«Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο οι εκλογές»

Κοντά στην πτώση βρέθηκε η κυβέρνηση κατά τη χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Νίκο Βούτση, ο αριθμός των 120 θετικών ψήφων είναι το ελάχιστο πολιτικό και ηθικό όριο για την έγκριση νομοσχεδίων και για την επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Αν δεν είναι Σεπτέμβρης θα είναι Οκτώβρης» είπε ο κ. Βούτσης απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τη διεξαγωγή εκλογών και σημείωσε μιλώντας στο «Κόκκινο»: «Είναι πολύ πιθανές οι εκλογές, αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα συνολικής – και όχι μόνο από την κυβέρνηση- ενόρασης ως προς τις γενικότερες εξελίξεις».

Ο κ. Βούτσης τόνισε ότι υφίσταται «ένα θέμα πολιτικής και θεσμικής δέσμευσης που αφορά στην ανάκτηση της κανονικότητας στην οικονομία». Υπάρχουν όμως, πρόσθεσε και προβλήματα πολιτικής ηθικής, υπό την εξής έννοια: «Ο πρωθυπουργός υπέγραψε μια συμφωνία με την οποία διαφωνούμε – όπως και ο ίδιος στην ουσία της- κι αυτά θα πρέπει με τη δική μας παρουσία να τα θέσουμε σε εφαρμογή».

Παρατήρησε, όμως, ο υπουργός Εσωτερικών ότι οι δεσμεύσεις που απορρέουν από τη συμφωνία με τους δανειστές είναι ένα μόνο τμήμα του προγράμματος που καλείται να εφαρμόσει η κυβέρνηση. Διότι, όπως είπε, η κυβέρνηση θα κινηθεί ώστε να βρεθούν «αντίμετρα κι αντισταθμίσματα».

«Υπάρχει σύγκρουση, προφανής και ισχυρή, ανάμεσα στην ηθική της ευθύνης και την ηθική των ‘πιστεύω’. Άρα η ηθική της συλλογικής πολιτικής σε στιγμές που δοκιμάζεται το πρόγραμμά μας, είναι πολύ σημαντική (…). Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν πήγαν μόνοι τους. Τους στείλαμε μετά από απόφαση της Βουλής και της σαφούς πλειοψηφίας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

Πηγή: Newsbeast.gr