Οι δηλώσεις των κομμάτων για το γήπεδο της ΑΕΚ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση του νομοσχεδίου που αφορά το γήπεδο της ΑΕΚ.

Μέχρι το μεσημέρι, η ΑΕΚ, αναμένεται να έχει στα χέρια της το νόμο για το γήπεδο. Αναλυτικά όσα δήλωσαν οι βουλευτές των κομμάτων για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Μάξιμος Σενετάκης – Βουλευτής ΝΔ

«Με την κατασκευή του αθλητικού κέντρου της ΑΕΚ επιχειρείται η αναβάθμιση της Νέας Φιλαδέλφειας. Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση του έργου έρχεται μέσα ώστε η φύση να στοιχίζεται με το έργο και την υγεία των πολιτών της πόλης»

Χρήστος Γκόκας – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

«Αδίκως έχουν προκύψει ανησυχίες για τους κατοίκους της περιοχής. Η στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι σημείο προβληματισμού. Θα μπορούσε να υπήρχε πεδίο συνεννόησης, αλλά πέφτει σε αντιφάσεις. Η τοπική κοινωνία πρέπει να βρει τρόπο να αποφύγει τον διχασμό. Ψηφίσουμε το νομοσχέδιο και επί των άρθρων».

Παύλος Χαϊκάλης – Βουλευτής ΑΝΕΛ

«Πρόκειται για πραγματικό μεγάλο εγχείρημα το γήπεδο της ΑΕΚ. Έργο πολιτισμού και μνήμης, θα πρέπει να γίνει με όλες τις προδιαγραφές, να υπάρχει η αίθουσα μουσείου, να πηγαίνουν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ να δουν τι έγινε το 1922 στην Σμύρνη, όπου έγινε πραγματικός συνωστισμός».

Ηλίας Παναγιώταρος – Βουλευτής Χρυσή Αυγής

«Θα το υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο στα σχετικά άρθρα που αφορούν το γήπεδο της ΑΕΚ. Με την επιφύλαξη να υπάρχουν χώροι πρασίνου και όχι τσιμεντοποίηση της περιοχής. Επίσης ο τίτλος «Αγιά Σοφιά» παραπέμπει στο Βυζάντιο. Για αυτό έχουν λυσσάξει να μην γίνει η ανέγερση του γηπέδου της ΑΕΚ».

Νίκη Φούντα – Βουλευτής Δημοκρατικής Αριστεράς

«Τα πάρκινγκ θα πρέπει να βρίσκονται εκτός ορίου του Άλσους. Ολόκληρο το Άλσος να υπάγεται στη δασική νομοθεσία. Το γήπεδο της ΑΕΚ επιτέλους θα χτιστεί. Αφού γίνουν οι πολιτικές πρωτοβουλίες για να μπορέσουμε να κάνουμε το όνειρο των φιλάθλων της ΑΕΚ και της Νέας Φιλαδέλφειας με τους σωστούς όρους. Να υποστηρίξουμε τον χαρακτήρα της περιοχής προστατεύοντας το περιβάλλον. Υπερψηφίζουμε τα δύο άρθρα και με τις βελτιώσεις της εγκατάστασης, ελπζουμε ότι ο κόσμος της ΑΕΚ θα είναι ικανοποιημένος από την εξέλιξη».

Σπυρίδων Χαλβατζής – Βουλευτής ΚΚΕ

«Η θέση μας είναι να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ, το οποίο να ανήκει στο Κράτος. Το ζήτημα είναι ποιος θα έχει την ιδιοκτησία του γηπέδου, ποιος θα καθορίζει την λειτουργία του. Ποιες ανάγκες θα εξυπηρετεί το γήπεδο. Έχουμε το παράδειγμα του γηπέδου της Λάρισας. Σήμερα το γήπεδο ανήκει σε επιχειρηματία, ο οποίος ήταν πρόεδρος της ΑΕΛ. Το κύριο είναι η ιδιοκτησία του γηπέδου. Εμείς λέμε «ναι» στο γήπεδο που δικαιούνται ιστορικά οι φίλαθλοι της ΑΕΚ. Δεν συμφωνούμε όμως να είναι ιδιοκτησία μιας επιχείρησης».

