“Εντός προϋπολογισμού τα 20 εκατ. για το γήπεδο της ΑΕΚ”

Διχάζει την Περιφέρεια η επιχορήγηση των 20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ.

Άρθρο σχετικά με τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της Περιφέρειας Αττικής, όπου ως γνωστόν περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση των 20 εκατ.ευρώ για το γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας, φιλοξενεί σήμερα η «Εφημερίδα των Συντακτών».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, υπάρχει διχογνωμία στην Περιφέρεια για το αν μπορούν να αφαιρεθούν αυτά τα χρήματα από τον προϋπολογισμό, ενώ παράλληλα τονίζεται ότι η κα Δούρου, έχει δεσμευτεί να τον αναμορφώσει δραστικά, καθώς εξέφραζε την προηγούμενη διοίκηση.

Αναλυτικά το δημοσίευμα:

«Μια πρώτη προσπάθεια αναμόρφωσης του κειμένου της προηγούμενης διοίκησης αποτελεί ο προϋπολογισμός που ενέκρινε το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής. Ενδεικτική, όμως, «του δικού μας προσανατολισμού, της ανάπτυξης με κοινωνικό πρόσημο», σύμφωνα με τη περιφερειάρχη Αττικής, Ρένα Δούρου. Οι προσπάθειες του επιτελείου της να αποτυπώσουν κατά το δυνατόν την πολιτική της «Δύναμη Ζωής» στο κείμενο του προϋπολογισμού, δεν συνάντησαν μηδενικές αντιδράσεις.

Τεχνικής φύσεως λόγοι δέσμευσαν την περιφερειακή αρχή να διατηρήσει στον προϋπολογισμό κωδικό που αφορά ποσό 2 εκατ. ευρώ, για τον ΟΕΔΑ Β.Α. Αττικής, στη θέση Μαύρο Βουνό Γραμματικού. Πρόκειται για χρήματα συμβασιοποιημένα (ΕΣΠΑ) και ελλοχεύει ο κίνδυνος να χαθούν. «Δεν είναι δεσμευτικός ο κωδικός», επισήμαιναν στην «Εφ.Συν.» στελέχη της περιφέρειας.

Εντός του προϋπολογισμού είναι και τα 20 εκατ. ευρώ για το γήπεδο της ΑΕΚ και τα 7 εκατ. για το γήπεδο του Παναθηναϊκού. Υπάρχει η άποψη ότι θα μπορούσαν να αφαιρεθούν, καθώς δεν είναι συμβασιοποιημένα, ενώ μέλη της περιφέρειας υποστηρίζουν το αντίθετο. Η περιφερειάρχης δεσμεύθηκε δημόσια να αναμορφώσει «ριζικά και δραστικά αυτό το κείμενο προϋπολογισμού, πιστοί σε όσα έκαναν τη διαφορά σε σχέση με το χθες, το οποίο εξέφραζε η προηγούμενη διοίκηση».

Συνεργάτες της χαρακτηρίζουν μεταβατικό τον προϋπολογισμό. Θα αναμορφωθεί, λένε, εντός τριμήνου. Ενστάσεις προέκυψαν από την περιφερειακή σύμβουλο, Φλώρα Νικολιδάκη, με ανάρτηση σε μπλογκ που διαθέτει. Στη συνέχεια υπερψήφισε.

Ιστοσελίδες συνέδεσαν την αντίδρασή της με τον περιφερειακό σύμβουλο, Δημήτρη Αρβανίτη. Οι πληροφορίες γύρω από το πρόσωπό του διίστανται. Φέρεται να σκεφτόταν το ενδεχόμενο να παραιτηθεί για προσωπικούς λόγους, κυρίως επειδή δεν νιώθει ότι μπορεί να είναι συνεπής στον χρόνο που δύναται να αφιερώσει στην περιφέρεια λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει εκφράσει στο παρελθόν ενστάσεις για την πολιτική της παράταξης. «Παρότι έχω ακούσει υπερβολές, ανακρίβειες, παραπληροφόρηση, το γεγονός ότι δεν απαντώ είναι επιλογή, όχι αδυναμία», έκλεισε την τοποθέτησή της η κ. Δούρου, αναφερόμενη σε ένα σύνολο θεμάτων.

Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό που συντάχθηκε από την προηγούμενη διοίκηση και, σύμφωνα με τη νέα περιφερειακή αρχή, «τα στενά χρονικά πλαίσια δεν επέτρεψαν παρεμβάσεις σε προγραμματικές συμβάσεις».

Παρ’ όλα αυτά δόθηκε έμφαση, κατά προτεραιότητα, στις εξής παρεμβάσεις:
1) Ενίσχυση της κοινωνικής πολιτικής: Η περιφέρεια, θέλοντας να αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση, κατευθύνει 13,1 εκατ. ευρώ (έναντι 1,9 που προβλεπόταν αρχικά) για την ανακούφιση αδύναμων οικονομικά κοινωνικών ομάδων. Πρόκειται για δαπάνες που αφορούν υπηρεσίες Υγείας σε ανασφάλιστους, δράσεις για αστέγους, επανασύνδεσης ρεύματος κ.ά.
2) Πρόγραμμα ενίσχυσης της συνεργατικής οικονομίας και της Καινοτομίας της Νεανικής Επιχειρηματικότητας.
3) Προώθηση έργων που στηρίζουν τον πρωτογενή τομέα και παραγωγή.
4) Έμφαση σε ζητήματα καθημερινότητας (π.χ. οδική ασφάλεια).
5) Σχέδιο για αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων».