
Η αδελφή πόλη της Αθήνας (βασικά, είναι 26 τα αδελφάκια, σε όλη την υφήλιο) κάνει ό,τι μπορεί για να συντηρεί αυτό το ενδιαφέρον. Όταν δεν βρίσκει δρόμους, τους δημιουργεί! Η “πόλη των αγγέλων” σύστησε στον πλανήτη τα drive-thru στα fast foods, η ίδια παρουσίασε τους αυτόματους πωλητές μαριχουάνας.
Η τελευταία έμπνευση πήγε το… παιχνίδι ένα level πιο πάνω: ήμασταν στο 2008 όταν το πρώτο μηχάνημα, με μαριχουάνα για ιατρική χρήση έκανε την εμφάνιση του.
Ποιοι χρειάζονται τη μαριχουάνα
Οι ασθενείς που είχαν χρόνιες παθήσεις (πόνους ή σπασμούς νεύρων), πολλαπλή σκλήρυνση, απώλεια όρεξης, Alzheimer, διαβήτη, επιληψία, γλαύκωμα, σύνδρομο Tourette, την ανάγκη να απαλλαγούν από τις συνέπεις της χημειοθεραπείας (τάση προς έμετο, ναυτία κλπ) και οι φορείς του AIDS, μπορούσαν πια να έχουν πρόσβαση στην κάνναβη, μέσω του πωλητή που είχε τοποθετηθεί στο Herbal Nutrition Center “σε οικονομικές τιμές κατά 20 έως 40 δολάρια λιγότερα τα 25 γραμμάρια, με ασφάλεια και ανωνυμία -γιατί το μηχάνημα δεν κρίνει κανέναν”, όπως είχε πει ο εφευρέτης, Vincent Mehdizadeh, στην παρουσίαση.

Το σύστημα δεν ήταν “μπάτε σκύλοι αλέστε”
Φυσικά και οι αρμόδιες αρχές είχαν ουκ ολίγες ενστάσεις, όπως και έψαχναν διακαώς να βρουν έναν νόμο που να παραβιάζει ο αυτόματος πωλητής. Δεν βρήκε ούτε “παραθυράκι”, για να… ανοίξει και να μπει. Σημείωση: στις ΗΠΑ η χρήση μαριχουάνας είναι παράνομη, με ομοσπονδιακό νόμο, που δεν αναγνωρίζει την ιατρική χρήση, που έχει “περάσει” σε 16 πολιτείες.
Όποιος ήθελε να προμηθευτεί μαριχουάνα, έπρεπε να έχει πρόχειρη την κάρτα που επέτρεπε τη χρήση (κατόπιν εξετάσεων, σχετικής διάγνωσης και ιατρικών συνταγών, τα ονόματα των ασθενών μπαίνουν σε σύστημα που ήταν στη διάθεση του μηχανήματος), δαχτυλικό αποτύπωμα και προπληρωμένη κάρτα. Ο Mehdizadeh είχε χρειαστεί επτά μήνες, ώστε να βρει τα πώς και τα γιατί της έμπνευσης του, την οποία είχε ονομάσει PVM (Prescription Vending Machine). Έξι χρόνια αργότερα, στις 14 Απριλίου του 2014, ένας άλλος κύριος, ο Stephen Shearin της εταιρίας Tranzbyte Corp., θα παρουσίαζε στην περιοχή Avon της Eagle County, στο Colorado, έναν άλλον αυτόματο πωλητή, με προϊόντα κάνναβης. Αυτή τη φορά, πρόσβαση θα είχαν όλοι -οι ενήλικες.
Το όνομα αυτού, ZaZZ
Η πρώτη διευκρίνηση που έκανε ο Shearin ήταν ότι τα μηχανήματα της εταιρίας του, με το όνομα ZaZZ, δεν θα υπήρχαν οπουδήποτε, αλλά σε καταστήματα με άδεια πώλησης μαριχουάνας. Παραλείψαμε να σας πούμε ότι στο Colorado έχει αποποινικοποιηθεί η χρήση (όπως και στην Washington), με το Herbal Elements να είναι το πρώτο pot shop που απέκτησε τον αυτόματο πωλητή, βάρους 455 κιλών. Η τελευταία πληροφορία αφορούσε όποιον τυχόν ενδιαφέρεται να το “σηκώσει” -ώστε να ξέρει πως… θα είναι κομματάκι δύσκολο. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, Greg Honan εξήγησε ότι “πλέον δεν θα έχω άγχος μην τυχόν και μας κλέψουν, μην τυχόν και χαθούν ποσότητες”.

Είσαι ο και λέγεσαι
Εξυπακούεται πως και πάλι διατυπώθηκαν ενστάσεις -αυτή τη φορά και από γονείς που εξέφρασαν την ανησυχία ότι τα παιδιά τους θα γίνουν ναρκομανείς, δεδομένης της άνεσης που υπήρχε πια στην πρόσβαση. Η παραγωγός εταιρία ενημέρωσε πως όποιον θέλει να πάρει κάτι από τον αυτόματο πωλητή, θα πρέπει να βάλει στην ειδική εσοχή το δίπλωμα οδήγησης. Οι κάμερες του μηχανήματος κάνουν βιομετρικό έλεγχο, ώστε να διασφαλιστεί πως το άτομο που θέλει να κάνει την αγορά, είναι ο κάτοχος του διπλώματος. Οι πληρωμές γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες και bitcoin (ψηφιακό ρευστό και χρησιμοποιείται για συναλλαγές που δεν έχουν ενδιάμεσους και διαφυλάσσουν την ανωνυμία). Επίσης, κάθε προϊόν που υπάρχει στον αυτόματο πωλητή, έχει chip εντοπισμού. Σύντομα θα υπάρξει και app στα iPhone, για να επισπευσθεί ακόμα περισσότερο η διαδικασία (η παραγγελία θα γίνεται από το smart phone), ενώ το μηχάνημα προσφέρει αναπτήρα και χαρτάκια.