Παναγιώτα – Τάνια Ιακωβίδου – Βουλευτής ΝΔ

«Στηρίζω ολόψυχα το γήπεδο της ΑΕΚ. Η κατασκευή αναβαθμίζει  την  πόλη και τους γύρω δήμους και η ομάδα δικαιούται να έχει γήπεδο στη συγκεκριμένη περιοχή. Πρόκειται για ένα αθλητικό κέντρο υψηλού επιπέδου και θα ήθελα σας θυμίσω τις φωτογραφίες που βγήκαν στη δημοσιότητα, ,όταν ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΑΕΚ έδωσε συνέντευξη τύπου τις προηγούμενες ημέρες. Είδαμε την απόλυτη εγκατάλειψη. Θέλουμε κάτι τέτοιο;»

Ευγενία (Τζένη) Βαμβακά – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Στη Νέα Φιλαδέλφεια είναι σαφές πως αν κάποιος διαβάσει το ρυθμιστικό δεν είναι το δίλημμα «ναι στο γήπεδο ή όχι». Το ρυθμιστικό αλλάζει τη Φιλαδέλφεια σαν περιοχή, με τα μικρά εμπορικά καταστήματα να κλείνουν, με μικρομισθοτούς. Την αλλάζει για να γίνουν τεράστια εμπορικά κέντρα, να υπάρχει ένα Άλσος με κάγκελα και επί πληρωμή είσοδο (!). Κανονικά οι αθλητικοί χώρα θα ήταν ζητούμενο να υπάρχει. Αλλά τώρα είναι πρόβλημα. Ποιος όμως συζητά για άλλα θέματα εκτός ποδοσφαίρου. Για το μπάσκετ και τα άλλα αθλήματα; Ποιος συζητάει για την έξωση στην Ερασιτεχνική; Όχι μόνο για την ΑΕΚ όλα αυτά, αλλά και για άλλες ομάδες. Οι πρόεδροι των μεγάλων ΠΑΕ νοιάζονται για τα δικά τους κέρδη. Με το νέο ρυθμιστικό η ανάπτυξη που θέλετε να δημιουργήσετε «σκοτώνει». Θέλει τσιμεντοποίηση. Εμείς θέλουμε ανθρώπινες γειτονιές, με σχολεία, αθλητικούς χώρους που να καλύπτουν τις ανάγκες ζωής και όχι τη ρύθμιση ανάπτυξης των ιδιωτικών συμφερόντων».

Σταύρος Κοντόνης – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Αυτή τη στιγμή είναι δυνατόν τρία στρέμματα Άλσους να καταστραφούν; Εδώ η Αθήνα έχει ανάγκη από πνεύμονες πρασίνου. Οι κάτοικοι της Αθήνας δίνουν μάχη για λίγο πνεύμονα. Το γήπεδο πρέπει να γίνει, αλλά στη βάση του βασικού παραχωρητηρίου. Όχι περαιτέρω επέκταση. Πόσο μάλλον του Άλσους. Θα πρέπει να τονιστεί το θέμα της Λάρισας. Στο Καραϊσκάκη καταστράφηκε ο στίβος και οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Μη γινόμαστε μοχλός στα χέρια πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων που θέλουν να μείνουμε σε μία σταθερή κατεύθυνση. Σεβασμός στο περιβάλλον».

Νικόλαος Βούτσης – Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ

«Δεν μας απασχολεί το ΟΑΚΑ; Αποσυνδέω το γήπεδο της ΑΕΚ. Θα πρέπει να γίνει το γήπεδο της ΑΕΚ. Αλλά το ΟΑΚΑ δεν μας απασχολεί; Σε διάθεση ποιου είναι; Για να καλύψει ποιες ανάγκες; Έρχομαι στο άρθρο 82. Εδώ είναι η πρόκληση. Μη μιλάμε για την ΑΕΚ και το 81. Έχουμε τις θέσεις μας και να γίνουν σεβαστές. Στο 82 είναι το… τυράκι, για τα Μητροπολιτικά πάρκα. Πώς δίνεται με τόση άνεση; Μας εγκαλούν για το γήπεδο. Ευλόγως ίσως από την πλευρά τους. Πώς περνούν όμως ασχολίαστο; Πάρτε πίσω το 82 για να ξανασυζητήσουμε για το 81! Το λέω ευθέως. Γιατί να δίνουμε τη δυνατότητα για 22,5 στρέμματα μεθαύριο…;»

