά τα χρέη θα πιστωθούν σε φυσικά πρόσωπα με αφήνει παγερά αδιάφορο, και αυτό γιατί αν ήδη χρωστάς χρήματα σε αθλητές σου από την Α2 τότε τι θα συμβεί όταν θα αγωνίζεσαι στην Α1, σε μια κατηγορία που κακά τα ψέματα και μεγαλύτερα συμβόλαια παίρνουν οι καλαθοσφαιριστές αλλά και μεγαλύτερες απαιτήσεις υπάρχουν, αφού είσαι η Βασίλισσα του ελληνικού μπάσκετ.

Ο Κοτσάτος, για τον οποίο μέχρι πρότινως είχα μόνο καλά λόγια να πω, ομολογώ πως με έχει απαγοητεύσει αρκετά για τους παραπάνω λόγους. Δυστυχώς, η απόχωρηση Γκιζόγιαννη, του βασικότερου πυλώνα της φετινής Ένωσης μαζί με τους Καράμπουλα, Δέσπο, Τσιάκο και Πολυτάρχου, ίσως είναι συνδεδεμένη με τα οφειλώμενα, τα οποία σημειοτέων είναι περίπου εξαμήνου και όχι τεσσάρων και πέντε μηνών που τονίζουν κάποιοι συνάδελφοι.

Δυστυχώς, με αυτά που συμβαίνουν το να προσεγγίσεις τον Σκονδρίλη είναι όνειρο απατειλό και πολύ φοβάμαι πως όταν ο Κοτσάτος είπε πως δεν είναι μάγος, εννοούσε πως η ΑΕΚ θα παλέψει για την παραμονή της στην Α1 και όχι για μια σεβαστή θέση.

Και το ξαναγράφω, όταν χρωστάς χρήματα σε πάικτες από την Α2 τότε πως θα προσεγγίσεις αθλητές που έχουν αγωνιστεί σε συλλόγους σχετικά υψηλού ευρωπαϊκού επιπέδου, αλλά και οποιοδήποτε καλαθοσφαιριστή στην τελική. Πως ο εκάστοτε εργαζόμενος θα πειστεί να αγωνιστεί στην ΑΕΚ, όταν παίκτες με συμβόλαιο 20.000 και 10.000 ευρώ, δεν έχουν λάβει μισθό τους τελευταίους έξι μήνες; Πως θα τον πείσεις αυτόν τον αθλητή;

Λυπάμαι που το γράφω, αλλά χίλιες φορές στην Α2 με το κεφάλι ψηλά και να είσαι εντάξει στα οικονομικά σου παρά Α1 με τα λάθη του παρελθόντος. Τελικά, μόνο ο Φιλίππου μπορεί να σώσει αυτό το σύλλογο, αλλά κάποιοι άλλοι φρόντισαν να τον απομακρύνουν!

Βόλει: Εδώ, μια ΑΕΚ από πρωταγωνίστρια, μετατρέπεται σιγά, σιγά σε κομπάρσο. Γιατί; Γιατί ακόμη μια φορά υπάρχουν οικονομικά προβλήματα! Οι αθλήτριες της Ένωσης αποχωρούν, αποδυναμώνοντας τον ήδη, συγκριτικά με πέρυσι, αδύναμο κορμό του τμήματος. Βέβαια, στην αντίπερα όχθη, όχι μόνο ανανεώνονται συμβόλαια αλλά έρχονται και νέες ελπιδοφόρες αθλήτριες. Και μη νομίζεται πως ο Ολυμπιακός δεν έχει οικονομικά προβλήματα, κάθε άλλο, για διάλυση πήγαινε ο Ερασιτέχνης, και δεν το λέω εγώ, δημοσιεύματα «ερυθρόλευκων» εφημερίδων το ανέφεραν και μάλιστα, έκαναν έκκληση να συνδράμει ο κόσμος των Περαιωτών.

Η κατάσταση είναι δυσοίωνη στο γυναικείο τμήμα βόλει της Ένωσης, ενώ όσον αφορά το ανδρικό αποτελεί ένα αίνιγμα το μέλλον του αλλά και το παρών του.

Ο Ελγκέτα είναι εδώ, έχει κάνει το πλάνο του, ήδη κάποιες μεταγραφικές κινήσεις γίνονται ενώ αρκετό θετικό είναι το ενδεχόμενο να παραμείνουν αρκετοί από τους φετινούς αθλητές της ΑΕΚ. Παρόλα αυτά, το ανδρικό τμήμα βόλει του Δικεφάλου και οι στόχοι που θα θέσει για τη νέα χρονιά, θα έχουν ξεκαθαρίσει μέχρι τα τέλη Ιούλη.

