Στα αζήτητα 500 εκατ. ευρώ

Παγωμένα στις τράπεζες τα κλεμμένα ευρώ.

Τη στιγμή που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης πονοκεφαλιάζει αναζητώντας τον τρόπο που θα βρει πρόσθετα κονδύλια, υπάρχουν στα… αζήτητα 500 εκατομμύρια ευρώ. Είναι τα λεγόμενα «κλεμμένα», χρήματα που έχουν συμφωνήσει να επιστρέψουν όσοι έχουν ζημιώσει το Δημόσιο, τα οποία όμως παραμένουν παγωμένα στις τράπεζες, καθώς καθυστερεί η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Οι πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στο οικονομικό επιτελείο, καθώς αναζητούνται τα πρόσθετα μέτρα που θα επιβληθούν προκειμένου να εξοικονομηθούν τα τεράστια ποσά που απαιτούνται για την κάλυψη των ένστολων και όχι μόνο. Την ίδια ώρα όμως, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ παραμένουν ανεκμετάλλευτα, με το υπουργείο Οικονομικών και κατηγορεί το Δικαιοσύνης και αντίστροφα, για την καθυστέρηση της ψήφισης του νομοσχεδίου.

Η πίεση πάντως για την αύξηση των εσόδων θα ξεμπλοκάρει την υπόθεση και τις επόμενες ημέρες το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη βουλή, όπως γράφει το «Βήμα». Πρόκειται για υπόθεση που ξεκίνησε από το Μάρτιο του 2013, όταν ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, παρουσίασε το νομοσχέδιο για την ποινική συνδιαλλαγή για εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου.

Σύμφωνα με αυτό, όσοι ζημίωσαν το Δημόσιο και είναι πρόθυμοι να επιστρέψουν τα χρήματα, θα έχουν ευνοϊκότερη αντιμετώπιση. Παράλληλα, αν όσοι κατηγορούνται για αδικήματα με οικονομικό υπόστρωμα, όπως φορολογικές παραβάσεις, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες ή παραβάσεις του νόμου περί «πόθεν έσχες»- αν δεχθούν να παραχωρήσουν στο Δημόσιο τις καταθέσεις και τα περιουσιακά στοιχεία που έχουν ήδη δφεσμευθεί, τότε θα έχουν ευεργετικές συνέπειες στην επιμέτρηση της ποινής τους, εφόσον καταδικαστούν.

Το νομοσχέδιο αρχικά απορρίφθηκε γιατί θεωρήθηκε νομικά ανεπαρκές, παρουσιάστηκε νέο που θεωρήθηκε αρτιότερο, αλλά ενώ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και έλαβε την έγκριση της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής, δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές, σύμφωνα με το «Βήμα», εντοπίζουν τους λόγους της καθυστέρησης σε τρεις περιπτώσεις. Ο υπουργός Δικαιοσύνης φοβάται το πιθανό πολιτικό κόστος, καθώς η αντιπολίτευση θα καταγγείλει ότι δίνεται συγχωροχάρτι σε καταχραστές, ο υπουργός Οικονομικών δεν έχει ακόμη αποφασίσει σε ποιον ειδικό λογαριασμό θα μπουν τα χρήματα και για ποιο σκοπό θα διατεθούν, αλλά και ότι οι τράπεζες πιέζουν το υπουργείο Οικονομικών να καθυστερήσει τη ρύθμιση για να μην αναγκαστούν να εκταμιεύσουν ξαφνικά μεγάλα χρηματικά ποσά.

Πηγή:iefimerida.gr