Βλάχος: «Η ΑΕΚ ήταν η ομάδα της καρδιάς μου»

Ο Μιχάλης Βλάχος σε συνέντευξη του μίλησε για το τελευταίο πρωτάθλημα της ΑΕΚ αλλά και τη συμμετοχή της στους ομίλους του Champions League.

Αναλυτικά:

Έχετε αγωνιστεί με μεγάλη επιτυχία στο Νίκος Γκούμας. Μιλήστε μας για τα συναισθήματά σας όταν αγωνιζόσασταν στη Νέα Φιλαδέλφεια και πώς το κλίμα που δημιουργούταν τότε επηρέαζε τον αντίπαλο και ιδιαίτερα στα μεγάλα ντέρμπι;

«Η Φιλαδέλφεια ήταν ένα γήπεδο το οποίο ήταν καθαρά αγωνιστικό, είχε πολύ ωραία ατμόσφαιρα, ήταν πάντα γεμάτο, ο κόσμος ήταν πάρα πολύ θερμός. Είναι φυσιολογικό όταν βρίσκεσαι σε μια έδρα την οποία γνωρίζεις καλά και είναι φορτισμένη από τον κόσμο, να σου δίνει μια μεγαλύτερη δύναμη να αντιμετωπίζεις τα παιχνίδια και να μπαίνεις αποφασιστικά για να κερδίσεις. Όταν υπήρχε ντέρπμι ήταν κάτι διαφορετικό πάντα υπήρχε μια δυναμική κι από τις άλλες ομάδες, αλλά η ΑΕΚ μαζί με τον κόσμο της είχε τη δυνατότητα να κερδίζει αυτά τα παιχνίδια.»

Μιλήσαμε για το κλίμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, μπορείτε να μας μεταφέρετε και το κλίμα που υπήρχε τότε στα αποδυτήρια ή κάποια ιδιαίτερη στιγμή μετά από ένα συγκεκριμένο παιχνίδι;

«Κοιτάξτε, στα αποδυτήρια τα πράγματα ήταν πάρα πολύ καλά, είχαμε τότε τον Μπάγεβιτς που μας κρατούσε πάντα δεμένους μεταξύ μας, ήμασταν με όλα τα παιδιά φίλοι και υπήρχε ένα άριστο κλίμα. Γενικά εκεί μέσα έχουμε ζήσει πάρα πολύ καλές στιγμές, έχουμε να θυμόμαστε ωραία πράγματα, οι ποδοσφαιριστές ήμασταν τελείως διαφορετικά άτομα, είχαμε άλλη ψυχοσύνθεση, άλλους χαρακτήρες, ξέραμε πού παίζαμε, ήμασταν στην πλειοψηφία Έλληνες, όχι σαν κι αυτό που γίνεται τώρα, από τότε που άνοιξε η αγορά με την απόφαση Μπόσμαν και ήρθαν σωρηδόν ξένοι ποδοσφαιριστές στο ελληνικό πρωτάθλημα. Τότε ήμασταν 23 Έλληνες και 2 ξένοι, οπότε καταλαβαίνετε ότι όλοι ήξεραν τη βαρύτητα αυτής της φανέλας, τη βαρύτητα των αποδυτηρίων, ήμασταν φίλοι μεταξύ μας, αγωνιζόμασταν για τον ίδιο σκοπό και γενικά το κλίμα ήταν πάρα πολύ καλό εκεί μέσα.»

Τώρα στη δική σας καριέρα, μεταγραφήκατε από την ΑΕΚ στον Ολυμπιακό σε μια εποχή που τέτοιες μετακινήσεις δεν ήταν πολύ συνηθισμένες, ήταν δύσκολη αυτή η απόφαση για σας? Πως σας υποδέχθηκε ο κόσμος;

«Το καλό είναι ότι εγώ ήμουν πάντα ΑΕΚτζής, δεν είχαν αλλάξει τα συναισθήματά μου, ήμουν όμως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής, είχα την τύχη μετά τον Απόλλωνα να πάω στον Ολυμπιακό, σεβάστηκα τη φανέλα όσο ήμουν εκεί, ήμουν συνεπής σε όλες μου τις υποχρεώσεις, έκανα πάρα πολλά παιχνίδια με τον Ολυμπιακό, γύρω στα 90. Η μεταγραφή μου στην ΑΕΚ, όμως, με χαροποίησε πολύ, ήταν η ομάδα της καρδιάς μου, ήθελα να παίξω εκεί. Ο κόσμος ίσως στην αρχή να με αντιμετώπισε με λίγη δυσπιστία γιατί κακά τα ψέματα, όταν παίζεις σε μια μεγάλη ομάδα όπως ο Ολυμπιακός και πας στην ΑΕΚ σε βλέπουν λίγο διαφορετικά, αλλά κατάφερα πιστεύω να τους κερδίσω μετά και όλα τα υπόλοιπα χρόνια δέχθηκα την αγάπη του κόσμου προς το πρόσωπό μου.»

Εσείς ποια θεωρείτε ως κορυφαία στιγμή της καριέρας σας;

«Το πρωτάθλημα με την ΑΕΚ το ’94, αν και είχα πάρει κι ένα Κύπελλο με τον Ολυμπιακό κι ένα Super Cup, αλλά και η είσοδος στους ομίλους του Champions League με την ΑΕΚ όπου καταφέραμε και σταθήκαμε επάξια με δύο μεγάλες ομάδες τον Άγιαξ και τη Μίλαν, η Μίλαν πήρε εκείνη τη χρονιά και τον τίτλο. Γενικά όμως είχα πάρα πολύ όμορφες στιγμές από το ποδόσφαιρο, από όλες τις ομάδες στις οποίες έχω αγωνιστεί, αλλά σίγουρα το αποκορύφωμα ήταν η ΑΕΚ, η ομάδα της καρδιάς μου, η ομάδα που αγαπούσα και υποστήριζα από μικρό παιδί και είχα την τύχη να αγωνιστώ για 5 χρόνια σε αυτήν την ομάδα.»

Σήμερα συνεχίζετε να υπηρετείτε την ΑΕΚ από νέα πόστα και ως σκάουτερ, αλλά και σαν προπονητής στο ποδόσφαιρο σάλας. Θέλετε να μας μιλήσετε για το νέο σας ρόλο;

«Κοιτάξτε στην ΑΕΚ είχα παλιότερα την Κ-16, μια πολύ αξιόλογη ομάδα με καλούς παίκτες, η νέα διοίκηση αποφάσισε και με έβαλε σε ένα άλλο πόστο, εγώ το δέχτηκα με την ίδια χαρά γιατί θέλω να είμαι δίπλα στην ομάδα. Προσπαθώ να κάνω τη δουλειά μου όσο μπορώ καλύτερα και να βρίσκω νέα παιδιά που θα προσφέρουν, από κει πέρα έχω την τύχη να συνεργάζομαι και με το ποδόσφαιρο σάλας, να γυμνάζω κάποια μικρά παιδιά 3 φορές την εβδομάδα. Για μένα το πιο σημαντικό είναι ότι είμαι μέσα στην ΑΕΚ, κάτι το οποίο με χαροποιεί και αγαπάω πάρα πολύ και προσπαθώ όσο μπορώ να βοηθήσω και να πετύχω το στόχο μου που είναι να βρίσκω νέα παιδιά και από κει και πέρα να γυμνάσω στη σάλα κάποια παιδάκια και να τους βοηθήσω στα πρώτα βήματα για να εξελιχθούν στο χώρο και κάποια στιγμή να γίνουν μεγάλοι ποδοσφαιριστές.»