Χάντμπολ: Ο τελικός με τον Διομήδη Άργους ορίστικε και η ΑΕΚ έχει την ευκαιρία να τελειώσει μια και καλή την υπόθεση τίτλου. Πρέπει και θα το κάνει.

Όσον αφορά τα οικονομκά, η μπάλα παίρνει φυσικά, και το τμήμα χάντμπολ, αφού τα προβλήματα ρευστότητας της Ερασιτεχνικής είναι άρρηκτα δεμένα με το συγκεκριμένο τμήμα. Σίγουρα, το μέγεθος του μπάτζετ και μαζί του και οι στόχοι της επόμενης αγωνιστικής περίοδου θα κριθούν σε μεγάλο βαθμό από την έκβαση της έφεσης που έχουν κάνει οι άνθρωποι του τμήματος, αναφορικά με την ποινή των 80.000 (!) ευρώ που είχε επιβληθεί στην ΑΕΚ από την αρμόδια αρχή για τα επεισόδια στον τρίτο τελικό του πρωταθλήματος της Α1 κόντρα στον Διομήδη Άργους.

Μην ξεχνάμε, πως περίπου 80.000 ευρώ είναι το μπάτζετ του ΠΑΟΚ, που μέχρι πριν δυο χρόνια χτυπούσε στα ίσια το πρωτάθλημα. Μιλάμε δηλαδή, για ποινή που ισοδυναμεί με μπάτζετ ομάδας πρωταθλητισμού.

Ας μη σταθώ όμως μόνο στη ποινή. Εξάλλου, ήδη ο Ράκσεβιτς αποχώρησε, για οικονομικούς λόγους, από την ΑΕΚ. Και για το τμήμα χάντμπολ της Ένωης, το καλοκαίρι προβλέπεται αρκετά μακρύ.

Σκάκι/Υπόλοιπα τμήματα: Αν δεν έβαζε χρήματα (2.000 ευρώ) ο οπαδός της ΑΕΚ, το τμήμα σκάκι του Δικεφάλου δεν θα συμμετείχε στην Α’ Εθνική. Νομίζω, πως αυτή η πρόταση αντικατοπτρίζει πλήρως το μέγεθος των οικονομικών προβλήματων που επικρατούν, για μια ακόμη φορά, στην Ερασιτεχνική.

Το λιγότερο ντροπή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αν ένα τόσο πετυχημένο και αθλητικά υγιεινό άθλημα όπως το τμήμα σκάκι της ΑΕΚ, δε συμμετείχε στην πρώτη κατηγορία, έπειτα από τόσες προσπάθειες για τη διάδοση του αθλήματος που γίνονται από τους υπευθύνους του τμήματος.

Στίβος, πινγκ-πονγκ κλπ όπως αναφέρω παραπάνω για το χάντμπολ είναι άρρηκτα δεμένα με την κατάσταση που επικρατεί στην Ερασιτεχνική. Με λίγια λόγια, αν η Ερασιτεχνική έχει πρόβλημα, τότε αυτά τα τμήματα όχι απλά δεν θα μπορούν να χτυπήσουν πρωτάθλημα ή μετάλλια, αλλά κινδυνεύουν με ολική εξαφάνιση,

Τι γίνεται τώρα βρε παιδιά;
Τώρα, τρέχουμε. Τώρα, υπομονή. Τώρα, τα γνωστά. Σφικτά οικονομικά και βλέπουμαι. Τα τμήματα θα συνεχίσουν να τρέχουν, εκτός απροόπτου, απλά θε περιοριστούν για μια ακόμη φορά οικονομικά, ή να το θέσω αλλιώς, το ήδη ελαφρύ μπάτζετ θα γίνει ελαφρύτερο.

Να σημειώσω, πως τεράστιο ρόλο για την πορεία των τμημάτων της Ερασιτεχνικής, τουλάχιστον αυτών που χρησιμοποιούν κλειστό, εκτός από το οικονομικό, θα παίξει και η εύρεση γηπέδου. Γιατί εντάξει, αλλιώς είναι να αγωνίζεσαι στη Ζωφριά που δεν βολεύει τους φίλαθλους από την Ανατολική Αττική και άλλο να αγωνίζεσαι π.χ. στη Γλυφάδα, που πια με το μετρό στο Ελληνικό συνδέεται άμεσα και εύκολα με όλη την Αθήνα.