Τέρενς Κουϊκ – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΑΝΕΛ

«Έλεγα χθες ότι δεν μπορεί η ΑΕΚ να μην έχει γήπεδο. Όπως και όλες οι ομάδες. Ο Ολυμπιακός έχει το Καραϊσκάκη. Τον Παναθηναϊκό τον… φαλίρισε ο βάζελος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Κατάφερε να φορτωθεί μία αστική περιοχή όπως είναι η Αλεξάνδρας. Ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να είχε γήπεδο στο Βοτανικό. Η ΑΕΚ πρέπει να έχει το γήπεδό της. Καταφέραμε να χωρίσουμε στη… μέση τη Φιλαδέλφεια. Δεν ξέρω αν είναι 70-30. Κι όλο αυτό γιατί έχει μπει και η θέση της ΟΥΕΦΑ για το πάρκινγκ των αυτοκινήτων. Υπάρχουν οικόπεδα της Μπριτάνια. Θα μπορούσε ο κ. Μελισσανίδης να αγοράσει το οικόπεδο αυτό. Θα μπορούσε να μπει σαν μελέτη. Θα μπορούσε να τολμήσει η Κυβέρνηση ένα δημοψήφισμα. Το γήπεδο όμως επαναλαμβάνω πρέπει να γίνει. Ως ΑΝΕΛ, θα στηρίξουμε την κατασκευή του γηπέδου της ΑΕΚ. Θα ψηφίσουμε «ναι». Δεν μπορεί αυτός ο ιστορικός σύλλογος να αδικηθεί. Η ORIGINAL έχει δίκιο. Ειδικά η ΑΕΚ επί Ντέμη Νικολαϊδη τα φαινόμενα χουλιγκανισμού τα είχε χτυπήσει κάθετα. Η ΑΕΚ είναι συνέχεια με τις αλύτρωτες πατρίδες μας, όπως και ο Πανιώνιος και ο ΠΑΟΚ».

Γεώργιος Ορφανός – Υπουργός Μακεδονίας Θράκης

«Θεωρώ ότι πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία στην ΑΕΚ να αποκτήσει το δικό της χώρο. Ξέρω πώς έγινε η προηγούμενη φάση και κατεδαφίστηκε. Πέρασαν 11 χρόνια. Έχουμε υποχρέωση να βοηθήσουμε. Όσο για τη Μπριτάνια μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σαν ισοζύγιο. Η πρότασή μου στο ΣΥΡΙΖΑ είναι να ψηφίσει τα άρθρα. Γιατί ο αθλητισμός πρέπει να μας ενώνει».

Κωνσταντίνος Καραγκούνης – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος

«Το γήπεδο της ΑΕΚ θα φέρει οικονομική ανάπτυξη. Οφείλουμε να το αποδώσουμε στα εκατομμύρια των οπαδών της ΑΕΚ. Το ζήτημα, βέβαιαμ δεν είναι ότι κάνουμε το χατίρι της ΑΕΚ. Δεν κάνουμε το χατίρι της ΑΕΚ, αλλά της περιοχής. Το χατίρι της Αθήνας, της μείωσης της ανεργίας κάνουμε».

