Να εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον ο Ξηρός, κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Υπέρ του ατιήματος του Σάββα Ξηρού να εκτίσει την ποινή του κατ’ οίκον τάχθηκαν στις καταθέσεις του οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Τάσος Κουράκης εκτιμώντας ότι η πολιτεία έχει υποχρέωση «να δείχνει το ανθρώπινό της πρόσωπο».

«Ήρθαμε με την ιδιότητά μας ως βουλευτές της επιτροπής της βουλής έχοντας δει επανειλημμένα την αθλιότητα που επικρατεί μέσα στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού και πόσο ακατάλληλο είναι αυτό το πράγμα» δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατά την εξέταση του αιτήματος του καταδικασθέντα για την υπόθεση της 17η Νοέμβρη.
Πρόσθεσε ότι μέσα στο νοσοκομείο των φυλακών υπάρχει πολυανθεκτική φυματίωση και εξέφρασε τον προβληματισμό της για το πως ένας άνθρωπος με σκλήρυνση κατά πλάκας, με τόσο βεβαρυμμένο και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, βρίσκεται σε αυτούς τους χώρους που «οτιδήποτε άλλο εκτός από νοσοκομείο θυμίζει, είναι στοίβαγμα ανθρώπων και δεν υπάρχει καμία μέριμνα».

Η κ. Κατριβάνου είπε ότι με αυτό το δεδομένο και σαν κράτος δικαίου δεν θέλουμε να εξοντώσουμε τους ανθρώπους, δεν είναι η αντίληψή μας αυτή για την τιμωρία και έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι σε αυτό τον άνθρωπο που είναι βαριά άρρωστος, δεν αυτοεξυπηρετείται, έχει 93% αναπηρία, δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα και θα πεθάνει. «Πιστεύουμε» πρόσθεσε «ότι η πρότασή μας για κατά οίκον νοσηλεία με όλα τα περιοριστικά μέτρα είναι η καταλληλότερη».
Τάσος Κουράκης

Εξάλλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τάσος Κουράκης ανέφερε ότι μαζί με τη συνάδελφό του παραστάθηκαν στο αίτημα του Σάββα Ξηρού ανεξάρτητα από τα αδικήματα που έχει κάποιος: «Όταν έχεις τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας που στη συγκεκριμένη περίπτωση έχει μια αναπηρία 93%, θεωρώ ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα να υποβάλει την αίτηση και το δικαστήριο να δώσει τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο να μην αργοπεθαίνει» δήλωσε και πρόσθεσε ότι την προηγούμενη φορά που είχανε εκ νέου παραστεί για τα ίδια προβλήματα, η αναπηρία στον Σάββα Ξηρό ήταν 68% και αργότερα έγινε 70% και 80% και τώρα είναι 93%.

«Όσο καιρό παραμένει στη φυλακή με σκλήρυνση κατά πλάκας, με ολική τύφλωση, με βαρύτατη βαρηκοΐα, με πολλά αγγειακά και άλλα προβλήματα, με μια πολυνευροπάθεια, καταλαβαίνουμε ότι αργοπεθαίνει και αυτό δείχνει ότι η πολιτεία εκδικείται και τιμωρεί» συμπλήρωσε.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι, χωρίς να ταυτίζεται κανένας με το είδος του αδικήματος, «έχει υποχρέωση η πολιτεία να δείχνει το ανθρώπινο πρόσωπο σύμφωνα με τους νόμους, καθώς πάρα πολλοί άλλοι κρατούμενοι, για λιγότερα σοβαρά προβλήματα υγείας νοσηλεύονται ορθώς, σύμφωνα με τις αποφάσεις των δικαστηρίων σε κατ’ οίκον νοσηλεία». Θέλω να πιστεύω, είπε, ότι «η πολιτεία δεν εκδικείται, λειτουργεί σύμφωνα με τους νόμους και το δικαστήριο θα δώσει τη δυνατότητα ένας άνθρωπος με 93% αναπηρία να πάει σπίτι του για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τα πελώρια προβλήματα που έχει».

Ιατροδικαστές

Στη διάρκεια του σημερινού αιτήματος του Σάββα Ξηρού για κατ’ οίκον νοσηλεία κατέθεσαν επίσης δύο ιατροδικαστές, οι οποίες ισχυρίστηκαν ότι, λόγω των πολλών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο ασθενής, χρειάζεται πάρα πολλές ιατρικές ειδικότητες που δεν μπορεί να του προσφέρει ένα μόνο νοσοκομείο.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης τόνισαν, από την πλευρά τους, ότι λόγω των σοβαρών προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ο πελάτης τους, είναι ευάλωτος απέναντι στα πολυανθεκτικά μικρόβια που έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν στο νοσοκομείο των φυλακών Κορυδαλλού. Κατήγγειλαν επίσης, ότι προηγούμενες νοσηλείες του Σάββα Ξηρού που αποφασίστηκαν με δικαστικές αποφάσεις διακόπηκαν πριν ολοκληρωθούν, πιθανόν από παρεμβάσεις των αστυνομικών Αρχών, όπως είπαν.

Στις 26 Ιουνίου η απόφαση

Στις 26 Ιουνίου αναμένεται να ανακοινώσει το δικαστήριο την απόφασή του στο αίτημα για κατ’ οίκον νοσηλεία του καταδικασθέντος για την υπόθεση της «17 Νοέμβρη» Σάββα Ξηρού.

Ο Σάββας Ξηρός, συνοδεία ανδρών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, οδηγήθηκε το μεσημέρι από τα δικαστήρια Πειραιά στις Φυλακές Κορυδαλλού.

Ο συνήγορός του, Σπύρος Φυτράκης, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, τόνισε ότι τέθηκαν στο δικαστήριο όλα τα ζητήματα που προβλέπει το δίκαιο, τα ιατρικά, τα δικονομικά και τα πολιτικά προβλήματα που έχουν αυτές οι υποθέσεις.

«Θα έλεγα ότι ήταν μία ανοιχτή διαδικασία, η οποία κατέληξε σε αναβολή έκδοσης της απόφασης για την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Ιουνίου. Μάρτυρες υπεράσπισης ήταν εκτός των δύο βουλευτών τουΣΥΡΙΖΑ και επιστήμονες από άλλους χώρους» ανέφερε ο κ. Φυτράκης και εκτίμησε ότι έγινε σημαντική, σε βάθος, συζήτηση γι’ αυτά τα ζητήματα σε σχέση και με την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, που, όπως ανέφερε, έχει καταδικάσει τη χώρα μας για βασανισμό του συγκεκριμένου προσώπου.

Σε ερώτηση εάν η επιφύλαξη του δικαστηρίου ήταν αναμενόμενη, ο κ. Φυτράκης απάντησε ότι περίμενε σήμερα την απόφαση, αλλά «εφόσον οι δικαστές επιθυμούν να μελετήσουν παραπέρα και σε βάθος τον φάκελο και τα ζητήματα, έχουν αυτό το δικαίωμα».

Πηγή: naftemporiki.gr