Ζήκος: «Πρώτη επιλογή στις μικρές ηλικίες είναι η ΑΕΚ»

Ικανοποιημένος φάνηκε από την πρώτη χρονιά της λειτουργίας των Ακαδημιών της ΑΕΚ, ο Άκης Ζήκος,

Σύμφωνα με τον πρώην παίκτη της ΑΕΚ, στη σημερινή ενημέρωση των Ακαδημιών ο Άκης Ζήκος υποστήριξε πως η ομάδα πλέον έχει γίνει η πρώτη επιλογή για τα νέα παιδιά.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Μετά από δέκα μήνες που ακολουθούμε το νέο πλάνο των Ακαδημιών, έχουμε το δικό μας γήπεδο, χρησιμοποιούμε το γυμναστήριο, και άλλες ανέσεις από την πρώτη ομάδα. Πέρυσι στο ξεκίνημα δεν τα είχαμε αυτά και μας δυσκόλεψε. Ξεκινάμε από αυτό φέτος, υπάρχει καλύτερη οργάνωση. Θέλαμε να έχουμε καλή πληροφόρηση για παιδιά από όλη την Ελλάδα, από 1999 και μικρότερους με δοκιμές. Να έχουμε δηλαδή τον χρόνο να τους δώσουμε αυτά που πρέπει και να τους υποστηρίξουμε. Και με Μητροτάσιο και Μπουράκι στα κομμάτια τους. Κάναμε πολλές δοκιμές στα Σπάτα και στη Φυλή, πολλά παιδιά είδαμε από όλη την Ελλάδα. Για πρώτη χρονιά είχαμε καλή πληροφόρηση. Όσα έρθουν είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο. Έχουμε φτιάξει ένα χώρο μια πολυκατοικία, πέντε λεπτά από τα Σπάτα. Έχουμε 6 διαμερίσματα, τραπεζαρία. Δώσαμε έμφαση στην άνεση και στο ευχάριστο περιβάλλον. Να διαβάζουν να περνάνε καλά εκεί, δεν κάναμε ξενώνες απλά για να μένουν τα παιδιά. Θέλουμε να τους αρέσει. Θα τα δείτε και εσείς σύντομα. Θέλουμε να νιώθουν σαν το σπίτι τους. Το σχολείο θα είναι στα Σπάτα, πέντε λεπτά απόσταση από το σπίτι. Θέλουμε κάποιες πρωινές ώρες για προπονήσεις, οπότε θέλουμε συνεργασία και με το σχολείο. Είναι Δημόσιο και δεν είναι αρκετά ευέλικτο. Τα έξι παιδιά θα είναι 15 ετών και 16. Πιο μικρά δεν θέλουμε να τα πάρουμε από τα σπίτια τους. Είναι δύο πιο μικρά που ήθελαν οι οικογένειες να έρθουν. Μιλάμε και με τα παιδιά και τους γονείς.

Σε ατομικό επίπεδο θα μιλήσω για την βελτίωση των παιδιών. Ξέρουμε που βρίσκεται το κάθε παιδί των Ακαδημιών μας. Τις φυσικές, τις αθλητικές ικανότητες όλα. Ξέρουμε τι πρέπει και πότε να το κάνουμε. Μιλάμε με γυμναστές, υπάρχει συγκεκριμένη κατεύθυνση.

Για το δίκτυο μας στην Ελλάδα τώρα. Από πέρυσι είχαμε στόχο να στήσουμε πανελλαδικά ένα δίκτυο. Δεν πάμε σε λογική μαζικού αθλητισμού. Έμφαση δίνουμε στην ποιότητα. Θέλουμε να συνεργαστούμε με Ακαδημίες, με τις οποίες έχουμε ίδια σκέψη. Σκοπός μας να υπάρχουν κέντρα σε όλη την Ελλάδα. Θα υπάρχουν συγκεκριμένα πράγματα που πρέπει να κάνουν οι Ακαδημίες. Μέχρι 15 και 16 θα ξέρουμε τι έχουν κάνει και αν μπορούν να έρθουν στην ΑΕΚ. Να δουλεύουν σαν να ήταν στα Σπάτα και να έρθουν μετά έτοιμοι.

Για τη νέα χρονιά θα αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης στο σκάουτινγκ και με τα δοκιμαστικά. Υπάρχουν προβλήματα στις προπονήσεις. Το σκάουτινγκ θα γίνεται εν μέρει και εκτός ΑΕΚ. Με 1-2 γήπεδα εκτός, θα πηγαίνουν τα παιδιά. Θα υπάρχει εκεί αρμόδιος προπονητής και για μία εβδομάδα με συγκεκριμένο πλάνο προπονήσεων και μετά θα καταλήγουμε ποια παιδιά θα έρθουν στα Σπάτα. Να μην χαλάμε έτσι την ποιότητα στις προπονήσεις μας στα Σπάτα.

Φέτος δεν έχουμε καταλήξει στα τμήματα. Σκεφτόμαστε να έχουμε Κ20 με 1997-1998 και θα δούμε αν κάποια παιδιά θα έρχονται θα υπάρχει συνεργασία με πρώτη ομάδα, Κ17 με 1999 παιδιά με 3-4 χρόνια μπροστά μας να πάρουν όσα θέλουμε, παιδιά επιλογής μας. Μια ενδιάμεση μετά που δεν θα παίζουν από Κ20 και Κ17, θα παίζει και στο πρωτάθλημα. Θα έχουν όλα παιχνίδια. Κ15, Κ13 μετά και εν συνεχεία δύο ομάδες 2003 έως και 2005. Με παίκτες ποιοτικούς στην ηλικία τους, που επιλέξαμε με μεράκι. Οι 2003 οργανώθηκαν τέλη Σεπτέμβρη. Μια ομάδα τόσο ανταγωνιστική από το ξεκίνημα. Στους γονείς και στα παιδιά ήμασταν 4-5 επιλογή, τώρα είμαστε νούμερο 1 επιλογή στις μικρές ηλικίες. Δοκιμάζονται και αλλού αλλά θέλουν να έρθουν στην ΑΕΚ. Μας κάνει περήφανους αυτό, βγήκε μέσα από δουλειά.

Πρέπει να στηθεί το πρόγραμμα, να περάσουν 2-3 χρόνια και μετά να δούμε αν υπάρχουν αποτελέσματα. Από τα έσοδα θέλουμε να συντηρείται ο Περιφερειάρχης οικονομικά για να μπορεί να ελέγχει και να κάνει την δουλειά.

Όσοι έλαβαν τον εσωτερικό κανονισμό πέρυσι, σε μεγάλο βαθμό είχαμε μεγάλη ικανοποίηση από παιδιά και γονείς. Μία δύο περιπτώσεις μόνο είχαμε, αλλά δεν είχαν λάβει τον εσωτερικό κανονισμό. Ανταποκρίθηκαν όλοι πολύ καλά. Είμαστε ευχαριστημένοι και από τους γονείς. Φέτος θα τον πάρουν όλα τα τμήματα, πέρυσι τον είχαν δύο τμήματα. Αν τελειώσει και το θέμα με το πούλμαν, οι γονείς δεν θα είναι ούτε στο… πάρκινγκ στα Σπάτα. Μας ενδιαφέρει το πλάνο μας πρώτα και μετά οι νίκες».