Η ολική… μετάλλαξη του Μανωλά

Ο Κώστας Μανωλάς που κάποτε απέκλειε το ενδεχόμενο να παίξει στον Ολυμπιακό, μέσα σε δύο χρόνια... πρόλαβε να ταυτιστεί με τους "ερυθρόλευκους".

Δύο χρόνια μετά την αποχώρησή του από την ΑΕΚ, ο Κώστας Μανωλάς με τη μετακίνησή του στη Ρόμα, έγινε η ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα ποδοσφαιριστή στο εξωτερικό. Ο νεαρός αμυντικός δούλεψε συστηματικά όλα αυτά τα χρόνια και δικαιώθηκε. Έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να τον γνωρίσω σχεδόν από τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα, θυμάμαι την αποφασιστικότητα, αλλά και την εμπιστοσύνη που είχε στις δυνατότητές του, από την πρώτα μέρα που πάτησε το πόδι του στους Θρακομακεδόνες.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που, πιτσιρικάς ακόμα όντας ποδοσφαιριστής της ομάδας Νέων της Ένωσης, τον θυμάμαι να έρχεται στο γήπεδο για να παρακολουθήσει τους αγώνες της πρώτης ομάδας και να τονίζει με έμφαση ότι ένιωθε έτοιμος να μπει στο γήπεδο δίπλα στους «μεγάλους». «Πόσο καλύτεροι είναι εκείνοι από μένα;», έλεγε τότε ο ίδιος, για τους μετέπειτα συμπαίκτες του. Ακόμη κι αν εκείνη τη στιγμή ακουγόταν κάπως υπερβολικό, για ένα 18χρονο παιδί που είχε λιγοστές παραστάσεις από τη Super League με το Θρασύβουλο (μόλις 5 συμμετοχές) και κάποια ματς με την ομάδα Νέων της ΑΕΚ, δεν απείχε και πολύ από την πραγματικότητα.

Και αυτό αποδείχθηκε λίγους μήνες μετά. Ο Ντούσαν Μπάγεβιτς τον ενέταξε στην πρώτη ομάδα λόγω των πολλών ελλείψεων στην «κιτρινόμαυρη» άμυνα σε ένα ματς με την Καβάλα και εκείνος όχι μόνο αντεπεξήλθε, αλλά σε μια σειρά αγώνων της ΑΕΚ, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης του γηπέδου. Η καθιέρωση ήταν άμεση, το ίδιο και η αποδοχή από τον κόσμο της ομάδας. Κουβαλούσε άλλωστε στις πλάτες του, ένα βαρύ όνομα.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, ωσότου ο παίκτης που παρεπιπτόντως δήλωνε παντού ότι είναι δεμένος με την ΑΕΚ, μπήκε στο στόχαστρο του Ολυμπιακού. Ο ίδιος μάλιστα ενοχλημένος από τα εν λόγω δημοσιεύματα, ζητούσε από ανθρώπους του περιβάλλοντός του να μάθουν από ποιόν πηγάζουν, διαρηγνύοντας τα… ιμάτιά του ότι δεν πρόκειται να φορέσει τα ερυθρόλευκα.

Η ιστορία μετέπειτα είναι γνωστή. Η διοίκηση Αδαμίδη σε ένα από τα πολλά «εγκλήματα» που… διέπραξε, αδυνατούσε να δώσει στον ποδοσφαιριστή την προκαταβολή των 150 χιλιάδων ευρώ για την ανανέωση του συμβολαίου του, ο Μανωλάς έμεινε ελεύθερος και κατέληξε στον Πειραιά. Απόφαση που ξένισε πολλούς, κυρίως λόγω της πρότερης στάσης του στο θέμα τη συγκεκριμένης μεταγραφής.

Η αλήθεια είναι πως εκείνη την εποχή η ΑΕΚ, δεν ήταν το ιδανικό περιβάλλον για έναν ποδοσφαιριστή και δη έναν νεαρό και ταλαντούχο παίκτη να εξελιχθεί και να γίνει καλύτερος, ωστόσο ο Ολυμπιακός δεν ήταν η μοναδική επιλογή. Δεν ξέρω πως πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση και ούτε με απασχολεί. Άλλωστε η ΑΕΚ δεν είναι κανένας παίκτης, πρόεδρος ή προπονητής. Εκείνοι έρχονται και παρέρχονται… ΑΕΚ είναι ο κόσμος της και μόνο αυτός.

Ο Κώστας Μανωλάς έκανε την επιλογή του και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Το αξιοπερίεργο ωστόσο είναι, ότι πρόλαβε μέσα στα δύο χρόνια που φόρεσε τη φανέλα του ΟΣΦΠ, να ταυτιστεί με την «ερυθρόλευκη» οικογένεια! Αν αυτό δεν είναι… μετάλλαξη, τότε τι είναι…