Επιμένει ο Βασιλόπουλος στην απόσυρση του νομοσχεδίου

Σε νέα του συνέντευξη ο δήμαρχος της Νέας Φιλαδέλφειας, εκφράζει τις αντιρρήσεις του, στα σχέδια της ΑΕΚ για το νέο γήπεδο.

Τις προθέσεις του σε ότι αφορά το νέο γήπεδο της ΑΕΚ, ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά, σε συνέντευξή του στην τοπική εφημερίδα της Νέας Φιλαδέλφειας «f-xnews», ο νέος δήμαρχος της περιοχής, Άρης Βασιλόπουλος. Από τη μία τονίζει πως είναι θετικός στην ανέγερση της «Αγιάς Σοφιάς», αλλά αντίθετος με το Ρυθμιστικό Σχέδιο που θα ψηφιστεί τις προσεχείς μέρες στη Βουλή.
Δείτε αναλυτικά τη συνέντευξη:

«-Κύριε Βασιλόπουλε, είστε ένας άνθρωπος όπου ήρθατε ξαφνικά στο προσκήνιο. Πολλοί δεν σας γνώριζαν αλλά καταφέρατε να νικήσετε στην εκλογική αναμέτρηση για την Δημαρχία. Πείτε μας δύο λόγια για εσάς. Ποιος είστε, ποιες είναι οι σπουδές σας και η επαγγελματική σας εμπειρία; Ποια είναι η πολιτική σας εμπειρία;

«Είμαι 36 χρονών, απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής & Ψυχολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και στη συνέχεια έκανα δύο μεταπτυχιακά στην πληροφορική και τις νέες τεχνολογίες στην εκπαίδευση. Είμαι στην Αριστερά και τα κοινωνικά κινήματα από τα φοιτητικά μου χρόνια, ενώ συμμετέχω στον ΣΥΡΙΖΑ από την ίδρυση του το 2004. Ως αδιόριστος φιλόλογος, έχω δουλέψει όλα αυτά τα χρόνια κυρίως σε φροντιστήρια, αλλά και διάφορες άλλες προσωρινές δουλειές, όπως και οι περισσότεροι συνάδερφοι μου, που από το 1998 και μετά αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ανεργίας. Συγκατοικώ με την μητέρα μου σε σπίτι που πληρώνουμε με δάνειο και διατηρώ σχέση με την σύντροφο μου τα τελευταία πέντε χρόνια».

-Στις 18 Μαΐου έγιναν οι Δημοτικές Εκλογές, όπου εσείς και ο Συνδυασμός σας »Δύναμη Πολιτών» αναδειχθήκατε νικητές. Πόσο δύσκολη ήταν η περίοδος αυτή για εσάς και το τον αγώνα σας;

«Όλη αυτή η περίοδος ήταν πολύ δύσκολη, αλλά και αρκετά ενδιαφέρουσα. Δεν είμαι λάτρης των αξιωμάτων, οπότε η συνειδητοποίηση ότι είμαι πλέον δημόσιο πρόσωπο, και κρίνομαι καθημερινά για αυτά που λέω και κάνω, είναι κάτι που ακόμη μου δημιουργεί μεγάλη πίεση. Ειδικά, μάλιστα, όταν βρίσκομαι αρκετές φορές αντιμέτωπος με το ψέμα και τη συκοφαντία. Αυτό που ήταν πιο δύσκολο πολιτικά, ήταν η στελέχωση, η οργάνωση και η μετεξέλιξη της παράταξης μας σε μία δύναμη ικανή όχι μόνο να ανοίξει ζητήματα στην τοπική κοινωνία, αλλά να διεκδικήσει με τις ίδιες θέσεις τη διοίκηση του Δήμου. Τα καταφέραμε όμως με πολύ σκληρή και συλλογική προσπάθεια».

