“Γράφτηκε” ιστορία στο Βερολίνο

Ο Κενυάτης Ντένις Κιμέτο o κορυφαίος μαραθωνοδρόμος όλων των εποχών

Ούτε έναν ολόκληρο χρόνο (παρά μια ημέρα) δεν άντεξε η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στο Μαραθώνιο. Την Κυριακή (28/9) ο Κενυάτης Ντένις Κιμέτο έγραψε ιστορία στο Μαραθώνιο του Βερολίνου. Έγινε ο πρώτος μαραθωνοδρόμος στην ιστορία του αγωνίσματος που σπάει το φράγμα των δύο ωρών και τριών λεπτών στην απόσταση.

Ο 30χρονος διέσχισε την Πύλη του Βραδεμβούργου σε χρόνο 2:02.57, καταρρίπτοντας την επίδοση που είχε κάνει ο συμπατριώτης του, Γουίλσον Κίπσανγκ στον περσινό αγώνα στο Βερολίνο με 2:03.13.

Για την ακρίβεια και ο δεύτερος ο Εμάνουελ Μουτάι, νικητής στο Λονδίνο το 2011, τερμάτισε σε χρόνο κάτω από την επίδοση του Κίπσανγκ το 2013. Ο Μουτάι τερμάτισε σε χρόνο 2:03.23.

Οι δύο Κενυάτες προπονούνται μαζί σε ένα All Star Group που περιλαμβάνει και τον πρώην παγκόσμιο ρέκορντμαν Τζέφρι Μουτάι. Ανέβασαν το ρυθμό τους στο 30ο χιλιόμετρο, ακολουθώντας φρενήρη ρυθμό. Στο 38ο χιλιόμετρο βρίσκονταν σχεδόν ένα λεπτό κάτω από το παγκόσμιο ρεκόρ.

Ο Μουτάι δεν κατάφερε να ακολουθήσει τον συναθλητή του. Με το… ρεκόρ στην τσέπη ο Κιμέτο που είχε μιλήσει για τις πιθανότητες να καταρρίψει το χρόνο του Κίπσανγκ, τερμάτισε 26 δευτερόλεπτα κάτω από τον περσινό χρόνο του Κίπσανγκ.

Στο 30ο χιλιόμετρο έχασε την επαφή με τους δύο πρώτους ο Αμπέρου Κούμα. Αυτό δεν εμπόδισε τον μαραθωνοδρόμο από την Αιθιοπία να τερματίσει τρίτος και σε χρόνο 2:05.56, βελτιώνοντας το ατομικό του ρεκόρ.

Είναι η έκτη φορά τα τελευταία 16 χρόνια που καταρρίπτεται η κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στο Μαραθώνιο του Βερολίνου.

πηγή: sport24.gr