Κέρδη 1.000.000.000$
Η Tranzbyte Corp. έχει εκτιμήσει πως τα κέρδη από τα έσοδα του πρώτου χρόνου λειτουργίας των αυτόματων πωλητών, θα φτάσουν το 1.000.000.000 δολάρια. Φυσικά και υπάρχει (πια) ανταγωνισμός, με εταιρίες να ακολουθούν το παράδειγμα.
Άλλοι ενδιαφέροντες αριθμοί
*Τον πρώτο μήνα των νόμιμων πωλήσεων, το 2014, το Colorado Department of Finance ενημέρωσε ότι από τους φόρους και τις αμοιβές “έβγαλε” περισσότερα από 2.000.000 δολ. Οι εκτιμήσεις για τον πρώτο χρόνο ξεπερνούν τα 40.000.000 δολ.
*Η απαγόρευση της μαριχουάνα στοιχίζει στους φορολογούμενους των ΗΠΑ 41.8 δισεκατομμύρια δολάρια, το χρόνο (σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, δικαστικά έξοδα, ποινές φυλάκισης κλπ).
*Ο φόρος για κάθε “τσιγάρο” είναι από 50 cent έως 1 δολάριο. Εκτιμάται πως καθημερινά καταναλώνονται στις ΗΠΑ από 7 έως 10 εκατομμύρια “τσιγάρα”.
*Στις ΗΠΑ υπάρχουν περισσότεροι από 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι που κάνουν ιατρική χρήση μαριχουάνας. Στον Καναδά είναι 37.000 εκείνοι που έχουν τη σχετική άδεια.
*Οι φυλακισμένοι-ένοχοι κατηγοριών που αφορούν τη μαριχουάνα, στοιχίζουν στις αμερικανικές φυλακές 1.000.000.000 δολ., το χρόνο.
*Οι καλλιεργητές μαριχουάνας “αξίζουν” 14 δισεκατομμύρια δολάρια, το χρόνο. Τόσα χρήματα κερδίζουν από τη φορολόγηση των πωλήσεων (σε εθνικό επίπεδο και σε αυτό της κάθε πολιτείας), γεγονός που τους καθιστά τους πιο επιτυχημένους επιχειρηματίες της πολιτείας.
*Την ίδια ώρα, το κράτος παίρνει 10 δισεκατομμύρια από το αλκοόλ και 7 δισεκατομμύρια από τα τσιγάρα.
*Σύμφωνα με έρευνα που διενήργησε το Associated Press, το 2010, το 1/3 των Αμερικανών πιστεύουν πως η νομιμοποίηση της μαριχουάνας θα δώσει ώθηση στην οικονομία. Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των πολιτειών, συμφωνεί με τη φορολόγηση της μαριχουάνας.
*Η Sacramento News and Review είδε άνθηση στα έσοδα της από τις διαφημίσεις, όταν πρόσφερε χώρο σε περισσότερους από 60 αυτόματους πωλητές μαριχουάνας, για ιατρική χρήση. Προσέλαβε μάλιστα, τρεις υπαλλήλους για να χειριστούν τη δουλειά που προέκυψε.
*Η Mendocino County, της California “έβγαλε” 600.000 δολάρια, από τις άδειες που έδωσε για τα φυτά, μέσα σε ένα χρόνο.
*Το Oakland, της California έβαλε στα ταμεία του 1.3 εκατομμύρια δολάρια, από τους φόρους που επέβαλε στους αυτόματους πωλητές. Δηλαδή, το 3% των συνολικών φόρων που αφορούσαν τις επιχειρήσεις, στην περιοχή.
*Το Colorado “έβγαλε” 5.000.000 δολ., από τους φόρους των πωλήσεων μαριχουάνας για ιατρική χρήση, το 2011.
*Ο οικονομολόγος Stephen Easton εκτιμά πως η νομιμοποίηση μπορεί να γίνει βιομηχανία αξίας 100.000.000.000 δολ.
*Κάθε κατάστημα που προστίθεται στην αλυσίδα weGrow (εταιρία που ασχολείται με υδροπονική καλλιέργεια, συμβουλεύει τους ενδιαφερομένους και έχει το franchising για τη διανομή της κάνναβης http://wegrowstore.com/), δημιουργεί 75 νέες θέσεις εργασίας.
Τροφή για σκέψη
Τη δεκαετία του ’90, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε προτείνει να μην τιμωρούνται όσοι καλλιεργούν μικρές ποσότητες μαριχουάνας, για προσωπική τους χρήση. “Δεν λέω “καπνίστε χασίς”. Υποστηρίζω το αντίθετο. Είναι ένα από τα μέτρα που θα συμβάλουν στο να “χτυπηθεί” η μαφία”. Έκτοτε είχε επανέλθει στο θέμα, πολλάκις και το μόνο που κατάφερε ήταν να γνωρίσει το χλευασμό -βοήθησαν και κάποια άλλα γεγονότα, αλλά δεν είναι της παρούσης. Εμείς, το μόνο που έχουμε να πούμε (αφού πρώτα σας δώσαμε όλα τα οικονομικά δεδομένα), είναι ότι από τον Μάιο του 2014 και την αποποινικοποίηση της μαριχουάνας, σε 16 πολιτείες των ΗΠΑ, τα καρτέλ του Μεξικού έκλεισαν… τα μαγαζάκια.
Πηγή: news247