Παναγιώτης Κουρουμπλής – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ

«Είναι μια λειτουργία που υποτιμάει τη νοημοσύνη μας, απ’ όσους υπερβάλουν ένα υπερβάλοντα ζήλο για την ΑΕΚ, ξεχνώντας ότι είχαν ευθύνες για το γεγονός ότι η ΑΕΚ δεν είχε γήπεδο τόσα χρόνια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν και δεν είναι κατά στο να γίνει γήπεδο στη Νεά Φιλαδέλφεια. Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε και έχει την άποψη ότι πρέπει να είναι ένα γήπεδο στα πλαίσια του χώρου που έχει το οικόπεδό της η ΑΕΚ. Δηλαδή 27.000 θεατών. Ο κ. Βούτσης έκανε ένα βήμα παραπάνω… Πραγματικά γιατί έχετε τέτοια επιμονή για το άρθρο 82; Κάτι υποπτεύεται η αξιωματική αντιπολίτευση. Κάτι υποψιάζεται… Πάρτε το πίσω λοιπόν, να τα βρούμε. Εσείς που «καίγεστε» για το γήπεδο. Είναι δίκαιη η πίεση των φιλάθλων για ένα γήπεδο. Ωστόσο για άλλη μια φορά αυτοί που κόπτονται για την προσφυγική ΑΕΚ, δεν τους άκουσα να λένε για τους πρόσφυγες της Ουκρανίας».

Δημήτριος Αναγνωστάκης – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΜΑΡ

«Πολλά κροκοδείλια δάκρυα χύθηκαν χθες το βράδυ. Πολλές κορώνες εκτοξεύτηκαν. Η ΔΗΜΑΡ λέει «ναι» στην κατασκευή του νέου γηπέδου, αυτού του ιστορικού σωματείου. Με μία προϋπόθεση: μετά την αποδοχή και προς τιμήν του των τριών βασικών προϋποθέσεων που τέθηκαν από την πλευρά μας. Το χαιρετίζουμε… Υπό την έννοια αυτή δεν υπάρχει άρνηση. Θα παρακολουθούμε την όλη υπόθεση όταν κι αν κριθεί αναγκαίο. Η ΔΗΜΑΡ στηρίζει αυτό το νομοσχέδιο με την ελπίδα ότι σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε αποτελέσματα».

Χρήστος Γκόκας – Βουλευτής ΠΑΣΟΚ

«Το γήπεδο της ΑΕΚ τυγχάνει να ταυτίζεται με τον ελληνισμό. 80 χρόνια είναι στη Φιλαδέλφεια το γήπεδό της. Τώρα οι συνθήκες άλλαξαν. Άρα χρειάζεται λίγο χώρο παραπάνω. Δεν καταλαβαίνω την επιμονή να γίνει μικρό γήπεδο. Κάποια άλλα σχέδια ήταν όντως προβληματικά. Το συγκεκριμένο είναι υπέρ του περιβάλλοντος. Είναι λίγο μίζερη η κατάσταση που αντιμετωπίζεται το θέμα κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ. Η προσπάθεια να δικαιολογηθεί η προσπάθεια καταψήφιση του άρθρου 82, είναι άκυρη. Ψηφίστε το 81 κύριοι συνάδελφοι!»

 Νίκη Φούντα – Βουλευτής ΔΗΜΑΡ

«Θέλουμε η ΑΕΚ να αποκτήσει το γήπεδό της. Με απόλυτο σεβασμό στο Άλσος. Το Άλσος ευτυχώς ο δασικός του χαρακτήρας σώθηκε πλήρως. Το πάρκινγκ του γηπέδου δεσμεύθηκε νομοθετικά ότι θα είναι σε ιδιώκτικο γήπεδο σε απόσταση έως 500 μέτρων από το Άλσος. Πρέπει να βρίσκουμε χρυσές τομές στα προβλήματα. Μπορούμε εφόσον θέλουμε να τα λύσουμε όλα με διάλογο».

Τέρενς Κουίκ – Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ANEΛ

«Στο 81 και στο 82 λέμε ναι. Το 82 το κάνουμε με… μαύρη καρδιά. Πιο μαύρη καρδιά δεν γίνεται. Κιτρινόμαυρη αν θέλετε! Θα μπορούσατε σαν υπουργείο να το είχατε λύσει με τον επιχειρηματία για τη Μπριτάνια. Είναι γενναία η ανακοίνωση της δημοτικής αρχής. Και λέμε «ναι» γιατί θέλουμε να κάνει γήπεδο. Και θα το κάνει θέλουν δε θέλουν κάποιοι, όπως δεν επέτρεψαν και στον Παναθηναϊκό να κάνει γήπεδο».