-Την πρώτη Κυριακή η διαφορά μεταξύ εσάς, του κ. Γεωργαμλή και του κ. Αράπογλου ήταν μικρής διαφοράς. Το περιμένατε;

«Ως παράταξη είχαμε μια στρατηγική κλιμάκωσης βήμα-βήμα της προεκλογικής μας καμπάνιας. Καθώς φτάναμε προς το τέλος, και παρόλο που «διαρροές» δημοσκοπήσεων μας τοποθετούσαν χαμηλά, ήμουν σίγουρος λόγω της καθημερινής επαφής με τους πολίτες ότι θα είμαστε στον δεύτερο γύρο. Από την πρώτη στιγμή πίστευα και έλεγα στους συνεργάτες μου ότι οι διαφορές μεταξύ πρώτου και τρίτου θα είναι μικρές, οπότε δεν υπήρχε καμία έκπληξη ως προς αυτό».

-Όλοι ξέρουμε ότι η «Δύναμη Πολιτών» στις δημοτικές εκλογές είχε την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ:

α). Βοήθησε στην εκλογή σας αυτή η συνεργασία;

β). Ήταν μια νίκη και του ΣΥΡΙΖΑ η εκλογή σας;

γ). Θα «συγκρουστείτε» με τον ΣΥΡΙΖΑ, εάν κρίνετε πως κάποιες πολιτικές του θέσεις είναι αντίθετες με τις δικές σας;

«Εμείς ποτέ δεν κρύψαμε ότι τοποθετούμαστε στον χώρο της Αριστεράς και στηριζόμαστε από τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Οικολόγους Πράσινους και άλλες ομαδοποιήσεις της Αριστεράς. Η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ μας έδωσε την δυνατότητα να συνδέσουμε τα ιδιαίτερα τοπικά προβλήματα με την γενικότερη πολιτική κατάσταση στη χώρα και την ανάγκη ανατροπής των μνημονίων. Από αυτή την άποψη, η νίκη είναι και του ΣΥΡΙΖΑ, όχι όμως μόνο αυτού. Ήταν κυρίως νίκη όλων των προοδευτικών και δημοκρατικών πολιτών που συσπειρώθηκαν γύρω μας και μας στήριξαν στον δεύτερο γύρο. Η παράταξη μας και εγώ προσωπικά δεν θα διστάσουμε να συγκρουστούμε και με τον ΣΥΡΙΖΑ αν κρίνουμε ότι οι θέσεις και οι δεσμεύσεις μας στους δημότες του επιβάλλουν. Εκλεχθήκαμε για υπηρετήσουμε τον λαό της πόλης και μόνο απέναντι σε αυτόν δεσμευόμαστε».

-Είναι θετικό για εσάς και κατ΄επέκταση για την πόλη μας, η εκλογή της Ρένας Δούρου στην Περιφέρεια Αττικής;

«Είναι σίγουρα θετικό ότι η Περιφέρεια πέρασε στα χέρια της Ρένας, όχι κυρίως γιατί έχουμε προσωπική σχέση, αλλά γιατί είναι ένας άνθρωπος που θα δουλέψει για να αλλάξει την Περιφέρεια και να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις. Προεκλογικά, και όταν η κυρία Δούρου επισκέφτηκε την πόλη μας, πήγαμε στο 1ο Δημοτικό (Σπαθάρη) και αμέσως μετά υπογράψαμε κοινή δήλωση ότι αν εκλεγούμε, δεσμευόμαστε για την χρηματοδότηση της ανέγερσης των δύο σχολείων (και του 3ου Γυμνασίου-Λυκείου). Από αυτή την άποψη, έχουμε πολλές απαιτήσεις και προσδοκίες από τη νέα Περιφερειάρχη και θα προσπαθήσουμε με κάθε τρόπο να γίνουν πράξη αυτές οι δεσμεύσεις για το καλό της πόλης μας».

