Εβδομάδα ενδοκυβερνητικών τριβών

Ημέρες αναταραχής αναμένεται να είναι οι επόμενες στο χώρο των πανεπιστημίων, λόγω του ζητήματος της διαθεσιμότητας διοικητικών υπαλλήλων, το οποίο έχει αποκτήσει έντονα πολιτική διάσταση καθώς αποτελεί την αιχμή ενδοκυβερνητικών τριβών.

Άλυτη παραμένει η διαφωνία μεταξύ του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου όσον αφορά τον αριθμό ανάμεσα στους 1.136 διαθέσιμους που θα παραμείνουν στο Δημόσιο. Ο κ. Μητσοτάκης ζητά επανακήρυξη περίπου 500 θέσεων, βάση των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας, ενώ ο κ. Λοβέρδος επιθυμεί την παραμονή περίπου 800 υπαλλήλων, υιοθετώντας την θέση του προκατόχου του, Κωνσταντίνου Αργβανιτόπουλου.

Εν τω μεταξύ, οι διοικητικοί υπάλληλοι σε ΕΜΠ και Πανεπιστήμιο Αθηνών συνεδριάζουν τη Δευτέρα για να για αποφασίσουν νέες κινητοποιήσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, κ. Λοβέρδος συναντάται αύριο Δευτέρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, καθώς το ΠΑΣΟΚ ζητά πλέον ανεπίσημα συνολική επανεξέταση των διαθεσιμοτήτων και επαναδιαπραγμάτευση των απολύσεων που θα προκύψουν μέσω της διαθεσιμότητας.

Μιλώντας το Σάββατο στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, ο υπουργός Παιδείας σημείωσε πως ταυτίζεται και υπερασπίζεται τη θέση του ΠΑΣΟΚ, πως πρέπει να τεθεί συνολικά σε συζήτηση μέσα στην κυβέρνηση αλλά και με την τρόικα το θέμα των διαθεσιμοτήτων.

Πάντως, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ επισημαίνουν ότι «το μέτρο των διαθεσιμοτήτων και των απολύσεων δεν είναι δημοσιονομικό, καθώς οι απολυόμενοι αντικαθίστανται με σχέση ένας προς ένα, αλλά αμιγώς διαρθρωτικό, άρα προϋποθέτει σοβαρή αξιολόγηση δομών και προσώπων».

Πηγή:skai.gr