-Οι δημότες της Νέας Φιλαδέλφειας και της Νέας Χαλκηδόνος σας επέλεξαν για Δήμαρχο της επόμενης πενταετίας. Ποια είναι τα άμεσα σχέδια σας, τα οποία θα κάνετε για την πόλη ώστε να μην τους διαψεύσετε;

«Καταρχάς θέλω να σας ενημερώσω ότι από την επόμενη κιόλας μέρα από τις εκλογές πιάσαμε δουλειά. Το πιο σοβαρό ζήτημα για εμάς αυτή την στιγμή, είναι να διαπιστώσουμε την ακριβή οικονομική κατάσταση του Δήμου, κάτι που ήδη γίνεται και κρύβει για εμάς δυσάρεστες εκπλήξεις, τις οποίες και θα δημοσιοποιήσουμε στους δημότες. Η άμεση προτεραιότητα μας είναι η διασφάλιση της ανέγερσης των δύο σχολείων (1ο Δημοτικό και 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο), η βελτίωση της καθαριότητας, η αναβάθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, η φροντίδα του Άλσους και η αναζωογόνηση του πολιτισμού».

-Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κατάσταση στους δήμους είναι τραγική. Τα κονδύλια από την κεντρική διαχείριση είναι «ελάχιστα» και επίσης οι δήμοι έχουν και «μνημονιακές δεσμεύσεις» κάτι για το οποίο είστε φανατικά αντίθετος από ότι γνωρίζουμε.

α). Πού θα βρείτε τα χρήματα για να υλοποιήσετε τις προγραμματικές δεσμεύσεις σας;

β). Θα συγκρουστείτε με την κεντρική διοίκηση ΜΗ εφαρμόζοντας τα «μνημόνια» στον δήμο μας;

«Πράγματι, η οικονομική επιχορήγηση των Δήμων έχει περιοριστεί δραματικά στα χρόνια του μνημονίου. Αυτό όμως το ξέραμε και πριν, όταν αναλάβαμε την ευθύνη να διεκδικήσουμε την διοίκηση του Δήμου, και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι, όπως έκαναν άλλοι. Η χρηματοδότηση των προσπαθειών μας θα βασιστεί αναγκαστικά στην ανεύρεση χρηματοδοτήσεων από κοινοτικά προγράμματα, από την αύξηση των εσόδων που -πιστέψτε με- είναι μειωμένα λόγω σχέσεων διαπλοκής, καθώς και από την διεκδίκηση μεγαλύτερης χρηματοδότησης και των υπεξαιρεθέντων πόρων από την κυβέρνηση. Αναφορικά με το αν θα συγκρουστούμε με την κεντρική διοίκηση, το έχουμε πει και προεκλογικά ότι θα συγκρουστούμε όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο. Για να αναφερθώ σε κάτι απτό, εμείς σε καμία περίπτωση δεν θα προχωρούσαμε στην αποστολή καταστάσεων αξιολόγησης εργαζομένων, όπου το 15% υποχρεωτικά κρίνεται κάτω από τη βάση και αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της απόλυσης».

-Ακούσαμε κατά καιρούς «διάφορα» όσον αφορά την θέση σας για την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Θέλουμε εν΄συντομία, μία ξεκάθαρη θέση από τη δική σας πλευρά.

«Από την πρώτη στιγμή δηλώσαμε την υποστήριξη μας στην επιστροφή της ΑΕΚ στην ιστορική της έδρα, ψηφίζοντας μάλιστα και θετικά στο Δ.Σ. τον Οκτώβρη του 2013. Καλώ, λοιπόν, όλους να ανατρέξουν στις διαβεβαιώσεις που αναλήφθηκαν σε εκείνο το Δ.Σ. από την πλευρά της ΑΕΚ και να διαπιστώσουμε αν αυτές εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα. Από εκεί και πέρα, επειδή με έναν περίτεχνο τρόπο το νομοσχέδιο για την ανέγερση του γηπέδου εντάχθηκε στο ΡΣΑ (Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας-Αττικής) που περιπλέκει πολύ τα πράγματα, θεωρούμε πως το νομοσχέδιο για το γήπεδο της ΑΕΚ πρέπει να κατέβει ξεχωριστά για να βρεθεί λύση και να σταματήσει η υπόθεση του γηπέδου να συνδέεται με τα άρθρα 18,19 και 82 του ΡΣΑ που συνιστούν για το Άλσος της πόλης μας έναν τεράστιο κίνδυνο».

-Αν σας ζήταγε η επίσημη ΑΕΚ και ο κύριος Μελισσανίδης να έρθετε σε συνάντηση, θα το επιχειρούσατε;

«Το έχω δηλώσει δύο φορές δημόσια και άλλη μία μέσω ανακοίνωσης της παράταξης, ότι είμαστε στην διάθεση της ΑΕΚ προκειμένου να συζητήσουμε για τα σχέδια ανέγερσης του νέου γηπέδου. Αυτή τη στιγμή, και υπό το φως των γεγονότων πολιορκίας της πόλης των τελευταίων ημερών, θεωρούμε αναγκαία την σαφή καταδίκη της βίας που έχει υποστεί η πόλη μας προκειμένου να προσέλθουμε σε έναν διάλογο που δεν θα είναι από πριν ναρκοθετημένος».

-Τι σκοπεύετε να κάνετε με το Άλσος;

«Το Άλσος της πόλης μας δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση και αυτό το έχουμε εντοπίσει ως παράταξη εδώ και χρόνια, καταθέτοντας συγκεκριμένες προτάσεις. Όπως γνωρίζετε, υπάρχει για το Άλσος συγκεκριμένη μελέτη από το το 2008 που περιλαμβάνει την ίδρυση διαχειριστικού φορέα για το Άλσος, εκτεταμένη δενδροφύτευση στα κενά σημεία με ποικιλία δέντρων και λουλουδιών, αναχωμάτωση και πολλά άλλα. Επίσης, έχουμε και άλλες ιδέες που είναι κατατεθειμένες στο πρόγραμμα μας, με στόχο την αύξηση της επισκεψιμότητας στο άλσος και την προσέλκυση νέου κόσμου. Η επιδίωξη μας εδώ είναι να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση από την Περιφέρεια για την ανάπλαση του άλσους, κάτι που είχε γίνει στο παρελθόν με ένα κονδύλι της τάξης των 700.000 ευρώ, αλλά δυστυχώς δεν προχώρησε»

-Ποια είναι τα σχέδια σας για τις ευπαθείς ομάδες του Δήμου μας; Άστεγοι, άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, χρήστες ουσιών…

«Στόχος μας είναι η ενίσχυση των δομών κοινωνικής πρόνοιας του Δήμου μέσω ολοκληρωμένων δράσεων που να μπορούν πραγματικά να στηρίξουν αυτούς τους ανθρώπους, αλλά και να τους βοηθήσουν να βρουν τον δρόμο τους. Στον Δήμος μας υπάρχει ανάγκη για έναν ξενώνα αστέγων, καθώς και για παροχή συμβουλευτικής σε χρήστες ουσιών και στις οικογένειες τους και θα αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό προσωπικό των κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και την σχέση μας με το ΚΕΘΕΑ για να το κάνουμε πράξη το συντομότερο δυνατό».

-Πιστεύετε στον Θεό; Ποια η σχέση σας με την εκκλησία;

«Δεν πιστεύω στον Θεό, τουλάχιστον με την έννοια του υπέρτατου όντος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω υπαρξιακές ανησυχίες. Σέβομαι όμως και κατανοώ απόλυτα τους ανθρώπους που πιστεύουν και θα τιμήσω το θεσμικό μου ρόλο, εκπροσωπώντας τους Δημότες που στην πλειοψηφία τους είναι Χριστιανοί. Όσον αφορά την εκκλησία, θα σεβαστούμε το έργο και τον διακριτό της ρόλο και προσδοκούμε στην συνεργασία της, κυρίως στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και στον Δήμο μας».

-Την 1η Σεπτέμβρη αναλαμβάνεται και επίσημα ως δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνος. Το μήνυμα σας προς τους δημότες σας;

«Θα δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας προκειμένου να δώσουμε στην πόλη μας το πρόσωπο που της αξίζει. Θέλουμε τη συνεργασία και τη συμμετοχή των δημοτών και των εργαζομένων του Δήμου γιατί χωρίς ενεργούς και συνειδητούς πολίτες καμία Δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει θαύματα».